Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 20 návštěvníků)

BERUŠKOVÝ DORT

0.0
BERUŠKOVÝ DORT

Potřebné ingredience

*SPODNÍ OŘECHOVÝ DORT*8 vajec,280 g cukru,100 mletých ořechů,150 g polohrubé mouky,*KRÉM*300 g čokolády na vaření,50 g másla,100 g mletého cukru,2 lžíce rumu, 200 g žervé,*PIŠKOT NA BERUŠKU*6 vajec,180 g polohrubé mouky,180 g cukru,*MARCIPÁN (uděláme si aspoň 3-4 dávky)*100 g Sunaru,100 g mletého prosátého cukru,trochu bílku,potravinářské barvy

Postup přípravy

Spodní velký ořechový dort
Ušlehat bílky s cukrem na tuhý sníh, pak přidat žloutky, mouku a ořechy, vylejeme do velké, vymazané a vysypané dortové formy a dáme péct na 150 stupňů asi na půl hodiny.

Krém
Čokoládu, máslo, cukr a rum rozpustíme ve vodní lázni. Když se všechny přísady spojí, sejmeme z páry necháme chvilku zchladnout a do hmoty zašleháme žervé. Šlehá se to docela dlouho, ale nakonec je z toho krásný hladký krém, který si dáme ještě před použitím aspoň trochu vychladit do ledničky, protože když se udělá je dost řídký, ale ztuhne.

Piškot na berušku
Opět vyšleháme bílky s cukrem na tuhý sníh, pak přidat žloutky, mouku a vylét do menší, vymazané a vysypané dortové formy a dáme péct na 150 stupňů asi na půl hodiny. Až je piškot růžový.

Marcipán (uděláme si aspoň 3-4 dávky)
Vše propracujeme v hladkou hmotu. Pak si namažeme ruce máslem a hmotu uhladíme. Hmotu si podle potřeby můžeme dobarvit potravinářskou barvou.
Vyvalujeme na máslem vymazané podložce namazaným válečkem.




POSTUP:

Dorty si upečeme den dopředu.
Spodní ořechový dort rozkrojíme a namažeme krémem (můžete samozřejmě použít jakýkoliv krém ) přiklopíme obě poloviny a celý dort obalíme marcipánem (marcipán si obarvíme na zeleno a vyválíme si véééééééélikou placku, musí být tak velká aby se obalil celý dort a nebyl nadpojovaný).
Dort dáme stranou a začneme si dělat berušku:
Z malého dortu si vykrojíme podle papírové šablony tvar berušky.Odřezky, které nám zbydou si dáme stranou. Dort rozřežeme a potřeme marmeládou a opět přiklopíme. Z odřezků si uděláme punč (odřezky nadrobíme do mísy, přidáme malinový sirup, cukr, trochu jakékoliv marmelády a rum (vše podle chutě), vše pořádně propracujeme, aby punč byl pěkně vlhký a vše se spojilo). Když je punč hotový dáme ho na vykrojenou berušku a vytvarujeme jí „záda“ aby byla pěkně kulatá a plastická. Když máme toto hotovo, vyválíme si velkou placku z červeného marcipánu a berušku celou obalíme tak jak jsme obalili zelený dort. Dále si obarvíme kousek marcipánu na černo (hnědá a fialová barva a je jich potřeba opravdu hodně) a opět si vyválíme placku ze které vytvarujeme hlavu a 7 teček (ty si můžeme vykrojit vykrajovátkem). Když máme na berušce hotovou hlavu a tečky, namastíme si ruce máslem a celou ji pěkně zlehka uhladíme, aby byla hladká a lesklá. Nakonec přiděláme oči, nos a tykadla – vše si uděláme z marcipánu.
Na zelený dort si dáme doprostřed trochu nádivky která nám zbyla a na ni nalepíme hotovou berušku.
Uděláme si další marcipán pokud nám už nezbyl a obarvíme ho na různé barvy (hlavně žlutá, růžová, oranžová, fialková, červená…) a uděláme si z něho různé kytičky, které lepíme krémem kolem berušky, tak aby to vypadalo, že je na louce mezi kytičkami. Kytičky si můžeme i koupit v cukrárně….
Dáme svíčku a je hotovo :o)

PS: černý marcipán není na chuť dobrý, protože se tam musí dát opravu moc barviva. Já to řeším tak, že pod černým je ještě jedna vrstva dobrého marcipánu, tak když dortík rozkrájím, tak ten kousíček černého sloupnu

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Luc2 19. 1. 2008, 20:45
veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=783142 (L) |:o) |:o) |:o)
BlankaB 6. 1. 2007, 13:30
Dort je krásný, moc se Vám povedl,máte to vymakané, i ty nádherné kytičky.... (F) (F) (F) ráda bych se zeptala, jelikož dělám marcipán často, zda ten černý díl, není hořký, když já dám více potrav. barviva, tak se to většinou nedá jíst, je nahořklý....Blanka
Terinecka 6. 1. 2007, 17:04
@BlankaB Dobrý den Blani, moc děkuji za pochvalu :-$ :-$ :-$ Máte pravdu, že ten černý marcipán není nic moc na chuť, mám zkušenost, že je dost slaný, ale bohužel jsem nepřišla na to jak jinak to udělat. Čokoládou ani kakaem se to nabarvit nedá, aby to bylo tak hezky tmavé. Leda to udělat jenom čokoládové, ale to se mě moc nelíbilo - zkusila jsem to. U nás to řešíme tak, že ten černý kousek před jídlem sloupneme, pod ním je stejně ještě jedna vrstva dobrého marcipánu, takže nikdo nepřijde zkrátka ;-) Mějte se (F) Markéta
BlankaB 6. 1. 2007, 17:22
@Terinecka Marky, děkuji za upřímnost, já tak dělala krtka a jiné věci, tak vím, že je u nás nemožné sehnat černou barvu, také to tak dělám jako Vy, vždy ten tmavý kousek dáme bokem, až se to začne olupovat, nebo krájet, jinak to holt nejde. Jinak je vidět, že máte šikovné ručičky, dortík je krásný (F) (F) (F) V německu se dají koupit také potr. barvy, ale já mám jen 2, další se mi zatím nepodařilo sehnat, je to obrovský rozdíl- v chuti i v barevnosti. Pěkný večer. Blanka
Terinecka 6. 1. 2007, 20:19
@BlankaB Blani, to máte pravdu že černou origoš prostě neseženeme 8o| Já jsem se ptala i v cukrárnách a tam si málem klepali na čelo, co že to po nich chci :-D Nakonec jsem to musela vychemičit sama (I) A v tom Německu se dá koupit i černá potr. barva? Mám tam kamarádku, že bych ji zaúkolovala ;-) A hrozně moc děkuji za tolik chvály :-$. Mě to hrozně baví dělat takové věcičky a mám vždycky obrovskou radost, když se to líbí a chutná to i druhýn . Mějte se krásně Markéta
HanaB 5. 1. 2007, 21:14
Teda Markétko, to je síla.. je fakt krásný, ale pro mě by to byla práce tak asi na 3 dny :-$ Jste šikulka (Y) (Y) (Y)
RUNTY 5. 1. 2007, 21:12
Markét , to je nádhera . :-) :-) :-) Moc šikovná maminka , dětičky se maj. Myslím , že pro mě laika dost náročné . Škoda . Alča
Lukrato 5. 1. 2007, 21:08
.............nádherná beruška......... Jste veliká šikulka, Markétko!
KOFI 5. 1. 2007, 18:33
...tak už konečně vím, jak na bedrunku (I). Moc díky! (F)
cicmoši 5. 1. 2007, 17:35
nááádhera........... (Y) (Y) (L) :-P
agab 5. 1. 2007, 17:06
Krásný, v květnu dcera bude mít 4 nározky, určitě udělám tuhletu berušku. Dík za inspiraci Agáta

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie