Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

výborný jablečno ořechový koláč-vareni.cz

0.0
výborný jablečno ořechový koláč-vareni.cz

Potřebné ingredience

Hladká mouka 500 g, Cukr krupice 180 g, Vanilkový pudink - sypký, 1 ks Vanilkové aroma dle chuti, Citronová kůra 1,5 lžička, Prášek do pečiva 1 ks, Máslo nebo Hera (změklé) 180 g, Žloutek 1 ks, Zakysaná smetana nebo smetanový jogurt 200 g, Dále Jablka oloupaná hrubě nastrouhaná, 1 kg Bílek 1 ks, Vanilkový cukr 1 ks, Mleté vlašské ořechy nebo jemně nasekané ca 2 - 3 hrst, Dle chuti Strouhaný kokos, Rozinky, Vlašské ořechy

Postup přípravy

Do mísy dáme mouku, cukr, kůru, pudinkový a kypřící prášek a promícháme. Přidáme aroma, žloutek, změklý tuk a smetanu a ze všeho vypracujeme hladké nelepivé těsto, které rozdělíme na dva díly (jeden o kousek větší). Hlubší plech vyložíme pečícím papírem nebo ho vymažeme máslem a vysypeme moukou (kokosem). Nejprve rozválíme na pomoučněném stole ten o kousek větší kus těsta na slabý plát, který přeneseme na pečící papír (těsto dáme i do krajů plechu). Pokud chceme, můžeme těsto vyválet přímo na pečícím papíru a přenést na plech i s ním.
Nastrouhaná jablka nasypeme rovnoměrně na těsto, posypeme dle chuti cukrem a vším co máme rádi (kokos, ořechy, rozinky máčené v rumu, skořice...).
Jablkovou náplň pak zakryjeme plátem slabě rozváleného těsta, které propícháme vidličkou. Koláč potřeme bílkem, který jsme trochu našlehali, a posypeme ořechy a vanilkovým cukrem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Koláč necháme vychladnout, pokrájíme a podáváme. Pokud máme rádi sladké, můžeme ještě před podáváním pocukrovat moučkovým cukrem.

Pokud máme raději kokos než ořechy, můžeme po natření bílku posypat kokosem a vanilkovým cukrem.

U nás krájíme koláč většinou ještě vlažný :-), je vláčný hned po upečení.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie