"Bačkora"
Potřebné ingredience
bochník chleba, bramborový salát (jako náplň), různé druhy salámů, malé párečky, zelenina (papriky, cibulky, kukuřičky), vejce natvrdo, plátkový sýr, korbáče (na tkaničku)
Postup přípravy
Chléb vyřežeme do tvaru bačkory, vydlabeme střídku a naplníme bramborovým salátem (já jsem raději dno chleba vyložila alobalem, aby se zabránilo případnému prosáknutí). Zdobíme…
Zdravé zrnité bochánky
Potřebné ingredience
75 g vloček (dle vaší chuti, dala jsem sójové), 25 g lněného semínka, 250 g celozrnné mouky (použila jsem kamutovou), 65 g hladké mouky, 30 g slunečnicových semínek, 10 g soli, 4 g sušeného droždí, asi 180 ml vlažné vody
Postup přípravy
Vločky a lněná semínka dáme do mísy, zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat (asi 30 min.)
K této směsi potom přidáme mouku, sůl, slunečnicová semínka a droždí. Směs…
Chléb s česnekem a rozmarýnem (vynikající!)
Potřebné ingredience
TĚSTO: 330 ml vlažného mléka, 2 lžičky sušeného droždí, 1 lžička cukru, 375 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 lžíce olivového oleje ********** NA POTŘENÍ: 3 lžíce olivového oleje, hrst čerstvých lístků rozmarýnu, 4 stroužky česneku, strouhaný parmazán a hrubá mořšká sůl na posypání
Postup přípravy
Z trochy vlažného mléka, droždí a cukru nechámě vzejít kvásek. Z mouky, soli, oleje, zbylého vlažného mléka a kvásku vypracujme hladké těsto. Na vále propracujeme, a necháme na…
Bazalkový koláč
Potřebné ingredience
TĚSTO: 200 g hladké mouky, 100 g studeného másla, 1 vejce, 2 lžíce vody, 1/2 lžičky soli ********** OBLOHA: 4 vejce, 1 šálek sekané bazalky, 200 g strouhaného sýra (gouda, eidam), 3 rajčata, 200 ml smetany, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku, mandlové lupínky na posypání (nemusí být)
Postup přípravy
Mouku, nastrouhané studené máslo, vejce, sůl a vodu zpracujeme do těsta. Zabalíme do fólie a dáme na 30 min. do lednice.
Troubu předehřejeme na 200°C. Těsto vyválíme,…
Slaná bazalková vánočka
Potřebné ingredience
250 g celozrnné mouky (nebo směsi na chleba), 100 g ovesných vloček s klíčky, 200-250 ml kefíru, 2 lžíce rozpuštěného másla, 1/2 balíčku sušeného droždí, hrst čerstvé bazalky, 1/2 lžičky mořské soli, 1/2-1 lžička kmínu, vaječný žloutek (na potření), mák a mandlové lupínky na posypání
Postup přípravy
Mouku smícháme se sušeným droždím, přidáme ovesné vločky, rozpuštěné máslo, sůl, koření, nasekanou bazalku a zalijeme kefírem (pokud je těsto příliš tuhé a nejde zpracovat,…
Bramborové chlebánky podle Blanky ID 38457
Potřebné ingredience
***
Postup přípravy
Recept jsem trochu pozměnila skladbou mouky: 300 g hladké špaldové mouky, 200 g hladké sójové mouky, 100 g hladké pšeničné mouky.
S těstem se moc dobře pracuje! Děkuji Blance,…
Celozrnný chléb s ovesnými vločkami (bez domácí…
Potřebné ingredience
Na 1 bochník potřebujeme: 400 g pšeničné celozrnné mouky, 100 g hladké mouky, 80 g sójové hladké plnotučné mouky, 80 g ovesných vloček, 30 g čerstvého droždí, 250 ml vlahého mléka, 80 ml slunečnicového oleje, 1 vejce, 2 lžičky drceného kmínu, 1 lžička soli, špetka cukru
Postup přípravy
Všechny druhy mouky, ovesné vločky, sůl a kmín smícháme. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, přilijeme trochu vlahého mléka a necháme vzejít kvásek. Přidáme vejce, po…
Ovesné bochánky
Potřebné ingredience
225 g ovesných vloček s klíčky, 275 ml mléka, 225 g hladké mouky (lze namíchat s chlebovou nebo celozrnnou pšeničnou, žitnou, špaldovou,...), 50 g másla, 1 sáček instantního droždí, 1 lžička soli
Postup přípravy
Vločky zalijeme vlahým mlékem a necháme chvilku nasáknout.
Mouku s droždím a solí přesijeme do mísy, přidáme namočené vločky, rozpuštěné máslo a tolik mléka (asi 250 ml),…
Závin po italsku
Potřebné ingredience
TĚSTO: 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, 2 lžíce oleje, 2 - 4 lžíce vody, 1 lžička octa, 1 lžička soli, nasekaná bazalka ********** NÁPLŇ: 500 g rajčat, 1/2 menší cukety, 2 barevné papriky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, olivy, 200 g tvrdého sýra, (150 g šunky), sůl, pepř, oregano, bazalka
Postup přípravy
Z mouky, vejce, oleje, vody, octa, soli a nasekané bazalky připravímě těsto (o něco měkčí než na nudle). Zabalíme ho do fólie a necháme 30 min. odpočinout.
Rajčata…