Tyčinky z tvarohového těsta
Potřebné ingredience
250g tvarohu, 250g másla, 250g hladké mouky, půl lžičky soli, na posypání - kmín, mák, sezam, jedno vajíčko na potření.
Postup přípravy
Z ingrediencí si vytvoříme těsto a vyrobíme úzké tyčinky.
Potřeme vajíčkem a posypeme.
Troubu předehřejeme na 180° a pečeme na plechu s pečícím papírem asi 15 min.
Citrónovo-jogurtová kytka z remosky
Potřebné ingredience
190 g polohrubé mouky, 160 g krupicového cukru, 200 g řeckého jogurtu (nebo zakysané smetany), 2 menší vejce, 40 ml oleje, šťáva z jednoho citrónu (odpovídá cca 50 ml), nastrouhaná kůra z ½ citronu (nebo lžička sušené kůry), necelý 1 prášek do pečiva, čokoládové flopy
Postup přípravy
Rozpis je pro formu o objemu 1,5 l (tady konkrétně je forma Silikomart Primavera), pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).
Vejce + cukr spolu vyšlehat do pěny.…
Ořechový koláč z remosky
Potřebné ingredience
* TĚSTO: 80 g polohrubé mouky, 90 g celozrnné pšeničné mouky, 140 g třtinového cukru (je možné nahradit bílým cukrem), 1 lžička vanilkové pasty, ½ sáčku kypřicího prášku, 100 g mletých vlašských ořechů, 1 vejce, 200 ml mléka; * POLEVA: 40 g tuku nebo másla, 1 lžíce mléka, 100 g čokolády na vaření
Postup přípravy
Rozpis je pro formu o objemu 1,5 l (tady konkrétně je forma Silikomart Dot), pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).
Všechny suroviny na těsto smíchat.
Kváskový snídaňový chléb s brusinkami a ořechy z…
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 1 lžíce mateřského žitného kvásku, 30 g pšeničné mouky, 30 g vody; * DÁLE DO TĚSTA: 200 g hladké pšeničné mouky, 60 g špaldové mouky, 100 g vody, 60 g mléka, 1 lžíce cukru krupice, 30 g agávového sirupu (nebo medu), 5 g soli; * NÁPLŇ: 50 g sušených brusinek, 50 g nasekaných vlašských ořechů
Postup přípravy
Chléb podle Jane Mason, pečený ve velké remosce Grand - průměr mísy 29cm.
1. den (cca 7-9 hodin předem)
Připravit si rozkvas - všechny suroviny na rozkvas…
Dýňové lívance
Potřebné ingredience
500 g dýně (Hokaido nebo muškátové), 120 g pšeničné hladké mouky (část může být i celozrnná), 100 g cukru, 4 vejce, 1 lžíce mleté skořice, špetka soli, 100 g rozinek
Postup přípravy
Dýni pokrájet na kostky a podustit na troše vody se špetkou soli do měkka.
Rozmixovat na jemné pyré a nechat vychladnout.
K dýni přidat ostatní suroviny a rozmíchat do…
Rajčatový protlak podle mé babičky
Potřebné ingredience
4 kg rajčat (domácích), 4 velké cibule, 30 g česneku, 60 g soli, půl malé lžičky palivé papriky, 2 velké lžíce sladké papriky, 5 bobkových listů, 4 kuličky nového kořeni, 50 cukerínů, 1 lžíce skořice, 2 hřebíčky, špetku zázvoru a anýzu, 125 ml octa
Postup přípravy
Vše vaříme dohromady asi 2 hodiny na mírném plameni, pak rozmixujeme, případně i prepasirujeme (komu vadí semínka z rajčat). Horké dáváme do sklenic a sterilizujeme 20 min na 80…
Chleba č.33 z Esky
Potřebné ingredience
220g třífázového kvasu, 330g pšeničné chlebové mouky, 200-220g vody, 12g soli, kmín, 140g strouhaných brambor (vařených ve slupce)
Postup přípravy
Do kvasu přimícháme vše kromě soli, necháme odpočívat 30-60min., poté přidáme sůl a vypracujeme těsto (5-10min.), necháme v míse kynout, občas přetáhneme, poté stočíme do ošatky,…
Citrónový chlebíček s LM
Potřebné ingredience
Rozkvas: 50g mléka, 50g polohrubé mouky, 20g cukru, 1lžíce LM. Těsto: 150g cukru, 140g měkkého másla, 50g mléka, 3 vejce, 200g polohrubé mouky, šťáva a kůra z 1-2 citrónů, sůl
Postup přípravy
Asi 9-12 hodin předem připravíme rozkvas smícháním všech surovin. Všechny suroviny do těsta musí mít pokojovou teplotu, jinak se srazí. Bílky vyšleháme s polovinou cukru. V jiné…
Domácí pribiňák
Potřebné ingredience
1 šlehačka, 2 malé lžíce cukru, vanilka, 1 tvaroh
Postup přípravy
Šlehačku s cukrem vyšleháme téměř dotuha, poté přidáme tvaroh, vanilku a ještě nějakou dobu šleháme. Dáme do skleniček a necháme přes noc vychladit. Krém má i typické bublinky ve…
Sypaný koláč s tvarohem
Potřebné ingredience
100g polohrubé mouky, 100g celozrnné špaldy, 40g cukru, 1/2 PP, 125g másla rozpuštěného nebo nakrájeného na co nejtenčí plátky. Náplň: 2 tvarohy, cukr a med podle chuti, 2 vejce, citrónová kůra, mléko dle hustoty tvarohu, rozinky
Postup přípravy
Sypké suroviny smícháme. Na dno pekáčku dáme polovinu másla, nasypeme polovinu sypké směsi, na to tvarohovou náplň (vše smíchat do řidší konzistence), nasypeme rozinky, zasypeme…