Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

miletínské modlidbičky

0.0
miletínské modlidbičky

Potřebné ingredience

Dobrý den maminky,pekařky, nemá někdo přesný recept na tento starodávný perníkový zakusek,nemohu stale na něho přijít,nikdy to není ono, předem děkuji

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Kathleen9 14. 6. 2013, 17:23
Dovolím si sem vložit recept na Miletínské modlitbičky, který jsem objevila v časopisu Pestrý svět: 25 dkg pastovaného medu květového, 125 ml vody, 4 žloutky, 250 g cukru, 900 g hl.mouky, 15 g amonia, 5 dkg kandované pomerančové kůry, 5 dkg mletých mandlí, mleté koření ( hřebíček, skořice, anýz, badyán ), plátky mandlí, jahodová marmeláda. Med svaříme s vodou a dáme vychladnout. Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme jemně nakrájenou pomerančovou kůru, namleté mandle, amonium, koření a vychladlý med. Postupně přidáváme mouku a vypracujeme těsto. Necháme odpočinout asi 20 minut. Poté vyválíme asi na 4 mm silnou placku, ze které vykrajujeme modlitbičky velké asi 7 x 5 cm, které klademe na plech a potíráme rozšlehaným vejcem. Polovinu modlitbiček ozdobíme loupanou mandlí a zprudka pečeme. Nakonec slepíme marmeládou.
Petty 26. 3. 2010, 18:28
Já byai nedaleko Miletína na dovolené a motlitbičky jsem si zamilovala....
vendul1na 18. 3. 2010, 9:59
Dobrý den, moc děkuji za komentáře,vyzkouším podle paní Dity,pochazím nedaleko Miletína,tento zákusek nám pekl praděda cukrář,když jsem byla malá,a dodnes na něho nemohu zapomenout,mohla bych se toho ujíst,ted bydlím na Moravě a tady je to beznadějné si to koupit +o(,když se zeptam někde v cukrarně,koukají na mě jako když jsem z Marsu (N),doma když peču chutná to jako perník s čím.......
serbák 13. 3. 2010, 14:19
Milá Vendulko, tento recept těžko seženete. Bydlim kousek od Miletína, takže Vám to mohu říct. Pravý originál recept si vzal majetel pan Erben do hrobu,když mu znárodnili cukrárnu tak recept nevydal. To vše co se peče je jen tak , co to pripomíná, ale ty pravé miletínské, na co nynější stařečkové vzpomínaji , se to neni. Záleží to na tom kořeni co se do toho dává a to nikdo nevi. Tak snad jsem to trochu zdůvodnila.
petuna77 13. 3. 2010, 13:17
Recept také nemám, ale moc mi chutnají. Miletín máme od nás asi 13 km a měla jsem tam i dědečka. Takže z každé miletínské pouti jsme si modlitbičky vozili domů (zajic)
Gabrac 13. 3. 2010, 11:10
Jééé, to si pamatuju, že mi taky v dětství hrozně chutnalo ,-) Ale recept neznám :-)
kopejtko 13. 3. 2010, 10:50
Spodní těsto: 180 g medu, 100 g cukru, 50 g sádla, 2 žloutky,400 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 10 g amonia,4 lžíce vody, 3 lžíce rumu, hřebíček, skořice, nové koření, citr.kůra.Těsto zpracujeme, necháme odpočinout, potom na vále znovu zpracujeme a vykrájímě obdélníčky 7x5 cm, které upečeme Vrchní těsto: vaječné bílky ( v mém receptu bez udání množství), skořice, citr.kůra, rozinky, jemně krájená pomerančová kůra nebo kand.ovoce.Z tohoto těsta upečeme obdélníčky o stejném poměru stran, ale o něco menší. Nádivka: strouhaný perník, strouhané ořechy, med, rum, skořice, citr.kůra, pomer.kůra.Vše za tepla rozmícháme,větší a menší obdélníček spojíme touto nádivkou a polejem cukrovou polevou, ozdobíme půlkou mandle. Dobrou chuť.
žabada 13. 3. 2010, 13:14
@kopejtko :-o :-o o tom jsem v životě neslyšela *-) ale vypadá to moooc dobře :-$

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie