Zobrazit přihlášovací formulář

Zeleninová jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 476 návštěvníků)

"Smažený" květák bez smažení a vlastně skoro bez práce

0.0
"Smažený" květák bez smažení a vlastně skoro bez práce

Potřebné ingredience

středně velký květák, půl hrnku hladké mouky, 2 vejce, sůl, půl hrnku vody, olej, strouhanka

Postup přípravy

Vodu, mouku, vejce a sůl dáme do větší mísy a rozmícháme vidličkou (přidávám tip z komentářů - už do těstíčka přidat i strouhanku). Květák rozebereme na drobné růžičky asi 3cm v průměru (můžeme krátce povařit v páře, ale není to nutné) a přisypeme do těstíčka. Promícháme - tak, aby se všechny růžičky obalily těstíčkem, a rozložíme na vymaštěný plech (pečicí papír, lehce potřený olejem, zajistí taky bezpracný úklid). Posypeme strouhankou. Další tip z poznámek - pokladení plátky másla zajistí dokonalé zezlátnutí. Pečeme na střední výkon přibližně půl hodiny. Jakmile je květák téměř měkký, zvýšíme teplotu a necháme zezlátnout. Pokud je barva už červená, ale květák stále není měkký, přikryjeme alobalem a zvolna dopékáme (já k tomuto účelu používám papír od másla nebo Hery). Záleží na typu trouby, v horkovzdušné to šlo rychleji. Chutná skoooro jako pracně ručně obalovaný, ale je to desetkrát rychlejší.. ,o)

Poznámky na základě vašich připomínek:
Květák samozřejmě dáváme jen v jedné vrstvě. Těstíčka nesmí být moc, jinak steče na plech a spálí se. Péct na nejvyšší příčce, jinak květák změkne, ale zezlátnout nestačí. V každém případě se řiďte podle vaší trouby - horkovzdušná peče jinak než klasika, elektrická jinak než plynová. A ještě jeden postřeh - používám strouhanku z Lidlu - není jako naše klasická, spíš to jsou takové malé hrudky-drobečky. Možná i to má vliv.

Všem moc děkuji za reakce - ale hlavně těm, které místo pouhého remcání trpělivě zkoušely a podělily se s ostatními o chytré inovace!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

neposeda 11. 11. 2017, 15:07
Dnes jsem dělala a je výborný.Díky za recept. (Y) (jidlo)
DRAPALINA DRAPALOVA 12. 10. 2015, 9:30
(Y)TEZ ZKUSIM DEKUJI ZA RADU
cvrckova 28. 4. 2015, 18:46
Díky za super tip na tuto pracnou mňamku, kterou jsem nedělala vůbec ráda, ale po objevení Vašeho receptu je to brnkačka! (clamp) (clamp) Určitě postoupím dál i svým kamarádkám a známým! (Y) (Y) Děkujeme (L)
Jezevčíková 19. 4. 2015, 13:07
Právě jsme doobědvali, vynikajíci (Y)
ajkammm 29. 3. 2015, 13:56
vyzkouším (Y)
amam33 29. 3. 2015, 13:43
Výborné (Y) krásně křupavý květák a hotový raz dva |:o) |:o)
zuzanati 17. 11. 2014, 13:40
Ado, květák je báječný (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Děkujeme za bomba recept, všem chutnalo, vzhledem k min. časové náročnosti stíhám i (C) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)
kokoska24 14. 11. 2014, 18:29
Výborné. právě jsme dojedli a chutnalo všem. Do těstíčka jsem nedávala mouku, ale jen strouhanku a povrch květáku jsem ještě strouhankou posypala. Mňamka, budu šířit dál. (Y)
Martiline 16. 10. 2014, 14:25
Velice dobré. Dnes jsem zkusila k obědu. :-) Přidávám se k ostatním, že je daleko chutnější než klasicky smažený.
kvítečko 3. 10. 2014, 8:01
vyzkouším (Y)
Toddy 2. 10. 2014, 18:28
Dobrý večer Ado, smažený květák máme rádi a tenhle Váš jsme si zamilovali (Y). Děkuji, je vynikající. Přidávám se k názoru, že je lepší než smažený, Katka s Adámkem a Nelinkou (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
Leskot (upraveno) 13. 10. 2014, 19:08
Ako píše dole Simonka - karfiol nie je ako smažený, lebo je lepšííííí, a ešte raz lepší !!!!! |:o) Som veľmi rada, že som tento recept objavila - my sa ho s manželom nevieme dojesť :-) Stravujeme sa podľa 90-dňovej diéty a keď máme škroby, tak ho robím k vareným zemiačkom s maslom.... Dokonca ani nedávam vajíčka do cestíčka, lebo to sú bielkoviny (prvýkrát som dala, aby som vedela, aké to je) ... iba zmiešam vodu, múku a trochu solamylu namiesto vajka, posolím cesnakovou soľou a tiež používam strúhanku z Lidla, navrch plátky masla a dobre zapečiem .,. takže to robíme každý štvrtý deň keď máme škroby a ešte sme sa neprejedli (Y) A ešte aká rýchlovka, aj manikúru si medzitým spravím (plaz) Tak ja dávam za tento recept velikánsku jednotku + hviezdičky (flower) (sampus) Úplnou náhodou som prišla na to, že karfiol je chutnejší pocákaný olejom, ako s plátkami masla... aj sa lepšie prepečie ... maslo dávam len na zemiaky
len-dys 12. 8. 2014, 8:09
Tak to opravdu dobrý nápad já ho moc nedělám kvůli pracnosti,ale máme ho rádi :-$ :-$ dnes zkusím díky za radu (Y) (Y) (Y) (F) (F) (F)
P.A.V.L.A 20. 7. 2014, 21:14
(Y) (Y) (Y)
babkamt 20. 7. 2014, 18:38
(Y) (Y) (Y)
evik2005 20. 7. 2014, 13:56
(^)
siena 20. 7. 2014, 13:47
(Y)
Sa1di24 20. 7. 2014, 13:38
(Y) (Y) (Y) VYNIKAJÍCÍ PRÁVĚ JSEM DOJEDLA A MUŽU VŠEM DOPORUČIT ŽÁDNÝ TUK-MÁCHÁNÍ V OLEJI A ŽÁDNÉ STÁNÍ U PLOTNY
petracan 24. 11. 2013, 11:39
Ado, děkuji za recept, květák byl naprosto vynikající (Y)
laskonka333 12. 10. 2013, 14:27
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie