Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 1556 návštěvníků)

Jak vyrábím hmotu z marshmallow a potahuji dort

0.0
Jak vyrábím hmotu  z marshmallow a potahuji dort

Potřebné ingredience

marshmallow bonbóny, moučkový cukr, sušené mléko, mandlové aroma, čokoláda, olej

Postup přípravy

viz obrázkový postup
Nedělám si žádný patent na vyrábění hmot ani na potahování, možná tímto právě jen rozpoutám diskusi, ze které se v konečném efektu poučím i já.

proč používám hmotu z marshmallow?
Byla první, kteru jsem vyzkoušela, od té doby jsem nenašla jinou, se kterou by se mi pracovalo tak dobře (nevyzkoušela jsem ale všechny!) Chuťově jsem ji obohatila esencí a sušeným mlékem, bonbóny tedy v hmotě mají funkci ovlivnit modelovací vlastnosti.
Hmota je taková pružná, téměř se netrhá, pokud nechceme, není lesklá (dá se potřít lehce vodou nebo olejem a lesklá je).
Hmota tolik netaje jako marcipán díky čokoládě a vůbec těm Marshmallow bonbónům, ale nalze na to plně spoléhat. Spíš je ten proces pomalejší.
Pro tmavou čokoládovou variantu přidáme tmavou čokoládu a společně s cukrem a sušeným mlékem sypeme kakao.
V současné době používám na dorty hmotu White icing, která ale není tak dostupná, protože ji můžete pořídit jen ve specializovaných obchodech nebo na internetu.
POkud vám hmota z marshmallow nebude vyhovovat, zkuste i mléčnou modelovací hmotu od Arielll.

do misky vymazané olejem nasypeme bonbóny, na dort o průměru formy 23cm jsem dala trošku víc, než půl sáčku. Přidáme cca dvě lžíce vody.

zahříváme v mikrovlnce na plný výkon asi 20 sekund, v průběhu můžeme promíchat lžící potřenou olejem (to aby se na ni hmota nelepila)

teď bod, který nemusíte udělat, přisypeme trochu čokoládové polevy nebo čokolády a vmícháme do hmoty, znovu zahříváme, dokud není vše tekuté a spojené (v této fázi přidáme barvivo, v tekutém se dobře rozpouští, používám práškové i gelové)

přisypeme půl napůl moučkový cukr a sušené mléko a nakapeme esenci, smícháme. většinou vždy přisypávám po troškách. Ve chvíli, kdy už lžící hmotu těžko míchat, vyklopím ji na pracovní plochu posypanou moučkovým cukrem a prodělám, dokud nepřestane lepit.

vyválíme na Solamylu. Může se stát, že je hmota moc tuhá, pak ji dáme na pár sekund do mikrovlnky (záleží podle velikosti, ale raději méně než více, přidat můžete vždycky). dneska jsem měla hmotu dokonce takovou, že jsem při vyvalování nemusela téměř podsypávat, ale zato jsem se více nadřela při rozvalování, byla tužší. Díky tomu ale zase gumovější, netrhá se, je taková pružná...

Dort, který je slabě pomazaný a důkladně vychlazený (já dávám do mrazáku) přemístím na talířek, který je nejvíce stejně velký, jako dort, klidně i méně. Na něj přeneseme dostatečně velkou vyválenou placku hmoty na potahování a nahrubo hřbetem ruky marcipán na bocích srazíme dolů

talířek není pod dortem vůbec vidět

kvůli ulehčení práce ustřihnu přebývající okraje s dostatečnou rezervou cca 3-4cm. je to praktické i z toho důvodu, že se vám hmota neušpiní od krému a můžete ji znovu použít

hmotu zahrneme pod dort, stále jakoby hmotu od dortu vytahujeme a za rukou hřbetem druhé ruky přitlačujeme (jejda, tenhle můj popis asi nikdo nepochopí)

Nakonec hmotu "u paty" dortu ustřihneme. Je stejně ale jistotou dort dole olemovat;) třeba válečkem.

v tmavá variantě s čokoládou na vaření a kakaem

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Raguella 20. 7. 2018, 17:29
Dobrý den,tak dnes jsem udělala potahovku podle Vaše receptíku a jsem moc spokojená.Dost jsem se toho bála,jestli se mi povede,ale jupí-povedlo.S hmotou šlo dobře pracovat,rozehřátí stačilo opravdu pouze 20sekund. (X) má na zítra nádherný dort k (^) a já moc děkuji za bezva receptík. (Y) (F) (L) (hello)
Nadys 9. 6. 2017, 20:47
(F)
ringi 9. 6. 2017, 13:23
(Y) :-) :-D *-) *-) (L) (K)
zofka1 26. 4. 2017, 18:50
ahojte daji se modelovat i figurky?marcipan se me rozpousti v rukach.
lang 8. 4. 2016, 9:51
Poradíte, jak potáhnout 2 nebo 3patrový dort? Zajímá mě, jestli by šlo ten marcipán svěsit odshora dolů a vždy u těch pater jen zahladit, nebo jestli se musí obalit každé patro zvlášť. Děkuji za rady!
milka1m1 9. 10. 2014, 8:23
Kolik je tam cukru nebo suš. mléka jsme se nedozvěděli.
stepnikukacka 8. 10. 2014, 23:12
bude stačit na potažení jednoho dortu 1 pytlík 100 g? nebo kolikagramové balení jste použili? Díky
babkamt 26. 6. 2014, 20:04
(Y) (Y) (Y)
kukulik78 26. 6. 2014, 17:22
Dobrý den, super recept, chtěla bych ho vyzkoušet, jen nevím kolik asi cukru a kolik sušeného mléka. Poradíte mě prosím? Děkuji markéta
Lenisek85 20. 6. 2014, 17:04
(Y)
mahrnka 10. 1. 2014, 13:03
Dobrý den, chtěla bych zkusit vyrobit potahovku z marshmallow, ale potřebuji čistě bílou barvu. Chtěla bych se tedy zeptat, zda díky suš. mléku, které se do hmoty přidává, potahovka nezežloutne. Děkuji za odpověd
MamaKamii 2. 7. 2013, 8:44
(clamp) Bezva.taky to tak dělám,akorát nerozpouštím v mikrovlnce,ale přímo na sporáku.Máte moc hezké stránky,tak hodně úspěchů a hlavně hodně spokojených zákazníků.
Lomnacka 2. 2. 2013, 22:20
Dobrý večer, mohu mít jeden dotaz? Kolik je potřeba dkg cukru a sušeného mléka?? Na potah dortu? Díííky :-)
Anýzka K 7. 12. 2012, 15:41
Hezký den, můžu se zeptat jestli jste někdo nezkoušeli rozpustit hmotu ve vodní lázni? Jsme odpůrci mikrovlnné trouby ... Díky Bětka P.S. Jinak nápad je to super, určitě vyzkouším (Y)
Zebbra 25. 9. 2012, 11:14
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaký krém je pod hmotu nejlepší, budu dělat tvarohový krém, ale už ze zkušenosti vím, že to nedělá dobrotu, udělám tedy navrh zvášť. Děkuji za odpověď.
Zrušený účet 28. 8. 2012, 14:44
Holky a hmotu přenášíte rukama a nepotrhá se vám, nebo to třeba válíte na alobalu a pak ho stáhnete a ž na místě - jde mi o to přenášení na dort... díky
Rampepurda 3 21. 8. 2012, 15:27
tak to je fakt (Y) taky to zkusím Petra
zabinkaa 1. 8. 2012, 20:00
Hotovo :-) Díky za recept !!! (Y)
pafipe 9. 6. 2012, 13:03
Dobrý den,tak jsem se taky rozhodla upéct synovy k narozeninám dort a potáhnout ho touhle hmotou.Vše bylo v pohodě až kdy jsem se podívala druhý den do ledničky a dort,tedy ta marcipánová hmota byla celá rozteklá až tak,že ten krém pod ním byl vidět.nevim co s tím teď,když za 2h má kluk oslavu.Nejraději bych ho hodila do koše ale kde sehnat druhý???Katastrofa,nechápu,co jsem udělala špatně,dělala jsem vše dle postupu vašeho.Můžete prosíííím poradit??? děkuji (child12) (child12) (child12) (N) (N) (N)
beri bery 10. 4. 2012, 21:00
Má se dávat postupně lžíce cukru+ lžíce mléka,ale já jsem dala hned víc lžic cukru a pak jsem přidávala po lžících mléko...a leč konzistenci to mělo dobrou i se to fajn rozválelo tak se mi to i přes solamyl lepilo na vál...takže nakonec 3x mikrovlnka a znova rozválet..Výsledek ale stál za to,hmota je neuvěřitelně tvárná až natahovací.Určitě jí zopáknu co nejdřív. Děkuji za prima recept

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie