Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 31 návštěvníků)

ÚPLNĚ NEJLEPŠÍ BRAMBOROVÁ OMÁČKA - rychlá, voňavá, vynikající !!!

0.0
ÚPLNĚ NEJLEPŠÍ BRAMBOROVÁ OMÁČKA - rychlá, voňavá, vynikající !!!

Potřebné ingredience

brambory, česnek, nové koření, pepř, bobkový list, sůl, zakysaná smetana, smetana ke šlehání (modrá, Kunín), hladká mouka, cukr dle chuti, ocet

Postup přípravy

Oškrábeme si brambory a nakrájíme na kostičky veliké jak kdo má rád. Zalijeme je vodou tak, aby je hladina vody překrývala. Očistíme česnek ( já dávám asi 3 stroužky) a nakrájíme ho na tenké plátky, které ještě překrojíme. Přidáme česnek k bramborám, osolíme, přidáme několik kuliček nového koření, pepře a dva lístky bobkového listu. Osolíme a dáme vařit. Už při vaření to nádherně voní, česnek v bramborách tomu dává šmrnc ;-). Když jsou brambory uvařené tak akorát (ne rozvařené), zahustíme je hladkou moukou rozmíchanou v trošce vody a za stálého míchání chvilku provaříme. V tuto chvíli musí být omáčka hustější. Pak ji zalijeme kysanou i sladkou smetanou a dochutíme solí, octem a dle chuti můžeme i přisladit. Je-li omáčka příliš hustá, můžeme ji zředit mlékem nebo trochou vody. Chviličku ještě provaříme za stálého míchání A JE HOTOVO !!!

Máte-li rádi omáčky, vyzkoušejte ;-) !!! U nás je to jedno z NEJ jídel, obě děti tuto omáčku mají už od malička moc rády :)). Možná by se dala doplnit na tvrdo vařeným vajíčkem, ale my ji jíme jen tak a je MŇAM, MŇAM ;-)) !!! Pro malé děti se dá pepř vypustit, pro dospěláky se dá chuť ještě zvýraznit třeba vegetou nebo zeleninovým masoxem, ale většinou to není potřeba.

Na fotce je dceřina porce. Ona si dává málo brambor a více omáčky :)). Pro normální jedlíky je v omáčce brambor daleko více ;-).

Všem, kdo vyzkouší, přeji dobrou chuť !

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

alekre 26. 1. 2013, 23:43
Výborná (Y) Přidala jsem si chvilku povařené fazolky a bylo s večeří vystaráno (pl)
MILU999 19. 11. 2009, 14:59
(Y)tak bez česneku a koření dělám tu samou ale přidávám do toho zelené fazolky (jidlo).Mám to od babičky, která tomu říkala podbité brambory.Já zkusím tu Vaši a Vy zkuste tu moji :-)
Evasma 3. 9. 2009, 13:30
Dobrý den, tak jsem uvařila tuto polévko-omáčku a musím říct, že je moc dobrá. Hlavně taky je důležité, že jedly děti a chutnala jim (Y) (Y) (Y) Připomnělo mně to něco z dětství - mám pocit, že babička dělala něco podobného - jak tomu říkala nevím a zeptat se už nemůžu. Každopádně budeme určitě opakovat. Děkuji za recept (F) (F) (F) Eva
Kacur 11. 6. 2009, 18:14
Jé, Ivi, tento recept znám (Y) Děkuji,že jste mi ho připoměla, poněvadž jsem ho už dlouho nevařila. Dělám to podobně jak vy, a můžu to všem maminkám jen doporučit!!! (Y) (Y) (Y) A název sedí přesně, je to spíše taková hustá omáčka s bramborem, do polévky to má daleko (záleží teda, jak málo to někdo teda zahustí, pak z toho může mít i polévku...). Opravdu mňamka nad mňamku (F) (F) (F) (L)
MisaSS 11. 6. 2009, 18:03
Dobrý den, děkujeme za skvělý receptík, omáčka chutná celé rodině, dělali jsme ji už nejmíň pětkrát!! :-D Je to rychlovka a ke všemu moc dobrá (L)
stratos 5. 5. 2009, 14:40
Taky jsem vyzkoušela a musím chválit (Y) Moje holky měli boule za ušima ;-) A já konstatuji že je to vlastně taková hustá kulajda bez kopru a vajíčka - což možná uvítají ti, kteří zrovna kopr a vyjíčko nemusí :-p
meda85 18. 2. 2009, 16:45
normální hodolanská, tak se vaří v Olomouci, tuhle omáčku už vařila moje babička
avynka 20. 2. 2009, 0:40
@meda85 ...ano, určitě je to starší recept, protože já jsem se jí naučila od tchýně, která ji vařívala od nepaměti :-). Já ji dříve neznala, ale u ní zachutnala nejen mně, ale hlavně mým dětem (Y) ;-) (clamp).
Petula81 18. 2. 2009, 16:40
Hezký den Ivo! Tak jsem dnes zkusila vaší omajdu a je vynikající (Y) (Y) (Y)Potřebovala jsem zdělat zakysanku a lépe jsem si nemohla vybrat :-)Jen jsem nedala smetanu,to už by na mě bylo moc :-$a mouku jsem rozděla v mléce.Takže já mohu jen a jen doporučit,určitě vyzkoušejte (Y) Mějte se krásně a ještě jednou díky |:o) (flower)
RomčaP 15. 1. 2009, 13:27
Tak jsem Ivčo dneska zkusila Vaší omáčku. Manžela sice moc nenadchla - ostatně jako většina jídel :-o on je hrozně vybíravý 8o| Ale mě moc chutnala. A malá, kteru musím do jídla hodně nutit a ve 22. měsících pořád krmit, jí zbaštila celý talíř sama (Y) (Y) (Y) Takže já tento receptík maminkám doporučuji |:o) |:o) Díky (F) (clamp)
koblizecek 15. 11. 2008, 13:27
Tak tuhle omacku ja tomu teda rikam polevka delam taky.Ale nedavam tam cesnek.Je opravdu moc dobra
avynka 15. 11. 2008, 21:22
@koblizecek Pokud máte česnek rádi, zkuste to někdy i s ním, uvidíte pak, která z těch dvou variant vám bude více chutnat *-) ;-). Já to nedělávám jako polévku, ale jako omáčku. Brambor tam dávám poměrně hodně a po zahuštění to má podobnou konzistenci jako třeba bramborový guláš ;-) :-)......

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie