Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 9 návštěvníků)

Božský šlehačkový dort s karamelizovanýmy ořechy

0.0
Božský šlehačkový dort s karamelizovanýmy ořechy

Potřebné ingredience

na těsto:
polohrubá mouka-cca 300-400g,
3 vejce-celá,
cukr moučka,
majolka v pytlíku-poličanka-cca půlka,
cca 100 g másla,
2 prášky do pečiva,

dále 200g vlašských nebo lískových ořechů,
lžíce másla,
cca 5 lžic cukru


na šlehačku:
3 smetany na šlehání-musí mít více než 30% tuku
4 tyčinky mars

meruňkový džem

Postup přípravy

1.den předem nebo alespoň 12 hodin předem svaříme všechny 3 šlehačky s rozlámanýma tyčinkama mars-musí projít varem, já vařím a kvedlám tak dlouho, až přestane šlehačka utíkat z hrnce-cca 5 min.-je opravdu důležité hodně provařit. Po vychladnutí dáme do lednice na nejchladnější místo a necháme chladit alespoň 10 hodin. Já šlehačku svářím v dost vysokém hrnci, tak abych jí pak v něm mohla i vyšlehat.

2. celé vyolupané ořechy nebo půlky dáme na pánev, přidáme lžičku másla a tak 4-5 lžic moučkového cukru a pražíme, až cukr zkaramelizuje-pozor míchat, aby se cukr nepřipálil a karamel nezhořkl, pak přendáme na talíř, necháme vychladnout a rozemeleme na hrubo

3.těsto:
celá vajíčka pokojové teploty rozklepnu do misky, přidám cca 10 lžic moučkového cukru a vyšlehám, až pění, poté přidám majonézu-dělá hrudky a tak opět šlehám do hladka a pak přidám rozehřáté máslo, zkoušela jsem i olej a žádný podstatný rozdíl v tom nebyl:), a pak postupně přisypávám mouku smíchanou s práškem do pečiva a zhruba půlkou zkaramelizovaných namletých ořechů-je důležité je promíchat už s moukou, aby byly v těstě rovnoměrně rozmístěné-výsledné těsto by mělo mít bábovkovou hustotu. Těsto přeliji do klasické dortové otvírací formy vymazané máslem a vysypané strouhankou a dám péct cca na 30 min.do trouby na zhruba 170 stupňů-tady každá podle svých zkušeností s troubou, každá je jiná atd., ale zhruba se řiďte tím, jak pečete bábovku:)
Občas dělám tento moučník i do pekáčku s tím, že ho nevyklápím a nedělám jako dost, ale jako moučník.

4. korpus necháme vychladnout, rozřízneme v půlce. Sklenici s džemem dáme na 2 minuty rozehřát do mikrovlnky, aby byla tekutá, a potřeme půlkou spodní část korpusu, přiklopíme další díl a potřeme i z vrchu.
Já dám pak korpus uležet do ledničky, ale není to nutné, dělala jsem i bez tohoto kroku a taky to bylo moc dobré.Hlavně nesmí být ani vlažný, když na něj dáváte šlehačku.

5.šlehačku po 12 hod.chlazení vyšleháme na nejvyšší stupeň hned od počátku-vyšlehání trvá poměrně dlouho a pokud je šlehačka správně vychlazená, měla by se dát vyšlehat úplně do tuha jako krém.

6.korpus opět rozdělíme, promažeme menší půlkou spodní díl, přiklopíme hodní díl a potřeme zbytkem šlehačky z boků a shora, pak celý dort posypeme zbytkem ořechů. Pokud budete dort převážet autem apd., tak já doporučuji nechat ho ve formě a nepromazávat ze stran, přeci jen ta šlehačka není až takový držák:)


Tento dort nebo moučník je u nás moc oblíbený, a kdo ho ochutnal, tak každý chtěl recept...:)Fotky jsou nepovedené, nějak jsem nestíhala....pekla jsem dva k narozeninám.....Recept vypadá složitě a zdlouhavě, ale opravdu to jde rychle a není s tím až tolik práce.


Ještě jsem dělala i jiné varianty-např.bez ořechů-klasický dortový korpus a do šlehačky místo Marsek jsem rozpustila tyčinky Bounty a nahoře pak posypala strouhanou čokoládou s kokosem, ale z z Marsek je u nás naprosto nejoblíbenější:)

1.den předem nebo alespoň 12 hodin předem svaříme všechny 3 šlehačky s rozlámanýma tyčinkama mars-musí projít varem, já vařím a kvedlám tak dlouho, až přestane šlehačka utíkat z hrnce-cca 5 min.-je opravdu důležité hodně provařit. Po vychladnutí dáme do lednice na nejchladnější místo a necháme chladit alespoň 10 hodin. Já šlehačku svářím v dost vysokém hrnci, tak abych jí pak v něm mohla i vyšlehat.

Zkaremelizované ořechy:
2. celé vyolupané ořechy nebo půlky dáme na pánev, přidáme lžičku másla a tak 4-5 lžic moučkového cukru a pražíme, až cukr zkaramelizuje-pozor míchat, aby se cukr nepřipálil a karamel nezhořkl..

pak přendáme na talíř, necháme vychladnout a rozemeleme na hrubo

celá vajíčka pokojové teploty rozklepnu do misky, přidám cca 10 lžic moučkového cukru a vyšlehám, až pění, poté přidám majonézu-dělá hrudky a tak opět šlehám do hladka a pak přidám rozehřáté máslo, zkoušela jsem i olej a žádný podstatný rozdíl v tom nebyl:), a pak postupně přisypávám mouku smíchanou s práškem do pečiva a zhruba půlkou zkaramelizovaných namletých ořechů-je důležité je promíchat už s moukou, aby byly v těstě rovnoměrně rozmístěné-výsledné těsto by mělo mít bábovkovou hustotu. Těsto přeliji do klasické dortové otvírací formy vymazané máslem a vysypané strouhankou a dám péct cca na 30 min.do trouby na zhruba 170 stupňů-tady každá podle svých zkušeností s troubou, každá je jiná atd., ale zhruba se řiďte tím, jak pečete bábovku:)
Občas dělám tento moučník i do pekáčku s tím, že ho nevyklápím a nedělám jako dost, ale jako moučník.

korpus mi občas praskne, někdy se udělají boule, můžete klidně seříznout, ale v 80% případech se povede a je krásně hladký a rovný..

vyšlehaná šlehačka-na fotce má divnou barvu-v reálu má barvu kakaa s mlékem:), jen abyste viděli hustotu při vyšlehání

4. korpus necháme vychladnout, rozřízneme v půlce. Sklenici s džemem dáme na 2 minuty rozehřát do mikrovlnky, aby byla tekutá, a potřeme půlkou spodní část korpusu, přiklopíme další díl a potřeme i z vrchu.
Já dám pak korpus uležet do ledničky, ale není to nutné, dělala jsem i bez tohoto kroku a taky to bylo moc dobré.Hlavně nesmí být ani vlažný, když na něj dáváte šlehačku.

6.korpus opět rozdělíme, promažeme menší půlkou spodní díl, přiklopíme hodní díl a potřeme zbytkem šlehačky z boků a shora

pak celý dort posypeme zbytkem ořechů.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ilonáček 22. 4. 2009, 15:19
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
snecka 21. 4. 2009, 14:06
(Y) (Y) vypada to naročne, a slozite ale musí to byt dobrota, nahodou fotku na rezu nemame?? ;-) ;-)
klára 21. 4. 2009, 14:12
@snecka Nemám, to už jsem nestihla, oba dorty zmizely rychlostí blesku :) Náročně to vypadá, ale opravdu to není až tak strašné, šlehačku si svaříte večer, to Vám zabere 10 min., přes noc jí dáte chladit a další den si upečete korpus-max. hodina práce se vším všudy, necháte ho vychladnout, promažete a je to....vypadá to víc práce, než to doopravdy je :)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie