Buchty podle Romana Vaňka
Potřebné ingredience
100 - 115g mléka, 15g droždí, 250g hladké mouky, 45g cukru, sůl, muškátový oříšek, citrónová kůra, 50g lehce rozpuštěného másla, 1 žloutek. Náplň dle chuti. Rozehřáté máslo s rumem na potření
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto, necháme kynout asi hodinu. Rozdělíme na 9 kousků, do každého dáme náplň a zabalíme. Klademe do máslem vymazaného pekáčku, necháme ještě 10-15 min. kynout…
Těsto z kvasu (podobné plundrovému)
Potřebné ingredience
150g kvasu LM (rozkvašeného - může být i z dokrmování), 1/2 lžičky soli, 1/2 lžíce cukru, 150g hladké mouky, 50g celozrnné pšeničné mouky, 110 - 115g vlažné vody. 125g másla
Postup přípravy
Ze všeho, kromě másla, nahrubo zpracujeme přikryjeme a necháme 30min. odpočívat, poté v robotu vyhněteme nelepivé těsto. Necháme v míse nakynout 1- 2 hodiny (můžeme 1 - 2x…
Koláč z kvasu (LM)
Potřebné ingredience
Rozkvas: 110g LM kvasu (nebo 1 velká lžíce žitného kvasu), 150g mléka, 150g hladké mouky. Těsto: 200g hladké mouky, 150g vysokolepkové mouky, sůl, 120 - 140g mléka, 3 lžíce cukru, 50g oleje, citrónová kůra. Náplň: ovoce, žmolenka (mouka, cukr, másla, vločky, skořice)
Postup přípravy
Rozkvas necháme při asi 20 stupních vykynout 8 - 12hodin. Poté přidáme ostatní ingredience a vypracujeme těsto, které necháme kynou asi 3 hodiny. Vyklopíme na vymazaný plech,…
Banánové řezy s tvarohovým krémem
Potřebné ingredience
Na těsto: 5 ks vajec, 300 g kr. cukru, 125 ml oleje, 125 ml vody, 3 PL kakaa, 200 g polohrubé mouky, pr. do pečiva. Na krém: 500 g tvarohu, 100 g cukru moučka, šťáva z 1 citronu, želatina (když nemám, dávám 2 balíčky želé), smetana ke šlehání, banány (6-7 kusů, dle velikosti), citr. šťáva, na polevu: 250 g hořké čokolády, 1 lžíce másla, 200 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy
Nejdříve si připravíme těsto. Vajíčka s cukrem vyšleháme do pěny a pak střídavě přidáváme olej s vodou. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao. Pořádně zamícháme.…
Datlový chlebíček
Potřebné ingredience
200g datlí, 300g čaje (rooibos nebo černý - 3 pytlíky), 1 lžíce medu, 50g másla, 100g cukru (dost sladké), 3 vejce, 1 lžíce instantní kávy, 100g hladké mouky, 130g špaldové celozrnné mouky, 1 PP.
Postup přípravy
Datle nakrájíme na malé kousky, které zalijeme buď hotovým horkým čajem. Nebo k datlím dáme pytlíky čaje a zalijeme horkou vodou. Přidáme med. Necháme alespoň hodinu nasáknout.…
Vrstvený koláč kynutý- mák,tvaroh, jablka
Potřebné ingredience
Na těsto:600g hrubé mouky,90g cukru,250ml teplého mléka,150g rozpuštěného másla,2žloutky, 25g droždí, 1sáček vanilk.cukru, kůra z citronu. Maková náplň: 200g mletého máku, 150g cukru, 300ml mléka, 1panák rumu. Tvarohová náplň: 500g tuč.tvarohu, 2žloutky, 200g cukru, 1 vanilk.cukr,1lžíce pudinku. Jablková náplň:500g nastrouhaných jablek, 150g cukru, 1lžíce škořice, 150ml vody, 50g másla. Nasekané ořechy.
Postup přípravy
Na těsto smícháme suroviny , z droždí uděláme kvásek a přidáme ke směsi. Zpracujeme těsto a necháme cca 1-1,5hod kynout. Po té rozdělíme na 4 stejné díly. Plech vymažeme a…
Mandlové donutky se zakysanou smetanou
Potřebné ingredience
80 g polohrubé mouky, 80 g mandlové mouky, 50 g moučkového cukru, 1 lžíčka vanilkového extraktu (nebo vanilkové pasty), 1 vejce, 50 g zakysané smetany (nebo řeckého jogurtu), ½ lžičky prášku do pečiva, 1 lžíce rumu, 100 g mléka
Postup přípravy
V míse spolu vyšlehat vejce + cukr + vanilku.
Přidat mouku + kysanou smetanu + rum + mléko + prášek do pečiva a vymíchat hladké těsto (v případě potřeby konzistenci upravit…
Kynuté závitky
Potřebné ingredience
250g polohrubé mouky, 150g hladké mouky, 100g špaldové celozrnné mouky, sůl, 200g mléka, 75g tučného jogurtu (nebo zakysané smetany), 75g rozpuštěného másla, 70g cukru, 20g droždí,1 žloutek. Tvarohová náplň: 1 tvaroh, 1 vanilkový pudink, 4 lžíce tekutiny (rum + mléko), rozinky v rumu, cukr. Ev. povidla, mák, ořechy,...
Postup přípravy
Jogurt smícháme s teplým mlékem a přidáme droždí, trochu cukru a mouky a necháme vykynout. Poté přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto (8 - 10min). Zakryjeme a necháme…
Pomerančový koláč
Potřebné ingredience
3 vejce, 90g třtinového cukru, 150g hladké mouky, 50g celozrnné špaldové mouky, 100g jemně mletých mandlí, 2 lžičky PP, sůl, 150g lehce rozpuštěného másla, 50g šťávy z pomeranče, 100g jogurtu nebo zakysané smetany, strouhaná pomerančová kůra nebo pomerančový olej. Na sirup: šťáva z 1 pomeranče, šťáva z 1 citrónu, 50g cukru, 1 skořice, 2 hřebíčky. Kokos na posypání.
Postup přípravy
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, a na střídačku přidáváme máslo, šťávu, jogurt a smíchané sypké suroviny. Upečeme ve vymazané a vysypané formě na 180°C asi 20 - 30min. Ještě…
Jogurtovo-tvarohový dort bez cukru
Potřebné ingredience
Korpus: 100g esíček, 30g rozpuštěného másla. Krém: 250g tvarohu, 300g jogurtu, 30g datlového sirupu, 1 banán, 1 - 2 lžíce čokoládovo-oříškové pomazánka (Mixitela,...), 200g mléka, 1 ztužovač za studena (ev. dva)
Postup přípravy
Sušenky namixujeme, smícháme s máslem a napěchujeme do dortové formy. Šleháme tvaroh + jogurt + sirup + rozpuštěná pomazánka. Mléko rozmixujeme s banánem, přidáme ztužovač a…