Zobrazit přihlášovací formulář

Hovězí maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 26 návštěvníků)

Hovězí svíčková na smetaně (Kluci v akci)

0.0
Hovězí svíčková na smetaně (Kluci v akci)

Potřebné ingredience

maso a omáčka: 1 kg hovězího masa zadního, 150 g špeku, sůl, olej, 300 g cibule, 300 g mrkve, 150 g celeru, 150 g kořenové petržele, 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 4 listy bobkového listu, 80 g krupicového cukru, 1 citron, 1 l vody, vývaru nebo vína na zalití, 80 g plnotučné hořčice, sůl, cukr, ocet, 50 g másla, 200 ml smetany na šlehání ***

na podávání: 100 ml ušlehané šlehačky, 100 g brusinek, 1 citron

Postup přípravy

Očištěný kus masa prošpikujeme: z poloviční dávky špeku nakrájíme klínky a namočíme je do soli, maso na několika místech tenkým nožem prořízneme po vlákně a slaninu vmáčkneme dovnitř. Svážeme motouzem do úhledného válečku a na oleji jej opečeme ze všech stran, vyjmeme a ponecháme stranou.

Zbytek špeku nakrájíme na kostičky, přidáme na rozpálený olej po masu a vypečeme. Přihodíme na kostky nakrájenou zeleninu a orestujeme do zlatohněda, přidáme divoké koření, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, vhodíme okrájený a na plátky nakrájený citron (bez jadérek), zalijeme vodou (nebo hovězím vývarem nebo bílým vínem), přidáme hořčici, osolíme, přiklopíme a vložíme do trouby. Pečeme, až je maso měkké, asi 1–1,5 hodiny.

Poté maso vyjmeme z omáčky a přepasírujeme přes husté síto nebo vyjmeme koření a směs rozmixujeme. Podle gusta dochutíme solí, cukrem, octem, přidáme máslo a smetanu.
Z masa odstraníme provázek a naporcujeme jej. Na talíř servírujeme plátek masa s knedlíkem, podlijeme omáčkou, ozdobíme kopečkem šlehačky, brusinkami a plátkem citronu.

žemlový knedlík
250 g starších žemlí
asi 250 ml mléka
2 žloutky
sůl
muškátový oříšek
20 g másla
40 g hrubé mouky
2 bílky (sníh)

Žemle pokrájíme na kostičky, zvlhčíme je mlékem rozšlehaným se žloutky a solí a necháme prosáknout. Po chvilce vmícháme rozehřáté máslo, mouku, tuhý sníh z bílků. Z těsta tvarujeme kulaté knedlíky a uvaříme v osolené vodě.

karlovarský knedlík
250 g starších žemlí
asi 250 ml mléka
2 žloutky
sůl
muškátový oříšek
20 g másla
40 g hrubé mouky
2 bílky (sníh)

Žemle pokrájíme na kostičky, zvlhčíme je mlékem rozšlehaným se žloutky a solí a necháme prosáknout. Po chvilce vmícháme rozehřáté máslo, mouku, tuhý sníh z bílků a těsto vytvarované do šišky vložíme do navlhčeného, vyždímaného ubrousku.

Ubrousek ovineme kolem knedlíku, na obou koncích zavážeme provázkem nebo nití, potom ještě o 1 cm dále, vložíme do osolené vody a vaříme mírným varem.

Po 5 minutách varu nitě těsně u těsta rozstřihneme, knedlík obrátíme a vaříme ještě asi 20 minut. Uvařený knedlík vybalíme z ubrousku, ostrým tenkým nožem nebo kráječem na knedlíky nakrájíme na kolečka a podáváme.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

slaviková123 19. 10. 2012, 18:34
(Y)
KÁJA 77 13. 5. 2011, 10:30
vynikající (Y) (Y) (Y) (Y)
jadraha 10. 1. 2010, 21:04
(Y) :-)
bravja 2. 1. 2010, 13:17
Omáčka nám moc chutnala. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie