(recept
si oblíbilo 12 návštěvníků)
Vánočka - TYTO MUSÍM DĚLAT HNED DVĚ !!!
Potřebné ingredience
20g droždí (1/2 kostky), 250ml mléka, 80 -100g cukru krupice, 500g hladké mouky, citronová kůra, vanilkový cukr, 60g másla, 1 žloutek, špetka soli, popř. špetka anýzu, rozinky podle chuti buď ano nebo ne
Postup přípravy
Kvásek - rozmíchat kvasnice ve lžičce cukru na kašičku, zalít částí teplého mléka, poprášit hladkou moukou, přikrýt, počkat, až vznikne hustá pěna (cca 5 -10minut, je to hodně rychlé).
Smíchat prosátou mouku s citr. kůrou ( nebo jiné koření, např. špetku mletého anýzu, případně rozinkami ), cukrem a špetkou soli, a zapracovat žloutek, rozpuštěné máslo, kvásek a zbytek mléka, dokud se na těstě nezačnou dělat puchýře. Nechat ještě poctivě vykynout, půlhodinu každopádně, klidně hodinku ( já nechávám i dvě hodiny ). Vyplatí se to, je pak nadýchaná a jemňoučká, jen se rozplývá na jazyku !
Používám silikonovou formu od TESCOMA - Upéct na cca 160°C -170°C dozlatova - podle trouby, tak velký objem těsta se nemůže péct naprudko. ( Časově cca 50 - 60 minut i déle, skutečně záleží na troubě individuálně ).
Ihned po upečení potřu horkým oslazeným mlékem (odpaří se) a zacukruju, aby se ve vánočce udržela vlhkost a nevysychala. Pocukruju moučkovým cukrem a čekáme celá rodina netrpělivě až vychladne :-))
Dobrou chuť !!!
Za recpet děkuji paní Lence Hořenkové, byla skromná, že je recept z nějakého časopisu, ale i tak děkuji Lenka H. (Lenka H. K.) ID 39692
Smíchat prosátou mouku s citr. kůrou ( nebo jiné koření, např. špetku mletého anýzu, případně rozinkami ), cukrem a špetkou soli, a zapracovat žloutek, rozpuštěné máslo, kvásek a zbytek mléka, dokud se na těstě nezačnou dělat puchýře. Nechat ještě poctivě vykynout, půlhodinu každopádně, klidně hodinku ( já nechávám i dvě hodiny ). Vyplatí se to, je pak nadýchaná a jemňoučká, jen se rozplývá na jazyku !
Používám silikonovou formu od TESCOMA - Upéct na cca 160°C -170°C dozlatova - podle trouby, tak velký objem těsta se nemůže péct naprudko. ( Časově cca 50 - 60 minut i déle, skutečně záleží na troubě individuálně ).
Ihned po upečení potřu horkým oslazeným mlékem (odpaří se) a zacukruju, aby se ve vánočce udržela vlhkost a nevysychala. Pocukruju moučkovým cukrem a čekáme celá rodina netrpělivě až vychladne :-))
Dobrou chuť !!!
Za recpet děkuji paní Lence Hořenkové, byla skromná, že je recept z nějakého časopisu, ale i tak děkuji Lenka H. (Lenka H. K.) ID 39692
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
dijego
(upraveno)
28. 12. 2011, 15:29
Tak jsem skoukla několik receptů na vánočku ,už jsem nevěděla jakou všechny jsou krásný určitě i dobrý ,ale nakonec vyhrála tato a určitě jsem neprohloupila .Byla výborná celá se snědla k snídani a to se nestávalo super super. Děkuju moc za receptík už ho mám zapsaný v kuchařce a určitě ho udělám i v jiných měsících než jen o vánocích Martina
Lupami
(upraveno)
21. 10. 2011, 10:10
včera jsem zkoušela, vánočky zbožňují, ale těsto mi vůbec nevykynulo, kynutá těsta dělám často a toto se mi stalo poprvé tak nevím kde jsem udělala chybu , ale i tak jsem ji hodila do trouby když už jsem i dala tu práci a po upečení těsto je opravdu velmi chutné akorát to nemám nadýchane. nevadí dneska jdu dělat druhý pokus tak snad..
Aluch
(upraveno)
21. 10. 2011, 21:21
Díky za recept.........právě se na ni chystám ......................Vánočka je úžasná, ze včerejška zbyl jen kousek.
anaba
(upraveno)
25. 11. 2010, 18:08
už voní.....
Ilonáček
(upraveno)
5. 5. 2010, 20:18