Chleba č.33 z Esky
Potřebné ingredience
220g třífázového kvasu, 330g pšeničné chlebové mouky, 200-220g vody, 12g soli, kmín, 140g strouhaných brambor (vařených ve slupce)
Postup přípravy
Do kvasu přimícháme vše kromě soli, necháme odpočívat 30-60min., poté přidáme sůl a vypracujeme těsto (5-10min.), necháme v míse kynout, občas přetáhneme, poté stočíme do ošatky,…
Citrónový chlebíček s LM
Potřebné ingredience
Rozkvas: 50g mléka, 50g polohrubé mouky, 20g cukru, 1lžíce LM. Těsto: 150g cukru, 140g měkkého másla, 50g mléka, 3 vejce, 200g polohrubé mouky, šťáva a kůra z 1-2 citrónů, sůl
Postup přípravy
Asi 9-12 hodin předem připravíme rozkvas smícháním všech surovin. Všechny suroviny do těsta musí mít pokojovou teplotu, jinak se srazí. Bílky vyšleháme s polovinou cukru. V jiné…
Domácí pribiňák
Potřebné ingredience
1 šlehačka, 2 malé lžíce cukru, vanilka, 1 tvaroh
Postup přípravy
Šlehačku s cukrem vyšleháme téměř dotuha, poté přidáme tvaroh, vanilku a ještě nějakou dobu šleháme. Dáme do skleniček a necháme přes noc vychladit. Krém má i typické bublinky ve…
Sypaný koláč s tvarohem
Potřebné ingredience
100g polohrubé mouky, 100g celozrnné špaldy, 40g cukru, 1/2 PP, 125g másla rozpuštěného nebo nakrájeného na co nejtenčí plátky. Náplň: 2 tvarohy, cukr a med podle chuti, 2 vejce, citrónová kůra, mléko dle hustoty tvarohu, rozinky
Postup přípravy
Sypké suroviny smícháme. Na dno pekáčku dáme polovinu másla, nasypeme polovinu sypké směsi, na to tvarohovou náplň (vše smíchat do řidší konzistence), nasypeme rozinky, zasypeme…
Čokoládové mufiny
Potřebné ingredience
150g hladké mouky, 100g hladké špaldové mouky, 90h cukru, 40g kakaa, 1 lžička PP, 1 lžička sody, 2 vejce, 230g zakysané smetany, 120g kefíru, cca 50g mléka, 90g rozpuštěného másla
Postup přípravy
Smícháme zvlášť suché a mokré ingredience, poté spojíme (stačí lehce promíchat). Naplníme formičky a pečeme na 170 - 180°C asi 20min.
Škvarkové placky
Potřebné ingredience
200g hladké mouky, 150g špaldové mouky, 250g mletých škvarků, 100 g zakysané smetany, 1 a 1/2 lžičky soli, 21g droždí, 100 - 110g mléka, 1 vejce
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto (je poměrně řídké), necháme vykynout a vytvarujeme bochánky, které lehce zploštíme, nebo orazíme raznicí. Potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na cca…
Keltýš (kalkýš) - hmota z naklíčeného obilí - krajová…
Potřebné ingredience
půl hrnku pšenice (špaldy), půl hrnku žita, mouka (hrubá, polohrubá, lze i celozrnná)
Postup přípravy
Obilí asi na 24 hod. namočíme (vodu vyměňujeme), poté necháme na vlhké utěrce (v nakličovací misce) klíčit cca 5-7 dní (2x - 3x denně proplachujeme) - dokud není obilí naklíčené.…
Vločkovo-sýrové knedlíčky do polévky
Potřebné ingredience
jemné vločky, eidam nebo gouda, sůl, pepř, česnek, petrželka, vejce, hrubá mouka
Postup přípravy
Vypracujeme celkem tuhé těsto, vyválíme knedlíčky a zavaříme v polévce.
NAROZENINOVÝ S ČÍSLEM 51
Potřebné ingredience
JEN PRO INSPIRACI
Postup přípravy
MRKVOVÝ KORPUS
KRÉM: smetanovo- tvarohový se sýrem mascarpone, tímto krémem je celý dort i obmazán.
Každý namazaný korpus je trochu posypán opraženými vlašskými oříšky a…
Bagel
Potřebné ingredience
250g hladké mouky (použila jsem celozrnnou), 10g prášku do pečiva, 3g soli, 1vejce, 250g bílého jogurtu. Na posypání dle libosti.
Postup přípravy
Všechny přísady smícháme a vytvoříme těsto.
Uděláme 4 koule a z každé vytvarujeme bagel, uprostřed uděláme díru.
Pečeme na 190 st. cca 15 minut.
A teď to jdeme…