Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Borůvkový (broskvový) dort se smetanovou polevou - výborný!

0.0
Borůvkový (broskvový) dort se smetanovou polevou - výborný!

Potřebné ingredience

Křehké těsto: 250g polohrubé mouky, špetka skořice, špetka soli, 100g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 125g nakrájeného studeného másla, 1 balíček speciální přísady Citro-Back (lze nahradit 3 lžícemi citronové šťávy a 20g moučkového cukru, jako to dělám já), 1 vejce Ořechová náplň:100g mletých ořechů, 50g cukru1/2 lžičky skořice,1 vejce Ovocná náplň: 2 borůvkové kompoty (po 540g), ale můžou být i čerstvé borůvky (já jsem tentokrát borůvky neměla, tak jsem dala broskve), 1 balíček vanilkového pudinkového prášku (na vaření, do 500ml mléka), 20g cukru Smetanová poleva: 3 vejce, 80g cukru, 200ml zakysané smetany

Postup přípravy

Všechny přísady na hnětené těsto smícháme a vypracujeme z nich hladké těsto, které zabalíme do alobalu a dáme na 30min chladit do lednice.
Mleté ořechy smícháme s cukrem, skořicí a vejcem. Borůvky (broskve či jiné měkké ovoce) necháme okapat na sítu,šťávu zachytíme. Dáme si stranou 2 lžíce borůvek na zdobení (není třeba). Podle návodu na obalu uvaříme z pudinkového prášku, cukru a 500ml kompotové šťávy pudink. (Pokud děláme z čerstvých nebo mražených borůvek, místo kompotové šťávy použijeme borůvkový džus.)
Předehřejeme troubu, vymastíme a moukou vysypeme formu. Třené těsto rozválíme na pomoučeném válu, vložíme do formy a pečeme 10min při 200°C (uprostřed, horkovzdušná trouba 180°C). Formu vyjmeme z trouby, na korpus rozetřeme ořechovou náplň a na ni rozložíme borůvky (v mém případě na kostičky pokrájené broskve), které přelijeme pudinkem. Dort pečeme dalších 15-20min.
Mezitím připravíme smetanovou polevu. Z vajec oddělíme bílky a ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáme 40g cukru. Žloutky ušleháme se 40g cukru do pěny, přidáme zakysanou smetanu a lehce vmícháme sníh z bílků.
Dort opět vyjmeme z trouby, potřeme ho rovnoměrně smetanovou hmotou a pečeme dalších 20min. Potom dort necháme vychladnout ve vypnuté, otevřené troubě. Před podáváním ho pocukrujeme moučkovým cukrem a ozdobíme borůvkami (není nutné).

Všechny přísady na hnětené těsto smícháme a vypracujeme z nich hladké těsto, které vložíme do vymaštěné a moukou vysypané formy a pečeme 10min při 200°C (uprostřed, horkovzdušná trouba 180°C).

Mleté ořechy smícháme s cukrem, skořicí a vejcem.

Z pudinkového prášku, cukru a 500ml kompotové šťávy uvaříme pudink.

Formu vytáhneme z trouby a na korpus rozetřeme ořechovou náplň a na ni rozložíme borůvky (v mém případě na kostičky pokrájené broskve), které přelijeme pudinkem, uvařeným z pudinkového prášku, cukru a kompotové šťávy. Dort pečeme dalších 15-20min.

Mezitím připravíme smetanovou polevu. Z vajec oddělíme bílky a ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáme 40g cukru. Žloutky ušleháme se 40g cukru do pěny, přidáme zakysanou smetanu a lehce vmícháme sníh z bílků.
Dort opět vyjmeme z trouby, potřeme ho rovnoměrně smetanovou hmotou a pečeme dalších 20min.

Potom dort necháme vychladnout ve vypnuté, otevřené troubě. Před podáváním ho pocukrujeme moučkovým cukrem a ozdobíme borůvkami (není nutné).

Dobrou chuť:-).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lenule11111 30. 6. 2017, 9:47
(clamp) krásnýý
bedla7 29. 6. 2017, 8:50
o vypadá zajímavě (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie