Zobrazit přihlášovací formulář

Vepřové maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

Maďarské řízky - neboli další varianta zapečených řízků naruby

0.0
Maďarské řízky - neboli další varianta zapečených řízků naruby

Potřebné ingredience

- vepřové maso na řízky (používám pěkné plecko nebo kýtu)
- olej na smažení
- strouhanku + vejce na obalení

- rajčata
- papriky
- koření Podravka

Postup přípravy

Maso naklepeme a osolíme, položíme do misky se strouhankou a jakoby se snažíme vtlačit strouhanku do vlhkého povrchu masa. Rozpálíme si olej, maso vymáchneme ve vajíčku (rozšlehaném s trochou vody a osoleném) a šup na pánev. Nemusí být úplně doměkka usmažené, dohoní to při zapékání.
Osmažené řízečky naskládáme do zapékací misky či pekáče a posypeme na kostičky nakrájenými rajčaty a paprikou. Já používám aspoň 2 barvy (zelenou a červenou), naposledy jsečm měla zbytek rajčat sklizených z keřů před mrazíky a trošku ovadlé papriky 2 barev - pro takovouto zeleninu, která už není zrovna výstavní do salátu, je právě tenhle recept jako stvořený.
Pak posypeme Podravkou (já nešetřím, už nedosoluju) a polijeme zbytkem nespáleného oleje z řízků (zeleninu to navoní) a zalijeme vodou (dávám horkou, aby se to dříve ohřálo).
Dáme do trouby a pečeme, můžeme půlku přikrytou a půlku doby odkryté, já peču odkryté a trochu tu zeleninku v polovině promíchnu, aby byla rovnoměrně. Když na to zapomenu, má pak to, co koukalo moc nahoru, černé špičky :)

Recept mám od tety z Košic a oni zase od svých maďarských příbuzných, proto tomu říkáme maďarské řízky. Podává se s rýží. Kdybych to u nich na návštěvě nejedla, nikdy bych to podle kuchařky ani nezkusila, těžko představitelná kombinace. Ale jí to i můj mlsný manžel, takže myslím recept můžu všem doporučit.

Na toto množství řízečků jsem použila asi 4 střední rajčata a 4 střední papriky, když je zeleniny méně, je pak méně sosíku a rýže sušší. Kvůli sosíku se podlévá vodou, sos už nezahušťuji.

papriky a rajčata různých barev nakrájené na kostičky + Podravka

obalujeme obráceně, mouka není potřeba

máme osmaženo a narovnáno do pekáčku

pokryto rajčaty a paprikami, posypáno Podravkou, zalito olejem z řízků a vodou - a šupito do trouby

asi takto hodně sypu Podravkou, jestli z toho něco poznáte...

a je upečeno - odhaduji tak 45 minut

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

papapa 9. 6. 2009, 11:57
Dnes jsem uvařila. Recept je velice jednoduchý a moooooooc dobrý ... i děti se olizovaly. Děkuji za skvělý recept, Petra. (clamp) (clamp) (clamp)
Bromovka 25. 8. 2009, 22:17
@papapa No to mám radost, že si někdo troufl to vyzkoušet (H). Kdybych to nejedla u svojí tety, podle popisu bych k tomu asi příliš důvěry nezískala, to se přiznám... Letos jsem u ní byla po asi 16 letech zase a zase jsem si nějaké receptíky přivezla a budu zkoušet ;-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie