(recept
si oblíbilo 65 návštěvníků)
Bezová šťáva
Potřebné ingredience
25 ks velkých květů bezu(může být i trochu více), 2 l vody, 40 g kyseliny citrónové, 2 kg cukru
Postup přípravy
Květy obereme od velkých stopek a různých breberek a zalijeme vodou a necháme luhovat 24 hod. Květy vymačkáme přes plátínko nebo plínku a vyhodíme. Do hrnce s vyluhovanou vodou vysypeme cukr a kyselinu a přivedeme k varu. Pokud se vytvoří pěna tak ji odstraníme(jde to i cedníkem) Pokud jste květy vymačkaly přes plátínko nebo plínku tak té pěny tak moc skoro vůbec není. Vroucí nalíváme do vymytých sklenic.Zavíčkujem a postavíme dnem vzhůru. Dobrou chuť.Vydrží to rok (pokud to nevypijete dříve:o)))
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
KattyV
(upraveno)
16. 6. 2016, 9:11
Už dlouho chci bezovou šťávu vyzkoušet, tak se pokusím dle vašeho receptu.
P.A.V.L.A
(upraveno)
12. 6. 2016, 8:21
Marton71
(upraveno)
11. 6. 2016, 22:49
Dobrý den, můžu se zeptat v čem je recept jiný, že šťáva vydrží až rok a u jiných receptů doporučují rychlou spotřebu? Děkuji moc Martina
evicela
(upraveno)
16. 6. 2016, 8:35
@Marton71
pokud dáte štávu do zavař sklenic a zavaříte na 80 jako kompot, má i jeho výdrž, pokud slejete jen do lahví a do lednice, je to k rychlé spotřebě
smiisek
(upraveno)
16. 6. 2016, 7:54
@Marton71
Dobrý den, dělám dle tohoto receptu. Šťávu jsem minulý týden objevila po dvou letech ve špajzce a byla stále dobrá.. Konzervant je kyselina citrónová a jak se dává horké do lahví, tak se víčka chytnou a tím by se s tím nemělo nic stát Někdy se zavařují okurky také tak, horký nálev, zavíčkovat a nezavařovat. Tento recept mi přijde nejlepší. Dělám rovnou dvojitou dávku..
kopolda
(upraveno)
8. 6. 2014, 9:37
Prosím o radu mam naloženo na bezovou štávu dnes jsem to chtěla přecedit a na povrchu se mi udělala plísen mam to vylejt nebo to neva díky za odpověd
evicela
(upraveno)
16. 6. 2016, 8:34
@kopolda
jistě že vylít, ta plíseň je už v celé šťávě!
Mahula
(upraveno)
27. 5. 2014, 10:45
dobrý den,máte jí krásně světlou...letos jsem nechala i cukr nejprve rozpustit,než jsem ji dala vařit...ale jakmile jsem ji převařila,je o dost tmavší,než ta vaše a má úplně jinou chuť nevím,kde dělám chybu...příště ji nechám rovnou studenou a bude možná lepší...
VkokoskaV
(upraveno)
17. 6. 2013, 9:46
denny.kal
(upraveno)
9. 6. 2012, 20:17
předevčírem naloženo, včera uvařeno dneska jen jsem dala dvojitoumdávku bezinek neb jsem trhala a nepočítal a přidala jsem tři citrony a je výborná díky
zuzkanow
(upraveno)
13. 6. 2012, 11:42
@denny.kal
Tak to je fajn,že se povedla.Já už taky dávám od oka takže na zdraví.Jo a ještě jsem dělala i s mátou
jituneli
(upraveno)
7. 6. 2012, 15:00
Akorát jsem ji uvařila, je přesně taková, jakou si ji pamatuju z dětství, prostě výborná Děkuji za receptík a za mě .
Kačkarezáda
(upraveno)
22. 6. 2010, 17:05
Je to opravdu vynikající. Děkuji Vám
Stokina
(upraveno)
19. 6. 2010, 20:25
Zrovna jsem dovařila a myslím, že zítra jdu hledat další květy. Je to super.
ivča45
(upraveno)
16. 6. 2010, 20:53
Ta voda,kterou zaléváme musí být převařená? Děkuji
Stokina
(upraveno)
19. 6. 2010, 20:26
@ivča45
Já jsem ji pro jistotu převařila a nechala vychladnout. Lenka
SONULKA
(upraveno)
15. 6. 2010, 17:28
Děkuji za bezva receptík
kativas
(upraveno)
9. 6. 2010, 18:37
Každý rok jsem nechávala louhovat bez a citrony a velmi často mě trápila plíseň. . Před pár minutami jsem uzavřela sklenice s touto dobroutou. Nechala jsem i část ihned na spotřebu...tak snad bude zbytku rodiny chutnat jako mě . Děkuji za recept.
JARYEL
(upraveno)
9. 6. 2010, 17:22
super ,mám zrovna naloženo
krhak
(upraveno)
8. 6. 2010, 23:21
SUPER,DĚLÁM UŽ MNOHO LET A VŠICHNI JI MILUJÍ