Meruňkovo cuketový džem - marmeláda
Potřebné ingredience
600g meruněk, 400g cukety, želírovací cukr 2:1, popřípadě cukr na doslazení a kyselina citronová 1/2 kávové lžičky
Postup přípravy
Meruňky nakrájíme na malé kousky, cuketu i se slupkou nastrouháme na hrubém struhadle společně povaříme. Když je vše dostatečně měkké (já ještě trochu rozmixuji ochutnám a…
"Třešňová marmeláda" s vanilkou
Potřebné ingredience
1000g vypeckovaných třešní 5 lžic třtinového cukru 1 balení gelfix 3:1 1 vanilkový lusk
Postup přípravy
Na začátku si připravte zavařovací sklenice i víčka, protože později už k tomu nebudete mít příležitost. Sklenice i s víčky (i když jsou nově zakoupené) nejprve pořádně vymyjte a…
Výborná jahodová marmeláda s třtinovým cukrem
Potřebné ingredience
1,2 kg očistěných, lehce omytých jahod, 300g třtinového cukru + 2 lžíce, Gelfix 1:1, 1 lžička kyseliny citronové
Postup přípravy
Jahody jsem pokrájela na menší, ve větším, nižším hrnci pak rozmixovala ponorným mixérem, každý může jak má rád, dala jsem pomalu vařit. Po chvíli jsem přidala Gelfix se 2 lžícemi…
Čerešňový džem -Třešňový džem
Potřebné ingredience
čerešne,cukor,citronová štava ,čerešnový likér
Postup přípravy
Čerešne odstopkujeme a namočíme do vody s trochou soli,necháme asi 2 hodinky aby z nich vyšli červíky.Umyjeme ich a vykôstkujeme.Nahádžeme do robota a nasekáme nahrubo.Dáme do…
Kozičkový sirup
Potřebné ingredience
Květy černého bezu,voda,krystal,kys.citronová,kyselina sorbová
Postup přípravy
25 květů černého bezu,2 litry převařené vody....necháme uležet 24hodin.Scedíme a rozmícháme s 2kg krystal.cukru,70g kyseliny citronové,na špičku nože kyseliny sorbové nebo jiného…
Sedmikráskový med
Potřebné ingredience
1000 květů semdikrásek 1400g třtinového cukru 3 limety + 1 litr vroucí vody + čisté (nejlépe vyvařené) sklenice s víčky na uskladnění medu
Postup přípravy
Sedmikráskám odštípejte pomocí nehtů stonky těsně pod hlavičkami, abyste měli jen čistý květ.
Květy nasypte do větší mísy, zalijte studenou vodou a nechte alespoň 20 minut…
ŠŤáva z máty
Potřebné ingredience
-5 l vody převařené, mátu podle chuti -10 dkg kys.citronové -4 kg cukru, 2 bal. kys. sorbové
Postup přípravy
Mátu,vodu a 10 dkg kyseliny citronové nechat 24 hodin vylouhovat.Přidat 4kg cukru a 2 balení kyseliny sorbové.Nechat odstát do rozpuštění.
Domácí kečup
Potřebné ingredience
4kg rajčat na čtvrtky, 40dkg cukru, 2dcl octa, 0,5kg oloupaných jablek na čtvrtky, 0,5kg cibule také na čtvrtky, 20 ks hřebíčku, 20 ks pepře, 15 ks nového koření, 10ks bobkového listu, 2 lžičky sladké či pálivé papriky, 1 lžičku skořice, 3 lžičky soli.
Postup přípravy
Všechny přísady smícháme ve velkém hrnci a vaříme 3-4hodiny na mírném ohni, občas promícháme, až se objem zredukuje o třetinu. Ještě horký rozmixujeme a propasírujeme přes sítko.…
Domácí pomerančová marmeláda
Potřebné ingredience
800 g oloupaných pomerančů, zbavených i bílých blanek 200 g želírovacího cukru ( já jsem použila želírovací cukr na poměr 1:4) šťávu z 1 citronu
Postup přípravy
Ráda bych se s vámi podělila o recept na domácí pomerančovou marmeládu. Její příprava není nijak složitá.
Pomeranče oloupeme, zbavíme bílých blanek a pokrájíme na menší…
Marmeláda z černého rybízu zastudena - rychlá a výborná
Potřebné ingredience
1 kg šťávy nebo rozmixovaných bobulí černého rybízu, 1 - 1, 4 kg pískového cukru, případně kyselina citronová a rum (slivovice)
Postup přípravy
Šťáva či rozmixované bobule černého rybízu (z těch to dělám já) se rozmixují s cukrem a rovnou plní do sklínek. Používám běžný tyčový mixér. Rozmixová hmota sama dokonale zhoustne…