VÝBORNÁ RYCHLÁ VEČEŘE NEBO POHOŠTĚNÍ !!! CHLÉB SE…
Potřebné ingredience
chleba, kyselé zelí v pytlíku, slanina, plátkový sýr (eidam), olej nebo sádlo na pomazání pečicího papíru
Postup přípravy
Nakrájíme si chleba položíme na něj hrstku zelí na to plátek slaniny a plátek sýra. Vše dáme na pečící papír který si potřeme olejem. Pečeme ca. 25 minut při ca 180°C v troubě. Je…
JEDNODUCHÁ PIZZA- RECEPTÍK Z PIZZERIE
Potřebné ingredience
Těsto: 450 g hladké mouky, 1 lžička sušeného droždí, špetka soli, 3 lžíce oleje (i olivový), 250 ml vlažné vody. Dále si připravím na náplň: kečup ale radši rajský protlak smíchaný s pizza kořením a krájeným česnekem, salám, šunku, slaninu - co máte rádi (já to míchám), nastrouhaný sýr Cihlu, cibuli na kolečka popř. papriku, nebo rajče bez dužiny, podušené žampiony na trošce vody, trošce másla, dost soli kmín, a pepř, aby to mělo chuť, olej, pizza koření, plech s pečícím papírem
Postup přípravy
Důkladně vše přísady na těsto prohněteme, já to dám do robotu, těsto může být dost řídké.
necháme v míse -větší, pomastíme trochou olejem
přikryjeme potr. fólií…
Slané tvarohové rohlíky bez kynutí
Potřebné ingredience
1 tvaroh (vanička), 125 ml mléka, 150 ml oleje, 500 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, sůl. Na posypání hrubou sůl,kmín,nebo semínka,mák a vejce na potření
Postup přípravy
Všechny ingredience smícháme dohromady a utvoříme těsto. Rozdělíme na 5 dílů,každý rozválíme na kruh a nařežeme vždy osm dílků a širší stranu trojúhelníku zarolujeme a klademe na…
Pizza-supertenká jako z pizzerie
Potřebné ingredience
500g hl.mouky, špetka cukru, 1/2 kostky droždí, 180-200ml teplé vody, 2 pl bílého jogurtu, 2pl sladké smetany, 2 pl oleje, 1 čl soli, trochu oleje na potření.
Postup přípravy
Z vody, cukru a droždí necháme vzejít kvásek, šup do pekárny a zadělat-já dávám na program 5-rychle (zadělává 20 minut). Nechat vykynout v lednici-klidně přes noc. Pokud spěcháme,…
Kváskový chleba s receptem na kvásek (s droždím nebo i…
Potřebné ingredience
KVÁSEK: 1. den - 200 g celozrnné žitné mouky, 250 ml vlažné vody, 2. den - 100 g celozrnné žitné mouky, 250 ml vlažné vody, 3. den - 100 g celozrnné žitné mouky, 125 ml vlažné vody, 4. den - 100 g celozrnné žitné mouky, 125 ml vlažné vody TĚSTO: 1000 g mouky (700 g pšeničné chlebové a hladké, 300 g žitné chlebové mouky), 300 g kvásku, 500-600 ml vody (podle hustoty kvásku), 3 ČL celého kmínu, 3 ČL soli, 21 g droždí (1/2 kostičky). Pro lepší kynutí doporučují v knížkách o pečení chleba, přidat 1 malou tabletu celaskonu nebo 1 PL octa. Začala jsem přidávat 1 PL jablečného octa a přidávám i více kvásku (až 500 g).
Postup přípravy
KVÁSEK:
Kvásek je údajně dobré zadělávat v keramické nádobě, ale mám vyzkoušenou i skleněnou a plastovou a funguje to. V průhledných jsou i lépe vidět bubliny, jak kvásek kvasí…
Domácí chlebík bez hnětení
Potřebné ingredience
3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek tmavé chlebové mouky žitné, 1 pytlík sušeného droždí, 2 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu a 2 hrnky vody (případně další semínka, usmaženou cibulku - prostě co kdo rád :-D)
Postup přípravy
Nasypeme do mísy všechny sypké přísady a smícháme, potom přilejeme vodu - množství odpovídá těm dvěma uvedeným hrnkům plným zhruba 1 cm pod okraj. Tohle vše pěkně smícháme tak,…
DOMÁCÍ HOUSKY (i s návodem na pletení z jednoho kusu)
Potřebné ingredience
500 g hladké nebo polohrubé mouky, troška cukru, 50 g tuku (hera, máslo, přidávám trošku oleje), 1 vejce, 3 dkg droždí, 1/8 l mléka, 10g soli
Postup přípravy
Z trošky mléka, droždí a cukru zaděláme kvásek. V mléce rozpustíme tuk a sůl a necháme zchladit. Z mouky, kvásku a mléka vypracujeme tuhé těsto. Necháme kynout, po vykynutí ještě…
Super těsto na pizzu - nekynuté
Potřebné ingredience
40dkg polohrubé mouky, 5 lžic oleje, 1 droždí, sůl, 1/4 lžičky cukru, vlažná voda
Postup přípravy
Nasypeme si mouku na vál,dáme cukr, droždí, sůl, olej a trochu vody-vše zpracujeme. Jde to dobře,těsto se nelepí,jde lehce vyválet.Nenecháváme kynout. Obložíme dle chuti,já…
Rohlíky od renuš
Potřebné ingredience
500g hladké mouky250ml mlékašpetka cukru1 lžička soli3 lžíce oleje2 vejce1a1/2 lžičky droždí-dávám sušené-modrý pták, to je nejlepší...
Postup přípravy
vypracujeme těsto sami nebo v pekárně.
po vykynutí vytvarujeme rohlíky,necháme ještě nakynout 20-30min a pečeme 10min při 220stup.Pak stáhneme teplotu na 170stup.a pečeme do…
Můj recept na domácí chleba
Potřebné ingredience
700g pšeničná chlebová hladká mouka (vyzkoušeno Penam z Kauflandu, nebo Ramill z Globusu) 300g žitná chlebová hladká mouka (vyzkoušeno Penam z Kauflandu, nebo Ramill z Globusu) 30g sůl 5g kmín (já mám raději mletý) 5g suchého droždí (já dávám francouzské – bílý sáček s vlaštovkou – má 10g, takže na vystačí na 2 bochníky) 35ml ocet (původně bylo méně, ale já mám radši kyselejší chlebík) 700ml vlažná voda
Postup přípravy
Smíchám všechny suché přísady a dobře promíchám. Přidám vodu a ocet. Robot vypracuje (pomocí háku na tuhá těsta) hladké těsto. V míse nechám kynout 40 minut. Já nechávám kynout v…