Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 43 návštěvníků)

Klasický medovník - je super

0.0
Klasický medovník - je super

Potřebné ingredience

Těsto: + 3 vejce, + 300g cukru krupice, + 1 Hera, + 3 lžíce tmavého medu, + 1 lžička jedlé sody, + 400g hladké mouky (00ky),
Krém: + 1 plechovka slazeného kondenz. mléka např. Salko (to vaříme v zavřené plechovce v dostatečném množství vody 2 hodiny a necháme vychladnout), + 300g cukru, + 300g másla, + 2 van cukry, + asi hrst sekaných ořechů

Postup přípravy

1. Připravíme si vodní lázeň. Do kastrolu nalejeme vodu a postavíme na ni větší ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme k varu. Do mísy dáme Heru a necháme ji pomalu rozpustit. Potom do ní rozklepneme vejce, přidáme med, cukr i mouku (prosátou) ze sodou.
2. Předehřejeme troubu na 170 stupňů.
3. Směs v misce mícháme vařečkou asi 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatou barvu. Klidně použijte mixér (hnětoucí spirály). Vzniklé těsto rozdělíme na 6 stejných dílů.
3. Na plech natáhneme pečící papír a obkreslíme na něj dortovou formu nebo talíř. Do kruhu potom rozetřeme stěrkou těsto, mělo by kružnici asi o 1 cm přesahovat. Placku pečeme dozlatova (asi 7-10min.). Totéž provedeme s ostatními.
4. Upečené placky okrájíme (podle dortové formy či talíře, který jsme použili na obkreslení kružnice). Odkrojené okraje nevyhazujeme!!!
5. Vyrobíme krémy: 1. krém - 1/3máslo a kondenz. mléko (Salko) vyšleháme. 2. krém - Zbylé 2/3 másla ušleháme s cukrem, van. cukrem a nakonec přidáme ořechy. Máslo musí být předem dost dlouhou dobu vytáhlé z lednice, aby povolilo a krém šel vyšlehat.
6. Nakonec si vyrobíme posypku: jednoduše tak, že zbylé odkrojené okraje nadrolíme prsty na jemné drobky.
7. Začneme sestavovat dort. Nožem, nebo stěrkou namažeme první plát jedním krémem, na ten dáme druhý plát a namažeme druhým krémem, tak střídavě pořád dokola. Nakonec namažeme celý dort i s boky a celý posypeme posypkou. Zabalíme třeba do fólie a dáme do chladna. Dort by měl být před podáváním odležený alespoň 24 hod.

Obměna: Když chceme změnu nebo nemáme uvařené Salko. Smícháme plechovku nevařeného Salka s 300g másla a vyšleháme v hladký krém (to trvá asi 8-10min.). Sestavujeme dort jinak stejně jako v předešlém případě, jen na všechny pláty mažeme stejný krém.

Potřebné přísady

Hera se rozpouští v míse nad kastrolem s vodou.

Po přidání a zamíchání všech ingrediencí vypadá hmota asi takhle.

Po 10 minutách míchání je hmota krásně zlatavá, lesklá a taková gumová.

Těsto dáváme do středu obkreslené kružnice na plech s pečícím papírem.

Stěrkou pěkně roztáhneme těsto ze středu po obvodu celé kružnice a ještě asi 1 cm přes okraj.

Po upečení má plát zlato-hnědou barvu. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 7-10 min.

Podle dortové formy nebo talíře (podle toho co jsme předtím použili na obkreslení kruhu na peč. papír) placku okrájíme.

Okrájená placka. Pozor okraje nevyhazujeme!

Okraje sesbíráme postupně ze všech okrájených placek a dáme do misky.

Příprava prvního krému: Zavřenou plechovku Salka vaříme 2 hodiny. Po vychladnutí otevřeme a smícháme s 1/3 másla.

Šlehačem ušleháme z másla a uvař. Salka krém. (POZOR! na horko, když krém moc teče, dáme ho před potíráním dortu na chvíli do lednice nebo mrazničky)

Nameleme, nebo nasekáme ořechy.

Druhý krém: zbylé 2/3 másla ušleháme s 300g mletého cukru (když by se dal jiný, třeba krupice, krém by křupal), 2 sáčky vanilkového cukru.

Šleháme tak dlouho dokud krém není hladký. klidně 5-8 min. Nakonec vařečkou vmícháme ořechy.

Připravíme si posypku: Zbylé okraje nadrolíme prsty na jemné drobečky

Oběma krémy střídavě potíráme všechny pláty a klademe na sebe.

Nakonec namažeme i vrchní díl a boky

Postupně posypkou pokrýváme celý dort

Až je dort celý posypaný zabalíme ho do fólie a dáme uležet do lednice

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

petruse78 3. 6. 2008, 14:36
Máme po oslavě )Syn měl 6 let) a spořádali jsme půl moc moc dobrého medovníku. Musela jsem i gratulantům dávat balíčky sebou , jak se nechtěli loučit s medovníkem :-) . Je opravdu moc dobrý , dělala jsem ho po druhé a až ted -musím já se pochválit ^o) (Y) . Děkuji moc za recept (Y)
veronikaj 5. 6. 2008, 19:15
@petruse78 Jsem ráda, že se receptík hodil. I u nás mám co dělat abych medovník uhlídala než se uleží. Mějte se krásně. S pozdravem V+F+S (L)
masuha 29. 5. 2008, 11:41
Dekuju moc za recept a postup (Y)Už delši dobu chystam na nho (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)jste sikulka (Y) (Y) (clamp) (clamp)
veronikaj 29. 5. 2008, 12:23
@masuha Díky. Tak potom kdyžtak napište jak vám chutnal. (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie