Kukuřičné penne s restovanou zeleninou
Potřebné ingredience
množství dle počtu strávníků (dělala jsem pro 2 osoby): kukuřičné penne, menší paprika (jakékoliv barvy), několik růžíček mírné podušené brokolice, hrst cherry rajčátek, půl kelímku sýru cottage (Pilos), vyklíčené fazolky mungo na ozdobu
Postup přípravy
Do hrnce s osolenou vodou si dáme vařit kukuříčné penne.
Mezitím si na oleji orestujeme nakrájenou papriku, podušenou brokolici, nakrájená cherry rajčátka, ochutíme solí a…
Špagetové lasagně s lilkem a cuketou
Potřebné ingredience
syrové špagety, 1 větší lilek, 2 menší cukety, 1 plechovka (400g) sekaných rajčat, 1 mozzarella, 2 stroužky česneku, sušená majoránka, čerstvá petrželka, olivový olej ********** BEŠAMEL: 25g másla, 1 lžíce hladké mouky, 300-350ml teplého mléka, špetka muškátového oříšku, sůl, pepř
Postup přípravy
Nejprve si nakrájíme lilek na asi 1/2cm kolečka a na oleji osmažíme doměkka (odložíme na papírový ubrousek). Cuketu také nakrájíme na kolečka a krátce orestujeme na másle spolu se…
Zapečené těstoviny po italsku
Potřebné ingredience
Pro 4 porce: 350 g těstovin - v suchém stavu (farfalle, penne, spirálky, kolínka,...) ********** olivový olej, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lilek, 1 menší cuketa, 1 mrkev, 2 rajčata, asi 4 lžíce zelených oliv, italské bylinky (směs na pizzu nebo špagety), ochucená rajčatová omáčka, strouhaný sýr, slunečnicová semínka, sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy
Na olivovém oleji osmahneme na větši kousky nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, přidáme na kousky pokrájený lilek a cuketu, hrubě strouhanou mrkev, přidáme italské bylinky a vše…
Rizoto s grilovanou medovou dýní Hokkaido
Potřebné ingredience
800 g - 1 kg dýně Hokkaido, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce medu, mořská sůl, pepř, 800 ml zeleninového vývaru, 1 cibule, 2-3 řapíky celeru, kousek čerstvého zázvoru (asi 3cm), 220 g kulatozrnné rýže, šťáva ze 2 citronů, hrst nasekané petrželky, 2 lžíce zakysané smetany, semínka opražené černuchy (nemusí být)
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 220°C (nejlépe s funkcí horního grilu). Dýni i se slupkou nakrájíme na kostičky, rozložíme na plech, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a dáme na 10 min.…
Penne s fetou
Potřebné ingredience
Na 4 porce: 400 g těstovin penne, 200 g sýru Feta, 4 rajčata, 1-2 lžíce olivového oleje (nebo 1 lžíce bazalkového pesta), 1-2 lžíce sekaných kapary (nebo oliv), naklíčené fazolky mungo, hrst čerstvé bazalky, sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu.
Fetu dáme do misky a vidličkou rozmačkáme, přidáme olivový olej (nebo pesto), na kostičky nakrájená rajčata, kapary, mungo a…
Pikantní rýže s cizrnou, rozinkami a kešu
Potřebné ingredience
4 porce: 1 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kari pasty (Tandoori, Thai Green Curry,...), 250 g rýže (nejlépe Basmati), 450 ml zeleninového vývaru, 400 g cizrny (předem uvařené nebo z konzervy), 1 lžíce koření Garam Masala, hrst strouhaného kokosu (lze vynechat), hrst rozinek, hrst kešu ořechů, velkou hrst čerstvého špenátu (může být i mražený v kostkách), sůl a pepř na dochucení, bílý jogurt k podávání
Postup přípravy
Ve velké pánvi (nejlépe ve woku), rozehřejeme olej, na kterém chilku opékáme prolisovaný česnek společně s kari pastou. Až směs příjemně voní, přidáme propláchnutou nevařenou rýží…
Pappardelle s květákem, slaninou a chilli (z Apetitu)
Potřebné ingredience
1 kg květáku, 200 g libové slaniny, 1 lžíce str. citronové kůry, 1 lžička chilli, 2-3 stroužky česneku, 3-4 lžíce olivového oleje, 150-200 ml bílého vína, 125 ml smetany ke šlehání, 400 g těstovin "pappardelle" (široké nudle), strouhaný parmazán, sůl, pepř
Postup přípravy
Troub zahřejeme na 220°C.
Květák rozebereme na menší růžičky a v míse smícháme s nakrájenou slaninou, chilli, sekaným česnekem a olejem. Dáme do zapékacího pekáčku a v…
Špenátové cannelloni s ricottou (výborné!)
Potřebné ingredience
Na 3 - 4 porce: RAJČATOVÁ OMÁČKA: asi 800 g rajčat (nebo 2 plechovky krájených), 2 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžíce červeného vinného octa, sůl, pepř, čerstvá bazalka (nebo 1 lžíce bazalkového pesta) ********* NÁPLŇ: 250 g čerstvého špenátu (lze použít i mražený - ale listy ne protlak!), 1 kelímek sýru ricotta, 1 kelímek sýru cottage, hrst strouhaného parmazánu, muškátový oříšek, sůl, pepř ********** MIMO TO: cannelloni (těstoviny ve tvaru trubek), jakýkoliv sýr vhodný na zapečení (eidam, mozzarela, niva,....)
Postup přípravy
Nejprve si připravíme rajčatovou omáčku. Na oleji 1 min. orestujeme nasekaný česnek. Přidáme cukr, vinný ocet, rajčata pokrájená na větší kousky, sůl, pepř a za občasného míchání…
Citronové špagety s olivami, cuketou a fetou
Potřebné ingredience
2 porce: olivový olej, 1 menší cuketa, asi 4 lžíce zelených oliv, sůl nebo sojová omáčka, pepř, špagety, 1/2 citronu, sýr Feta
Postup přípravy
Na olivovém oleji orestujeme cuketu nakrájenou na půlkolečka, přidáme pokrájené olivy, ochutíme solí (sojovou omáčkou) a pepřem.
Uvařené špagety scedíme, pokapeme šťávou z…
Těstoviny "nazeleno"
Potřebné ingredience
malé těstoviny dle počtu strávníků, 1 cibule, olivový olej, 2 malé cukety, zelené olivy dle chuti (dala jsem 4 lžíce), asi 150 g Nivy, čerstvá bazalka, pepř
Postup přípravy
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, propláchneme studenou vodou a dáme stranou.
Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme na tenké plátky nakrájenou cuketu a vše…