(recept
si oblíbilo 23 návštěvníků)
Bulharská *M u s a k a*

Potřebné ingredience
0,5 kg mletého nejlépe hovězího nebo mix sekaného masa,1 hustý rajský protlak, cibule, česnek, oregáno, 1 mrkev a kousek celeru, 1 lilek nebo může být místo toho 1 mladá malá cuketa, cca 1kg brambor, mléko, máslo, sůl, pepř, mouka, olej, strouhaný sýr 100 g.
Postup přípravy
Příprava se může zdát někomu zdlouhavá a odrazující, ale opravdu doporučuji vyzkoušet, je to velká pochoutka.Nejprve si oloupu brambory a nakrájím na asi tenká kolečka a dám je vařit do vody, ať se pak tím nezdržuju. Je potřeba aby zůstaly neuvařené uplně, ale zase nesmí být uplně tvrdé :-) TAkže stačí asi tak 7 minut odhadem.Na oleji usmažit cibulku, na to rozdrobit maso, osolit, opepřit, přidat nahrubo nastrouhanou mrkev a celer a orestovat, přidat oregano a rajský protlak a dusit 15 minut pod pokličkou (nepodlívat, ale kontrolovat a míchat) až je podušeno přidám prolisovaný česnek - dle chuti - dávám 3 stroužky - směs je hotová.Jinou pánev si lehce potřu oliv.olejem a na něm orestuju na plátky nakrájený lilek nebo cuketu (lilek je třeba nejdříve bokem nechat nasolit a nechat vyslzet) - jakmile má zelenina tmavé fleky - tak je hotovo.Vymazu si pekáč - olejem, máslem, sádlem, jak je libo. Vysypu bud strouhankou, ale nyní jsem si oblíbila ovesné vločky. Část brambor vyskládám na dno pekáče- brambory posolím, nato navrstvím část masové směsi, pokladu plátky lilku/cukety, nyní je dobré, aby přišla troška bešamelu (zajistí nám to, že musaka bude krásně držet pri servírování ) a tak stále dokola - končíme brambory.Jak na bešamel : Rozpustím si asi 1 cm plátek másla na hlubší pánvi nebo v malém kastrolku, pak přidám hl.mouku - tolik, kolik pojme máslo a připravím si k ruce mléko, které až jíška začne vonět přilévám a kvedlám metličkou aby se mi pěkně žmolky rozpouštěly a vznikla hladká omáčka - pěkně krémová konzistence, ale mírně tekutá. Jakmile máme správnou konzistenci vmícháme nastrouhaný sýr. Tímto zalejeme vršek brambor a na povrchu posolíme. Dám péct dokud mi bešamel nahoře pekáče nezačne zlátnout a dělat hnědá oka. Pak je hotovo. Dobré je nechat ji uležet - ne hned konzumovat - stačí půlhodka a dýl, sedne si, nerozpadá se a chutě se propojí :-) V bulharsku to milujeme s hustým jogurtem - to podávají něco jako tatarku k jídlu a se zelným salátem - Dobrou chuť

.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Ropazu
(upraveno)
11. 4. 2010, 11:07
Moc dobré papáníčko
. Měli jsme včera a předevčírem a všichni jsme si moc pochutnali
. Zařazuji mezi oblíbené receptíky, moc děkujeme
.






nahlásit

pitruska82
(upraveno)
11. 4. 2010, 12:16
@Ropazu
Pavli, moc děkuji za milý komentář. Udělala jste mi radost, že vaší rodince chutnalo

nahlásit
Zrušený účet
(upraveno)
16. 3. 2010, 13:07
Vypadá do výborně, určitě v nejbližší době zkusím
jenom mě napadá, není to něco jako lasagne, akorát s bramborama?


nahlásit

pitruska82
(upraveno)
16. 3. 2010, 21:37
@
Romčo, no dalo by se říct, že jo
Jen do lasagni se nedává ta sladká paprika a asi ani rajčata, jen protlak. Ale díky koření to chutná hodně podobně


nahlásit

usmev
(upraveno)
13. 3. 2010, 14:20
Tak jsme právě dojedli a opravdu jsme si pochutnali , takže zařazuji do pravidelných receptů, asi si půjdu ještě přidat





nahlásit

pitruska82
(upraveno)
15. 3. 2010, 8:15
@usmev
Díky za milou pochvalu

nahlásit

PETROB
(upraveno)
13. 3. 2010, 12:41
Momentálně to mám v troubě,miluju taková jídla,já vařím musaka,ale pečená jsem ještě neměla.
nahlásit

PETROB
(upraveno)
14. 3. 2010, 11:28
@PETROB
Takže fantastické,udělám opět brzy znova

nahlásit

pitruska82
(upraveno)
15. 3. 2010, 8:14
@PETROB
Peti, díky

nahlásit

bubík4
(upraveno)
11. 3. 2010, 20:50
dala bych si

nahlásit

chalupnicka
(upraveno)
10. 3. 2010, 20:34


nahlásit

pitruska82
(upraveno)
10. 3. 2010, 20:50
@chalupnicka
Ali, určitě se budete oblizovat
Já to M I L U J U
A uplně nejlepší je to až druhej den - tady je trochu problém, že většinou na druhej den nezbyde


nahlásit