Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 80 návštěvníků)

Můj recept na domácí chleba

5.0
Můj recept na domácí chleba

Potřebné ingredience

700g pšeničná chlebová hladká mouka (vyzkoušeno Penam z Kauflandu, nebo Ramill z Globusu) 300g žitná chlebová hladká mouka (vyzkoušeno Penam z Kauflandu, nebo Ramill z Globusu) 30g sůl 5g kmín (já mám raději mletý) 5g suchého droždí (já dávám francouzské – bílý sáček s vlaštovkou – má 10g, takže na vystačí na 2 bochníky) 35ml ocet (původně bylo méně, ale já mám radši kyselejší chlebík) 700ml vlažná voda

Postup přípravy

Smíchám všechny suché přísady a dobře promíchám. Přidám vodu a ocet. Robot vypracuje (pomocí háku na tuhá těsta) hladké těsto. V míse nechám kynout 40 minut. Já nechávám kynout v troubě – trošku jí prohřeju, vypnut a dám mísu s těstem přikrytou čistou utěrkou.
Po 40 minutách kynutí těsto propracuji. Vyklopím na vám a trošku hnětu. Upravím do tvaru bochníku, pomoučím a dám do pomoučené ošatky – já mám na tuhle várku těsta ošatku 1,5 (i když výrobce doporučoval 2 – prý váha mouky x2 je velikost ošatky). Nechám kynout pod utěrkou 40 minut.
Ke konci kynutí pustím troubu (horký vzduch) na 230st.C a na dno dám malý kastrůlek s asi 1-2cm vody, kterou předem předehřeji v rychlovarce. Když je trouba předehřátá, vyklopím bochník na plech vyložený pečící podložkou a dám péct.
Mám radši lesklé bochníky než ty moukové, takže před pečením potřu bochník směsí vody, trošky mouky a špetky soli – kůrka je pak lahodná.
Peču 10 minut na 230st.C, pak uberu na 160stC, vyndám kastrůlek s vodou. Opakuji potření bochníku vodou s moukou a solí. Peču ještě 45 minut. Moje trouba v jednom místě peče víc, takže mám z alobalu udělanou čepici a tou kůrku chráním před spálením. Bochník má mít dutý zvuk při poklepání a taky se dá zkoušet špejlí jako buchta.
Upravila jsem si poměr mouk, původně bylo 600 ku 400. Původně byla kostka droždí, já radši sušené, správně se asi dává celý kmín. Když je těsto řídké, přidejte mouku – když je tuhé, přidejte vodu – to asi víme všichni :o)
PRÁCI ZDAR!

Po kynutí vyklopím bochník na plech.

Bochník chleba po dopečení - nechat hodinu chladnout.

Hotovo, upečeno, vychladnuto - můžeme krájet...

Krajíce chleba...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Kunčice 19. 9. 2017, 9:18
Dobrý den Aleno, včera večer jsem zkusila Váš recept a musím říct, že je fakt moc dobrý a to už jsem se napekla domácích chlebů. Ještě za tepla zmizela 1/4 chleba a ráno po snídani a svačině do práce zbyl už jen kousek. Dělala jsem z poloviční dávky, příště udělám celou dávku. (zajic) (Y) :-) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
maťka 7. 3. 2014, 10:28
Dobrý den, včera jsem pekla váš chleba a je fakt výborný (Y) pekla jsem chleba uplně poprvé a měla jsem velkou radost že se povedl :-)dík za super recept (F)
Zrušený účet 29. 3. 2013, 14:41
Recept jsem si vytiskla, beru si ho k ruce a jdu zadělávat těsto. Už jsem vyzkoušela mnoho různých chlebíků, tak vyzkouším podle vás. Dám vědět. :-)
Zrušený účet 30. 3. 2013, 13:39
@ Ali, tak chleba se povedl. Pravda, prasknul mi po celé vrchní délce, ale ne do hloubky, takže se dal krájet a nesypal se. Před pár minutami mi psal manžel sms z práce, že dal chleba ochutnat v práci a prý mám za něj jednoznačně pochvalu jak od něj, tak od nějakého Honzy a Pavla, kteří ho chutnali ,-) No bezva, budu posílat chleba na svačiny chlapům do fabriky |:o) Určitě jsem ho nedělala naposledy (Y)
Ája 3. 4. 2013, 10:35
@ Co jsem četla, praská i profíkům. Osobně si myslím, že musí být pořádně dokynutý a pak je menší riziko, že praskne při pečení. Klidně bych ho nechala ještě chvíli na vyklopený na plechu, aby dokynul.... (hello)
nigina (upraveno) 21. 4. 2013, 14:26
chlieb vyzerá fantasticky (Y) gratulujem (clamp) (clamp) (clamp) skoro ako kváskový.. Mám založený kvások od nedele, má len 4 dni , ale skúsim ho použiť na tento váš chlebík *-) Ošatku však nemám :-( tu sa snáď ani nedá zohnať (N)
majulenka 29. 3. 2013, 9:22
je výborný, dělala jsem v pekárně z pol. dávky, jen dala míň octu a přidala tak lžičku oleje (Y) (Y) (Y)
anešis 28. 3. 2013, 18:05
(Y) (Y) (Y) Krásný!!
simonakl 28. 3. 2013, 17:59
už se mi peče v troubě, dělala jsem teda z poloviční dávky, zrovna jsme vyndávala kastrůlek s vodou a potírala, vypadá dobře, uvidíme až se dopeče, jak dopadne, bude to můj první asi zdárný výtvor, pokud se bude čím chlubit, tak vložím fotečku :-D
simonakl (upraveno) 28. 3. 2013, 19:56
@simonakl tady je chlebík.....ještě je teplý, takže na zakrojení se čeká, ale už se těším, nevypadá tak luxusně jako váš, ale na první pokus o chleba co má vypadat a chutnat jako chleba, snad dobrý.... http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4349284 tady je už hclebík zakrojený a i ochutnaný, dala jsem jen půl lžíce octa, jinak jsem vše dodržela a je fakt moc dobrý, mňam!!! http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4349321
Ája 3. 4. 2013, 10:33
@simonakl Vypadá báječně - (Y)
MichaelaVE 28. 3. 2013, 10:02
Ájo, díky za inspiraci, jdu do toho :-) Mějte se krásně Míša V.
Ája 3. 4. 2013, 10:33
@MichaelaVE Držím palce a zdarvím (hello)
xlmakrela 30. 5. 2013, 20:59
@Ája |:o) |:o) |:o) |:o) Ali tak druhý pokus, tentokrát v pekárně, dopadl úúúúúúúúúúúúúžasně, je fakt výborný. Asi se překonám a objednám ošatku a budu péct v troubě |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) už mám doma i kvásek, tak zkusím i kváskový, nevíte kolik kvásku by se zde dalo nahradit to droždí? (F) (F) (F) (F)
xlmakrela 28. 3. 2013, 9:52
(Y) (Y) (Y) (Y) Ali moc děkuji, chtěla jsem ho zkusit, jen mám obavy, že příjdu o ruce, nemám totiž robota :-| :-| :-| :-|
folwi 28. 3. 2013, 9:34
užasné (Y) (Y) (Y)
Belly 28. 3. 2013, 9:29
Vyzkouším, protože ten Váš je přímo k nakousnutí (F)
La Déco 28. 3. 2013, 9:16
Ten vypadá nádherně... (Y) (Y) vyzkouším a děkuji (L) |:o) |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie