Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Poznáte žeruchu siatu? (řeřicha setá)

0.0
Poznáte žeruchu siatu?  (řeřicha  setá)

Potřebné ingredience

žerucha siata (dostanete kupit na stojanoch v hypermarketoch medzi osivami),tacka alebo tanierik,gáza

Postup přípravy

Na tacku si prestrieme gázu,nasypeme semienka žeruchy (možete aj hustejšie) a zalejeme vodou.Najlepšie ju nechat na parapete,potrebuje svetlo.A hlavne dbajte o to aby gaza bola VŽDY mokrá.Ked vyrastie ,take 3-4 cm ,postupne zostrihavame a kozumujeme. Možete si ju dat len tak na chlieb s maslom,do natierok,do šalatov,do polievok,no proste všade tam kde sa vam to hodí..

A teraz par informacií aby ste vedeli, čo papate:Žerucha je nielen výborným dochucovadlom v kuchyni, ale aj zdrojom mnohých vitamínov, hlavne vitamínu C, B1, K a beta-karoténu. Obsahuje tiež množstvo minerálov: draslík, vápnik, železo, síru, horčík, enzýmy a ďalšie.Konzumuje sa zväčša v surovom stave, preto je zvlášť vhodná v zimnom období pre ľudí, ktorí trpia nedostatkom vitamínu C. Žerucha zlepšuje tvorbu krvi, pôsobí protizápalovo a prečisťuje dýchacie cesty. Zbavuje telo toxínov. Tiež prečisťuje močové cesty a pôsobí priaznivo pri obličkových ťažkostiach. Podporuje trávenie a pozitívne ovplyvňuje metabolizmus. Prežúvanie surovej žeruchy posilňuje ďasná a zabraňuje ich krvácaniu. Ak sa potrie koža žeruchou v chladnom počasí tak zahrieva telo, v lete odháňa hmyz, hlavne komáre. Semená pomleté na múčku a zriedené vodou odstraňujú hnisavé vyrážky na tvári.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

sofinka 30. 4. 2010, 21:03
Je boží na chlebík nebo rohlík s pomazánkovým máslem,já ji miluju (L) (L) (L)
Ilonáček 5. 4. 2010, 13:22
Její chuť je mírně štiplavá, ale je velmi chutná (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Visnery 5. 4. 2010, 12:27
My na to pouzivame klicici misku a ne vatu, je to super, naklicuju v tom i ruzne jine potraviny :) http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=1420

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie