svíčková - rychlovka a lepší než od maminky :-) zvládne každý
Potřebné ingredience
zadní hovězí (nebo pravou svíčkovou) *** olej *** cca 1 kg kořenové zeleniny mrkev, celer, petržel (pro malý děti jsem dělala jen z mrkve) - nakrájet na kostečky (nestrouhat!) - čím víc zeleniny dáte, tím míň bude nutné zahušťovat moukou *** 1 větší cibule *** hladká mouka *** 250 ml smetany ke šlehání *** koření (pepř kuličky, nové koření, bobkový list) - kuličky odpočítávám 5 + 5, po uvaření při lovení počítám :-) *** lze i tymián *** plnotučná hořčice, podle chuti cca 2 lžičky *** sůl, cukr, citronová šťáva *** zakysaná smetana, brusinky a kolečko citronu na ozdobení
Postup přípravy
Omáčku dělám v papiňáku - nakrájenou kořenovou zeleninu orestovat na oleji. (zeleninu nestrouhat, ale opravdu krájet, aby měla plošky, má to pak lepší chuť), pak přidat cibuli na drobno. Když je vše opečené, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. To poznáme tak, že při míchání se zelenina začne tak jakoby táhnout. Nebojte se toho, nepřipálí se, mrkev i cibule pustí dostatek šťávy.
pak teprve vložíme koření, hořčici a zalijeme vývarem (nebo vodou s masoxem či podravkou, solčankou - na co jste zvyklí)
přidám opečené maso i s výpečkem
Zavřít papiňák a na minimum vařit cca 40 minut, tak aby maso bylo měkké. Kdo nemá papiňák, bude mu to trvat samozřejmě dýl.
pak vyjmu maso a vylovím kuličky pepře a novýho koření a bobkový list, ponorným mixérem udělám hladkou omáčku, přidám smetanu (lze i mléko), dochutím cukrem, solí (solčankou), lze i citronovou šťávou (malým dětem bez citronu).
Lze zahustit jíškou, ale já dávám hoooodně zeleniny, tak je omáčka hustá i bez ní. Někdy zahušťuju jen záklechtem (v trošce vody či mléka do hladka rozmíchat hl. mouku a nalít ji do omáčky), musí to projít varem!
Na talíři zdobím zakysanou smetanou a brusinkami, kolečkem citronu.
věřte, že si doma šplhnete :-)
dobrou chuť.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu


























































