Zobrazit přihlášovací formulář

Mleté maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

JÓNSKÁ MUSAKA Z LILKU A CUKETY

0.0
JÓNSKÁ MUSAKA Z LILKU A CUKETY

Potřebné ingredience

1 a 1/2 kg lilků a/nebo cuket, na plátky 1 cm tlusté, 1/2 kg mletého hovězího či jehněčího, 1 PL másla, 1 stř. velká cibule, jemně nasekaná, 1/2 kg zralých rajčat, oloupaných, krájených (může být i z konzervy), šálek strouhaného sýra typu Parmesán, Kefalotiri, 2 PL petržele, jemně sekané, 1 šálek vína, 1 šálek horké vody, 1 PL oregána, sůl, muškátový oříšek, olej, nejlépe samozřejmě olivový, ale ten na vaření, ať není moc aromatický, 1PL rozpuštěného másla, 2 PL rozdrobených piškotů.
Na bešamel: 6 šálků (cca litr) teplého mléka, 175 g másla, 100 g mouky, 2 vejce, rozšlehaná, sůl, muškátový ořech, olivový olej

Postup přípravy

Ten recept jsem před lety přivezla z Kefalonie, kdo jí ochutnal, jinou už nechtěl :-). Nedělá se z brambor, ale z cuket nebo lilků, anebo obojího, kdo má co rád/raději. S přípravou se musí začít už den před plánovaným servírováním, aby se cukety a lilky správně uležely. Příprava je opravdu hodně zdlouhavá, takže pro lidi trpělivé :-), ale radost z jídla bude zaručenou odměnou :-)!
Příprava:
Plátky lilků či cuket posolíme a necháme nejméně 90 minut odležet, nejlépe v plastovém cedníku (pustí vodu). Pak opláchneme a osušíme. Ve velké pánvi rozehřejeme asi 2 cm oleje a lilky/cukety dozlatova (ne dohněda!) osmažíme, pak necháme opět okapat v cedníku - nejlíp přes noc.
Druhý den dusíme sekanou cibuli s trochou vody, dokud se voda neodpaří a cibule nezměkne. Pak přidáme lžíci másla a mírně zasmažíme. Pak se přidá maso. To mícháme až dokud zcela neztmavne a není sypké. Nyní přidáme víno (jakékoliv), rajčata, horkou vodu, petržel a oregano. Dosolíme, příp. i dosladíme, je-li moc kyselé, nastrouháme oříšek. Vaříme, mícháme, dokud jídlo nezhoustne, neodpaří se voda. Necháme vychladnout.
V mezičase chystáme bešamel: Máslo (175 g je docela velké množství) pomalu rozehřejeme na pánvi, vmícháme mouku a 2 - 3 minuty nepřetržitě na ohni míchame, pak začneme pomalu přilévat TEPLÉ mléko, přičemž stále mícháme a mícháme, aby se neudělaly žmolky. Necháme omáčku vystydnout a až pak vmícháme 2 rozšlehaná vejce.
Až teď nastává čas pečení - do zapékací mísy, pečlivě vymazané anebo s nepřilnavým povrchem (ideální je rozměr 30 x 23 cm), skládáme jednotlivé vrstvy: nejprve lilky/cukety, pak vrstvu masovo-rajčatové omáčky, kterou navrch posypeme sýrem. Poslední vrstva by měla býtmasová. Na ní nalijeme bešamel, posypeme ho rozdrobenými piškoty, zbytkem sýra a rozehřatým máslem (či pro jednoduchost zakapeme olejem). Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi hodinu, dokud není povrch zlatavě hnědy. Po částečném vychladnutí vykrajujeme čtvercové porce. Přeji hodně štěstí při vaření a dobrou a ještě lepší chuť :-)!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Andrejuša 12. 9. 2009, 19:30
Fantastické jídlo. Vydrželo nám na dva dny :-$ Dá se jíst samotné i s přílohou. My zkusili brambory a těstoviny (radost) a fakt vynikající. Nejvíce si chválil můj (pusa). Trochu jsem namítala, že je příprava dlouhá, ale stojí za to! Budu muset musaku vařit častěji ;-) Určitě vyzkoušejte! Klárko, je to fakt dobrota (L) (clamp) (Y) (D) (*) PS: Tip: Použila jsem hovězí maso, které jsem si sama vybrala a nechala umlít (neobsahuje žádná "Éčka" a vím co jíme - mohou ho i mrňouskouvé). Mleté maso ze supermarketů mi připadá 8-|
Lucipera 14. 9. 2009, 9:19
@Andrejuša Andreo, to jsem ráda, že jste si pochutnali (jidlo)! A s tím mletým masem ze supermarketu máte úplnou pravdu :-o. Já když stíhám, umelu maso doma sama :^).
Andrejuša 1. 9. 2009, 10:49
Od včera mám připravenou cuketu. Právě jsem dovařila maso a bešamel - až mě bolí ruka od míchání :o)))) Teď vše stydne... Já jdu strouhat parmezán a připravovat vše na pečení... Snad to do oběda stihnu :o) Už teď se těším :o) :-) :-$ :-p

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie