(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
Pro babičku - mini patrový s fondantem a krémovými růžemi
Potřebné ingredience
Dortík byl takový mini - spodní korpus měl nakonec průměr 19 cm a horní 13cm, ale bylo to tak schválně :-) Bylo málo konzumentů :-) Všichni gratulanti už mě předběhli :-)
Postup přípravy
dortová forma: průměr spodní patro 21 cm a horní 18 cm (seřezávala jsem na menší)
KORPUS: 8 vajec
Postup: Žloutky a cukr ušlehat (4 min), přidat vodu (šlehat 1 min), pak přidat půlku mouky. Zvlášt ušlehat bílky se špetkou soli do husté pěny, přidat zbytek cukru a vyšleha dohladka. Pak půlku sněhu smíchat s ušlehanými žloutky a pomalu ručně přimíchat zbylý sníh. Péct na 150 se zapnutým ventilátorem, cca 45min.
VANILKOVÝ KRÉM
1/2 l mléka, 120 g krupic. cukru, 2 van. pudinkové prášky 400 g másla, vanilka nebo van. cukr
Postup:
Do kastrůlku dáme mléko,vanilku(van.cukr) a pudinkové prášky a uvaříme hustý krém.Za občasného zamíchání necháme vychladnout.Potom krém rozšleháme a zašleháme máslo nakrájené na malé kousky.Šleháme asi tak 5 min
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: jen přidat do části krému kakao a trošku rumu a znovu vyšlehat.
FONDANT:
Fondant - 1 PL želatiny (do tlačenky), 1/4 hrnku studené vody(62ml), 1ČL AROMA-MANDLOVÉ MŮŽE BÝT JAKÉKOLIV, 1/2 hrnku-125ml medu (prip. kukuricneho sirupu), cca 900 g prosátého moučkového cukru - zalezi jak se směs zpracovává, 1/2 ČL ztuženého tuku
- super se s ní pracuje, je bílá (příště použiju kukuřičný sirup a bude bělejší), má takovou cukrovou chuť a není vůbec špatná. Měla jsem obavy,že nebude k jídlu,ale mile překvapila :-)
-postup najdete na mmb.sk - Martina P. (Mata74) ID 9033
- Určitě si ho udělat minimálně den dopředu a skladovat v lednici v mikrot.sáčku uvnitř potřený stuženým tukem. Vytáhla jsem ho z ledničky,trošku prohnětla a hned vyválela. Nebyla potřeba delšího zpracování nebo čekání až se ohřeje na pokojovou teplotu.
KORPUS: 8 vajec
Postup: Žloutky a cukr ušlehat (4 min), přidat vodu (šlehat 1 min), pak přidat půlku mouky. Zvlášt ušlehat bílky se špetkou soli do husté pěny, přidat zbytek cukru a vyšleha dohladka. Pak půlku sněhu smíchat s ušlehanými žloutky a pomalu ručně přimíchat zbylý sníh. Péct na 150 se zapnutým ventilátorem, cca 45min.
VANILKOVÝ KRÉM
1/2 l mléka, 120 g krupic. cukru, 2 van. pudinkové prášky 400 g másla, vanilka nebo van. cukr
Postup:
Do kastrůlku dáme mléko,vanilku(van.cukr) a pudinkové prášky a uvaříme hustý krém.Za občasného zamíchání necháme vychladnout.Potom krém rozšleháme a zašleháme máslo nakrájené na malé kousky.Šleháme asi tak 5 min
ČOKOLÁDOVÝ KRÉM: jen přidat do části krému kakao a trošku rumu a znovu vyšlehat.
FONDANT:
Fondant - 1 PL želatiny (do tlačenky), 1/4 hrnku studené vody(62ml), 1ČL AROMA-MANDLOVÉ MŮŽE BÝT JAKÉKOLIV, 1/2 hrnku-125ml medu (prip. kukuricneho sirupu), cca 900 g prosátého moučkového cukru - zalezi jak se směs zpracovává, 1/2 ČL ztuženého tuku
- super se s ní pracuje, je bílá (příště použiju kukuřičný sirup a bude bělejší), má takovou cukrovou chuť a není vůbec špatná. Měla jsem obavy,že nebude k jídlu,ale mile překvapila :-)
-postup najdete na mmb.sk - Martina P. (Mata74) ID 9033
- Určitě si ho udělat minimálně den dopředu a skladovat v lednici v mikrot.sáčku uvnitř potřený stuženým tukem. Vytáhla jsem ho z ledničky,trošku prohnětla a hned vyválela. Nebyla potřeba delšího zpracování nebo čekání až se ohřeje na pokojovou teplotu.
shora
z boku
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
zuz3802
(upraveno)
5. 3. 2009, 13:15
Chtěla bych se zeptat, půjdou s tím fondantem i modelovat figurky?
pavlis
(upraveno)
26. 3. 2009, 15:22
@zuz3802
Další dotaz, který jsem prošvihla . Lepší rovnou psát do vzkazů... Na nějaké jednodužší jako zvířátka by to šlo, ale na postavičky a na růžičky ne.
Init
(upraveno)
12. 11. 2008, 20:42
To je krásný dort, pastva pro oko a poprvé vidím podomácku vyrobený fondant
pavlis
(upraveno)
18. 11. 2008, 7:53
@Init
Děkuji moc za pochvalu
Zrušený účet
(upraveno)
12. 11. 2008, 17:49
Pavli,ten se Ti teda povedl,líbí se mi i kombinace barev
pavlis
(upraveno)
15. 11. 2008, 10:08
@
díky moc
Macik 2006
(upraveno)
12. 11. 2008, 14:06
nádherný
pavlis
(upraveno)
14. 11. 2008, 8:05
@Macik 2006
díky
jitkaad
(upraveno)
12. 11. 2008, 13:13
Pavli paráda, a ty krémové růže to je krása,vidim že umíš ten správný grif taky dělám hodně ozdoby z fondanu,je super,už jsem si na něj hodně zvykla i na jeho chuť,jsem ráda,že nejsem sama komu chutná
pavlis
(upraveno)
13. 11. 2008, 9:15
@jitkaad
Děkuji moc za pochvalu . Jo taky jsem nejdřív vyzkoušela všechno, hmotu z bonbonu, varnu, ale tenhle fondant prostě vyšel nejlíp Cena a když se podaří udělat tak jak má, tak se s ním super pracuje a navíc mi taky chutná. Přesně jak píšeš
Bakulča
(upraveno)
12. 11. 2008, 13:07
Krásný dortík,Pavlínko.Ty růžičky jsou dělané z toho vanilkového krému?Jaké koncovky používáte k tvarování růžiček a lístků??Šlo by to nafotit a popřípadě vložit sem?? Já dělám zatím jen marcipánové,ale chtěla bych vyzkoušet i krémové.Děkuji. A koukám ,že i další Vaše dortíky jsou úžasné.
pavlis
(upraveno)
12. 11. 2008, 13:21
@Bakulča
Děkuji moc za pochvalu . Ta růže mi vyšla podle mé představy sice jedna, na ostatní už mě zlobil krém, ale to bylo tím mým do lednice, vytáhnout (pozdě) a zase zpět. Krém je ten vanilkový,ale chce to správnou hustotu. Na pomůcky, mrkněte do mého alba na dortík s patchworkem,tam jsem ty špičky a pomůcky nafotila. Když mi písnete mail, pošlu vám i postup na růžičky mailem. Já právě doteď taky jenom ty marcipánové a už to chtělo změnu
pelda77
(upraveno)
12. 11. 2008, 12:18
Kráááááááááááááááááááááásnyýýýýýýýýýýýýýýý
pavlis
(upraveno)
12. 11. 2008, 18:47
@pelda77
děěěěěkuuujííí
ajoun
(upraveno)
12. 11. 2008, 12:11
Nádherný dortík Krásná oranžová . A ty růžičky
pavlis
(upraveno)
12. 11. 2008, 15:11
@ajoun
Díky moc
KŘENIK
(upraveno)
12. 11. 2008, 12:05
KRÁSNÝÝÝÝ MOHLA BYCH SE ZEPTAT JAKOU ZELATINU DO TÉ HMOTY??? DEKUJI EVA
pavlis
(upraveno)
12. 11. 2008, 12:13
@KŘENIK
Díky Evi, . Pochvala vždycky potěší. Je to želatina do vaječné tlačenky.
IJohny
(upraveno)
12. 11. 2008, 12:00
Krásný dortíček. Babička bude mít radost . A recept na fondant uložím a někdy zkusím . Pěkná prácička
Aderiarleen
(upraveno)
12. 11. 2008, 11:23
tortička som chcela napísať
pavlis
(upraveno)
12. 11. 2008, 14:17
@Aderiarleen
děkuji moc za pochvalu
Aderiarleen
(upraveno)
12. 11. 2008, 11:22
krásna torička
KÁJA 77
(upraveno)
12. 11. 2008, 11:17
nááádherný, jemný
pavlis
(upraveno)
12. 11. 2008, 12:19
@KÁJA 77
díky
Zrušený účet
(upraveno)
12. 11. 2008, 11:51
Pavlíno, to je moc krásný dortík Krásně se ti povedl potah i ozdoby, moc hezké jsou ty růže (a z krému!!!) i barvy. A to jsi ještě tak dobrá, že jsi dělala domácí fondant!!! Já už teď pracuju nejčastěji s white icingem (což je vlastně hotový fondant dovezený z Belgie) protože mi to děsně zjednoduší a urychlí práci. A chuťově je to docela dobré. Určitě jsi měla s dortem úspěch u babičky i ostatních, je fakt moc hezký
pavlis
(upraveno)
12. 11. 2008, 12:18
@
díky moc za pochvalu . Mrkla jsem k tobě do albíčka na a koukám taky nadšenec . No na ten hotový fondant mám taky zálusk, ale zatím peču jen pro rodinu a hlavně koukám taky na cenu, tohle mi zatím cenově vyhovuje Úspěch měl, ale hlavně řeči typu: že se ti s tím chce dělat, takový práce to dá a pak je to hned pryč Ale když mě to prostě bavííí
Zrušený účet
(upraveno)
12. 11. 2008, 13:10
@pavlis
To je přesné...takhle na mě taky někteří z rodiny koukají...ale to jsou ti, co to vůbec nechápou Já třeba nechápu horolezce, že se jim chce se drápat na kopec, když se tam dá třeba doletět vrtulníkem a nebo když je nahoře jen led a sníh, tak co tam, že jo No ale uznávám, že je to baví a přináší jim to radost. A nám takhle zase ty dortíky Tak dortům zdar zdar zdar
janina74
(upraveno)
12. 11. 2008, 8:55
moc krásný dort
pavlis
(upraveno)
12. 11. 2008, 9:26
@janina74
děkuji moc
Zrušený účet
(upraveno)
12. 11. 2008, 8:40
To je moc nádheraný dort. A k výrobě fondantu
pavlis
(upraveno)
12. 11. 2008, 9:01
@
děkuji , tak ten tentokrát nezklamal
Bára D.
(upraveno)
12. 11. 2008, 8:40
To je krása, a ty růžičky, no jen , opravdu povedené
pavlis
(upraveno)
12. 11. 2008, 8:43
@Bára D.
Děkuji moc , ale tentokrát se růžička povedla jedna a pak už krém nechtěl spolupracovat
Anoel1
(upraveno)
12. 11. 2008, 8:31
Nádherný!!!!A gratuluju k výrobě fondánu,mě se vůbec nedařil.
pavlis
(upraveno)
12. 11. 2008, 8:39
@Anoel1
Děkuji moc , já ho dělala po třetí a povedl se mě na střídačku Ale tentokrát jsem byla fakt spokojená, držel super.