Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 43 návštěvníků)

Bezinková šťáva

0.0
Bezinková šťáva

Potřebné ingredience

Bezové květy i s pylem, 1 kg krupicového cukru, 3 nakrájené citrony na plátky - bez jader

Postup přípravy

Nasbíráme košík květů černého bezu někde v čistém háječku :-) Naplníme jimi velký hrnec, zalijeme studenou vodou, přidáme nakrájené citrony a přivedeme k varu. Odstavíme z plotny a necháme 24 hod. stát. Přecedíme, přidáme cukr a znovu svaříme. Necháme cukr rozpustit, sirup vychladnout a studený ho slijeme do lahví. Pijeme ředěný vodou nebo používáme k ochucení čajů. Co nespotřebujeme do dvou měsíců, uchováváme v lednici nebo ve studeném sklepě - takhle vydrží až do dalšího jara. Z košíku květů mívám většinou 4 - 5 litrů šťávy.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Myláček 17. 5. 2016, 10:18
Hledala jsem mezi recepty takový, aby v něm nebyla kys, citronová, možná byste to mohla dát do názvu, aby lidé, kteří chemii nemusí, hned věděli, že našli to pravé, tím je Váš recept ojedinělý, každopádně děkuji za recept katka
camilka 14. 6. 2010, 12:04
Evi,je to tedy tak,že na 4l vody 1kg cukru a 3 citrony?Už se na něj chystám.Jen ještě květy mohu sbírat i při dešti,nebo je lépe počkat,až oschnou?Marcela
Sebesta 14. 6. 2010, 14:45
@camilka Dobrý den, Marcelko já mívám té vody kolem 5 litrů, něco se přece jen vypaří a šťávy pak bývá 4 - 5 litrů, podle toho - já to přesně neměřím - a stačí to kilo cukru a 3 omyté citrony, nejlépe bio - dávají se i s kůrou. Ale když dobře omyjete i normální, tak to snad moc neva. No a květy je lepší sbírat suché - jsou dobře rozvité a plné pylu - takové jsou nejlepší.... No a taky byste byla asi slušně promočená, protože se s každým utržením osprchujete ,-) Tak ať se povede (L)
LeninkaB. 12. 6. 2010, 12:48
Dobrý den, chtěla bych zkusit váš recept a vím, že nepíšete kolik květů se vejde do košíku, tak jestli by to šlo alespoň odhadnout.Já nemám košík :( děkuji Lenka
Sebesta 12. 6. 2010, 14:46
@LeninkaB. Dobrý den, já mívám těch květů našlapanej hrnec - odhaduji to na nějakých cca 80 velkých květů - každý je právě jinak velký, šťopky nechávejte co nejkratší, aby se jich naskládalo do hrnce hodně. A prostě plný hrnec květů.... asi Vám líp poradit neumím ,-)
dadochovi 23. 6. 2009, 18:06
Zdravím Vás, Váš recept jsem využila a dneska dodělala šťávu :-) :-) :-) :-) Mám jí teda dost sladkou, ale je to poučení na příště Díky moc !!!! Mějte se krásně (flower) (hello) (flower) (hello) (flower) (hello)
Sebesta 23. 6. 2009, 19:29
@dadochovi Dobrý den, díky za komentík.... kolik jste dělala litrů? Tak než jí naředíte vodou před pitím, zkuste přidat trochu citronové šťávy.... třeba Vám tak bude chutnat líp.... Mějte se krásně!!! A díky ještě jednou. (L)
dadochovi 24. 6. 2009, 11:44
@Sebesta udělala jsem 3litry díky za tim s citronem (Y) (Y) (Y) (flower) (hello)
Sebesta (upraveno) 24. 6. 2009, 16:56
@dadochovi Tak já mívám z košíku květů - ty většinou nepočítám - tak mezi 4 a 5 litry - prostě vezmu ten největší hrnec, co mám doma :-) Možná proto jí máte sladší.... Je fakt, že bych to měla mít uvedené v receptu - ale já to nikdy přesně neměřila... dám to tam aspoň takhle orientačně - takže díky za připomínku :-) (L) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie