Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 25 návštěvníků)

Domácí krovky

0.0
Domácí krovky

Potřebné ingredience

1 kg cukru krystal, 1 salko, 1 vanilkový cukr, 5 dcl mléka, 1/2 ztuženého tuku (např. Omega)

Postup přípravy

Vše ale bez tuku vaříme v hrnci 1 a 1/2 hodiny. Potom přidáme 1/2 ztuženého tuku a vaříme za stálého míchání 15 minut - chvíli trvá než se tuk vpije,tak se nelekněte:-). Plech vylejeme studenou vodou a hned nalejeme hustou hmotu. (Jak jsem dělala naposled při focení, zkusila jsem na půl plechu dát potravinovou folii tu smršťovací a je to lepší, jde to lépe od plechu ukrojit,tak doporučuji). Dáme do ledničky vychladnout přes noc a krájíme na kostky.
Je to slaďoučká dobrota, kterou jsem měla moc ráda už jako malá, kdo má rád karamelky nebo krovky,tak jim to určitě zachutná a hlavně dnešní karamelky bývají dost tvrdé,což na mé zoubky je nic moc, ale tyhle jsou měkkoučké a dobré:-)

Tohle je úplný začátek - foceno i děláno je to přímo v bojových podmínkách:-) Vypli nám totiž proud na 6 hodin,takže jsem dělala při svíčce! Naštěstí to blesk zvládl vyfotit i tak:-)

Asi po půl hodině varu,občas jsem přidala plyn,ale jen na pár vteřin,aby to takhle stouplo a houstlo a tmavlo.

Zhruba po hodině varu

Před přidáním tuku

Hotovo, už po vsáknutí tuku

Vylito na plech a jde se chladit. Já je mám tentokrát o něco tmavší, protože při té tmě bylo hodně špatně vidět jak to tmavne,ale vůbec to nevadí. Chcete-li mít mírně tekutější a světlejší,stačí přidat tuk dříve, musíte ale cítit,že je to už husté než tuk přidáte. Můžete je udělat třeba 3x a pokaždé mít jinou konzistenci,ale zhoustnout musí vždy. I když koupíte polské krovky je jich více druhů, jednou jsou takové tahavé, jednou měkké, ale co je důležité - chuťově jsou tyhle vždy dobré!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

r.luna 14. 11. 2008, 18:13
jééééé, krovky moje děti milují (zajic) (zajic) (zajic),určitě receptík vyzkouším (jezisek)
adriM 15. 11. 2008, 15:26
@r.luna Romi tak pak dejte vědět jak to dopadlo,já je taky mám moc ráda a to už nejsem dítě ;-) (L)
adriM 15. 2. 2008, 11:48
Marcel to jste mě pobavila ;-) ;-) Ale chápu vás, naše rodina je na krovky taky dost "ujetá" :-D :-D :-D Ať se podaří a určitě dejte vědět (L)
Hyzule 15. 2. 2008, 9:56
No Andrejko já vás zbožňuju.Krowky miluju z Plska jsem si vozila plno pytlíků.Tak je díky vám,můžu vyrobit sama.Pak určitě písnu výsledek. (L) (L) (L)
adriM 15. 2. 2008, 9:35
Tak jsem se konečně dostala k tomu,abych tu dala fotky. Tak paní Ivanko mrkněte jestli vám to takhle tmavlo a nabývalo,občas je možná dobré přidat plyn ať vidíte,že se něco děje,ale jen malinko,ať se to zase nepřipálí :-). A dejte vědět jak dopadl druhý pokus, určitě se povede (Y) (Y) (Y)
adriM 20. 11. 2007, 18:44
Ivanko tak to mě mrzí :-S, Lukana určitě nevadí, taky ji používáme. Čas jak píšete jste dodržela, ten tuk se vám za těch 15 minut vpil? To tam je nejdůležitější - chvilku to trvá a drží se nahoře až se to spojí, pak by to mělo být..Předpokládám,že jste to vlila na plech, my jsme buď krájeli čtverečky anebo jsme to rovnou jako děti odkrajovali lžičkou takové pásky, dali do misky a bylo...Nedělala jsem je delší dobu, ale už kvůli fota udělám a nafotím akorát nevím jestli to stihnu do vánoc, protože teď bude pečení ažaž..
mučitelka (upraveno) 20. 11. 2007, 13:02
Andri,prosím, kde jsem udělala chybu? Dodržela jsem recept,směs bez tuku jsem vařila 1h40min, ale místo Omegy jsem použila Lukanu 100%tuk a asi jsem počítala 15min celkový čas s tukem, ne čas varu... :-| Prostě do rána je to hustý krém, ne dost tuhý na krájení :-S. I s tím si poradíme (zajic), chuťově je to fantazie, ale stejně to není to, co mělo být. Možná jsem taky vařila na příliš slabém ohni a tudíž se málo vyvařilo... Nevím. Tušíte, kde jsem to podcenila? Díky za radu. Ivana
Kacur 6. 10. 2007, 21:29
Andrej, Kolik je 1/2 tuku????? 125g, že??? (Y) Jinak můžu všem maminkám tento recept od Andrei opravdu doporučit - už jsem ho od ní zkoušela, a opravdu nemá chybu!!!!!!!!!!!!
adriM 6. 10. 2007, 21:33
@Kacur Katka dostane na prdel (box), protože vás podceňuje, vy jste přece chytré maminky a určitě to víte, že to je 125gr. že?? :-P Já zas můžu doporučit Katčin větrník - nemá chybu (Y)
Lukrato 6. 10. 2007, 21:41
@adriM :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D ;-)
leni0323 6. 10. 2007, 21:12
no to jsem měla ráda jako malá holka, chodili jsme na ně do Polska ;-) no zkusíme tento receptík |:o) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie