Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 28 návštěvníků)

MEDOVNÍK

0.0
MEDOVNÍK

Potřebné ingredience

Na těsto: 450 g hladké mouky, 150 g cukru krupice, 1 vejce, 50 g tuku Hera, 2 polévkové lžíce medu, 5 polévkových lžic mléka, polévkovou lžíci sody. Na náplně: 1 salko, máslo, zakysanou smetanu, cukr moučku, vlašské ořechy.

Postup přípravy

1 vejce, 150 g cukru krupice, 50 g tuku, 2 lžíce medu, 5 lžic mléka a 1 polévkovou lžíci sody dáme do hrnce (ne moc malého , tak na 2 - 3 litry), pak postavíme na sporák a za stálého míchání přivedeme až do varu. Hmota zhnědne a zkaramelizovatí ( pozor nepřehnat, aby se to nepřipálilo). Poté vylijeme do 450 g hladké mouky a vypracujeme těsto - nejdříve vařečkou, pak rukama.
Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů a pomocí válečku vyválíme z každého dílu placku. Je dobré využít toho, když je těsto ještě teplé, dobře se válí. Kdyby se lepilo můžeme přidat mouku a hlavně pomoučnit vál. Každou placku zvlášť přeneseme na pečící papír, na placku položíme talíř a nožem vykrojíme kolečko - tak bude medovník velký. Zbytky těsta ze 3 placek dáme stranou a z nich potom vyválíme 7. placku. Odkrojky ze zbylých placek upečeme také, aby bylo čím medovník obalit a posypat. Placky pečeme v předehřáté troubě jen chvilku - tak 5 minut.
Po upečení všech sedmi placek a odkrojků je necháme vystydnout a připravíme náplně - jsou 2.

1.náplň: 1 máslo + salko + umleté vlašské ořechy.
Salko NEVAŘÍME!! vlijeme do misky a zašleháme do něho změklé máslo. Před dokončením zašleháme vlašské ořechy. Krém si nožem rozdělíme na čtvrtiny, poslední čtvrtina by měla být větší - namažeme s ní i boky medovníku.
2.náplň: kysaná smetana 1:1 s moučkovým cukrem - je hodně řídká, ale to nevadí. Náplň si vizuálně rozdělíme na třetiny což je asi 6 lžic náplně.

Když placky vystydnou vezmeme první placku a namažeme krémem 1, přiklopíme druhou placku a namažeme krémem 2, přiklopíme třetí placku a namažeme krémeme 1, tak pokračuje a střídáme náplně. Sedmou placku namažeme krémem 1 nejen povrch, ale i boky. Upečené odkrojky válečkem rozdrtíme skoro na prášek a posypeme celý medovník i ze stran.

Hotový medovník necháme uležet min. 3 dny lépe 5 dní v chladnější místnosti - né do ledničky. Doporučuji vložit do igelitky a zavázat nebo vložit do plastové krabičky.

Doba přípravy necelé 2 hodiny a výsledek stojí za to. Dobrou chuť :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Šáma 21. 8. 2011, 8:46
(Y) Super,super,supe ! Manžel mi řekl : Lepší medovník jsem v životě nejedl. Akorát jsem omylem dala místo normál. salka už karamelizované a i přesto, byl perfektní. DĚKUJI !
majdulka 2. 11. 2010, 20:11
Tak musím napat znovu,neb dnes oslavenec medovník nakrojil a je naprosto bezkonkurenční,k nerozeznání od originálu,opravdu bomba!!!! (Y) (Y) (Y)
medajz 3. 11. 2010, 9:04
@majdulka Děkuji (jidlo) (C)
majdulka 30. 10. 2010, 17:51
Dnes jsem udělala,pracovalo se s těstem výborně,doufám,že bude i tak výborný,jak vypadá!Děkuji za recept (Y) (F).
darinka30 6. 10. 2010, 19:45
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie