Slaný závin se zelím a žampiony
Potřebné ingredience
400 g listového těsta, 200 g syrového bílého zelí, 150 g žampionů, 100 g šunky (lze nahradit uzeným tofu), 1 cibule (pikantnější je jarní cibulka), 2 vejce, strouhanka, sůl, pepř
Postup přípravy
Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme nakájené zelí, žampiony a na kostičky nakrájenou šunku (tofu). Osolíme, opepříme a vše chvíli společně podusíme. Nakonec…
Barevná svačinka
Potřebné ingredience
DIP: 50 g sýra Feta, 2 lžíce pomazánky typu Lučina (nebo žervé), 1-2 lžíce bílého jogurtu, 1 mrkev, pórek, sůl, pepř ********** ZELENINA: řapíkatý celer, mrkev, červená kapie, naklíčené fazolky mungo, ... (a další druhy dle vaší chuti)
Postup přípravy
Nejprve si připravíme dip. Do misky dáme fetu, Lučinu (žervé), jogurt a vše vidličkou spojíme, přidáme jemně nastrouhanou mrkev a nadrobno nasekaný pórek, ochutíme solí, pepřem a…
Když vám zbyde krém...
Potřebné ingredience
zbylý krém, BeBe oplatky, na obalení (granko, kakao, kokos.....)
Postup přípravy
BeBe oplatky namazat krémem a pospojovat za sebou. Celé obmazat krémem a obalit (co vám nejvíce chutná). Zabalit do alobalu a dát alespoň na 1/2 dne uležet do lednice.
Po…
QUICHE LORRAINE - spíše chlapská záležitost :-)
Potřebné ingredience
KORPUS: 180 g hladké mouky, 90 g másla, 1 1/2 lžíce studené vody, sůl ********** NÁPLŇ: 2-3 lžíce másla, 2 cibule, 180 g slaniny, 120 g Nivy, 250 ml smetany ke šlehání, 2 vejce, pepř
Postup přípravy
Z mouky, másla, vody a soli vypracujeme hladké těsto, které uložíme na 30 min. do lednice. Poté rozválíme, vyložíme jím koláčovou formu (20-24cm) a dno propícháme vidličkou. Na…
Karamelové cibulové chutney
Potřebné ingredience
6 velkých červených cibulí, 3 šálky octa (balsamico, sherry, červené víno) - nebo mix, 3 šálky hnědého cukru, 2 bobkové listy, 15-20 kuliček čerstvě mletého pepře
Postup přípravy
Cibule najemno nasekáme a orestujeme na malém množství oleje doměkka. Přidáme ocet, cukr, bobkový list a pepř. Přivedeme k varu a zvolna vaříme 1 1/2 - 2h., dokud barva cibule…
Pyré z jedlých kaštanů (sladké)
Potřebné ingredience
jedlé kaštany, 12% smetana (nebo plnotučné mléko), vanilkový cukr, špetka skořice, rum dle chuti
Postup přípravy
Kaštany nařízneme do kříže a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C, asi 15 - 20 minut. Ještě horké oloupeme.
V hrnci zahřejeme smetanu s vanilkovým cukrem a skořicí (množství…
Slané kynuté kuličky
Potřebné ingredience
KYNUTÉ TĚSTO: 4 hrnky mouky (2 hladké, 1 celozrnné hladké, 1 polohrubé), 1/2 hrnku mléka + 1/2 hrnku vody (obojí teplé), 1 vejce, 2 lžíce rozpuštěného tuku (nebo oliv. oleje), 1/2 kostky kvasnic, 1 lžička soli, sušené bylinky dle chuti ********** NA OBALOVÁNÍ: rozpuštěné máslo, strouh. Niva, strouh. Eidam, sezam, mák
Postup přípravy
Připravíme si kynuté těsto klasickým způsobem a necháme vykynout. Na vále propracujeme, rozdělíme na díly a rukama vyválíme "hada" (jako když děláme bramborové knedlíky).…
Pizza koláčky
Potřebné ingredience
TĚSTO: 220g hladké mouky, 150 ml teplé vody, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli ********** NÁPLŇ: bazalkové pesto, cuketa, olivy, rajčata, česnek, sýr (balkánský, niva), oregano, pepř
Postup přípravy
Z prosáté mouky, teplé vody, oleje a soli vypracujeme těsto a necháme 30min. odležet v lednici.
Odleželé těsto vyválíme na pomoučeném vále (asi 2mm) a vykrajujeme větší…
Řecká chuťovka: "Grilovaný sýr halloumi s řeckým…
Potřebné ingredience
grilovací sýr Halloumi, bazalkové pesto ********** ŘECKÝ SALÁT: 250 g rajčat, 2 menší salátové okurky, 1 cibule, 100 g oliv (zelených nebo černých), 1 paprika ********** VINNÁ ZÁLIVKA: 30 ml červeného vinného octa, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička medu, sůl, pepř
Postup přípravy
Nejprve si připravíme vinnou zálivku: smícháme ocet, olej, hořčici, med, sůl a pepř a dáme stranou.
Rajčata nakrájíme na kostky, okurky na kolečka, cibuli nadrobno, papriku…
Bazalkové pesto s para ořechy
Potřebné ingredience
100 g čerstvé bazalky, 60 g para ořechů, 1-2 stroužky česneku, 60 g strouhaného parmezánu, 1 lžička mořské soli, 130 ml olivového oleje
Postup přípravy
Bazalku omyjeme a osušíme. Dáme do mixéru, přidáme polovinu množství oleje, prolisovaný česnek, strouhaný parmezán a para ořechy. Mixujeme. Nakonec ochutíme solí a přiléváme olej.…