Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

Můj osvědčený recept na domácí chléb

0.0
Můj osvědčený recept na domácí chléb

Potřebné ingredience

kvásek, mouka, melasa, sůl, olivový olej, lněná semena, chlebové koření, voda

Postup přípravy

Vyzkoušela jsem několik receptů, ale nejvíc mi vyhovuje tento. Sedí nám i chuťově a přesně zaplní mou formu na biskupský chlebíček.

Včera na oběd jsem si vybrala kvásek z lednice a nechala jsem ho asi hodinu na stole, aby se „zahřál“. Potom jsem ho „přikrmila“ třemi polévkovými lžícemi celozrnné žitné mouky a asi 70ml teplé vody. Do večera jsem ho nechala pracovat.

Večer kolem osmé jsem kvásek ve sklenici promíchala. Část z něj, asi 100 ml, jsem nechala ve sklenici, zbytek jsem přeložila do mísy. Sklenici jsem přikryla potravinovou fólií, zagumičkovala a odložila do chladničky.

Do mísy se zbylým kváskem jsem zase přidala asi 3 PL (polévkové lžíce) žitné mouky a teplou vodu, aby vzniklo husté tekoucí těstíčko. Takto zůstalo v kuchyni na stole do dnešního rána.

Dnes ráno kvásku bylo cca 250 gramů. K tomuto množství jsem přizpůsobila množství mouky, a to asi 300 gramů. Nejčastěji kombinuji alespoň 2 druhy.

Dnes jsem použila špaldovou a obyčejnou pšeničnou, samozřejmě celozrnnou. Minule jsem přimíchala trochu ovesné, ale chlebík se mi zdál více mokrý a lepkavejší než jindy. Přece jen ovesná mouka má více tuku, alespoň budu vědět do budoucna, že ovesnou raději ne.

Mouku většinou vážím, ale ostatní přísady už dávám víceméně od oka1 lžička mořské soli (čajová lžička)
1 lžičku melasy, může být i med, ale melasa má vápník, železo a různé jiné dobré věci
2 PL olivového oleje
2 PL lněných semínek
1 lžičku chlebového koření (já mám na mlýnku na kávu umleté​​: anýz, koriandr, kmín, fenykl poměru 1:1:1:1) může být i samotný kmín, vůbec nevadí
semínka jiné podle chuti, já jsem dnes přidala slunečnici, dýni a konopné semínko
teplá voda 250-300 ml, podle toho jakou mouku použiji

Všechny suroviny jsem zamíchala lžící v míse. S vodou ale opatrně. Přidávám postupně. Když se mi těstíčko začalo odlepovat od stěn mísy, vzala jsem ruční šlehač s háky. Chvíli jsem ho takto hnětla a krásně se začalo za těmi háky jakoby táhnout.
Tehdy jsem ho přeložila do formy vyložené pečícím papírem a nechala 10 hodin kynout.

Pekla jsem ho teď večer při teplotě 200 ° C 10 minut. Pak jsem snížila teplotu na 175 ° C a dopekla ještě dalších 40 minut.

Po vyjmutí z trouby jsem povrch chleba potřela slanou vodou, vybrala z formy a zabalila do látkové utěrky. Takto na stole zůstane do rána, aby dobře vychladl. Už se na něj těším. Mňam.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

ChutnáL 5. 7. 2012, 15:00
Další detaily ohledně mého postupu při přípravě kvásku a těsta i fotografie jsou na webu http://dobreazdrave.cz/muj-osvedceny-recept-na-domaci-chleb/

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie