Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 20 návštěvníků)

Dýňová marmeláda (skoro jak pomerančová)

0.0
Dýňová marmeláda (skoro jak pomerančová)

Potřebné ingredience

750 g dýně,0,5 l vody,1 pomeranč a 1 žlutý citron nakrájené na tenké půlměsíčky,50 g čerstvého, najemno nastrou­haného zázvoru,0,5 kg želírovacího cukru 2:1 Dr. Oetker, dvě lžičky kyseliny citónové, rumové a pomerančové aroma, popř. i celá skořice a hřebíček

Postup přípravy

Dýni podélně rozkrojíme,lžící vydlabeme semena a měkkou dužinu,odkrojíme slupku a dužinu nakrájíme na malé kousky.Přes noc namočíme do vody s octem(0,5 l vody,0,125 litru octa).Citrony a pomeranče dobře omyjeme kartáčkem,vodu ve které se dýně namáčela scedíme,pak dýni s pomeranči, citrony a zázvorem dáme do kastrolu,nalijeme 0,5 litru vody,uvedeme do varu a mírně vaříme 25-30 minut (vařila jsem déle),dokud vše nezměkne,(pokud je hmota moc hustá můžeme přidat trošku vody),pak důkladně přepasírujeme přes husté sítko (já jsem předtím vybrala slupky od pomerančů a citronů),do pyré pak vsypeme želírovací cukr ,za stálého míchání přivedeme k varu a podle návodu na obalu cukru vaříme.Provedeme želirovací zkoušku.Pokud je marmeláda dostatečně hustá a želiruje,odstavíme kastrol a horkou marmeládu nalijeme do sklenic,uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru.Sterilizujeme 10 minut při sto stupních (já sem otočila na deset minut dnem vzhůru, pak otočila zpět).
Pro vylepšení chuti jsem přidala ještě při vaření asi 8 hřebíčků a jednu paličku skořice, nakonec těsně před dokončením dvě lžičky pomerančového aroma a dvě lžičky rumového aroma.
Marmeláda chutná skoro jako pomerančová.:-)

Kyselina citrónová se použije, pokud marmeláda při želírovací zkoušce není dostatečně hustá. Je to uvedeno i na obalu želírovacího cukru.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

janrym 8. 11. 2012, 12:43
(pirko) (flower) (^)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie