CIBULAČKA = je to hračka
Potřebné ingredience
hodně cibule - tak těch 6 určitě, máslo - asi 2 polévkové lžíce, zeleninový bujón, 2 kostky taveného sýra, 2 dcl šlehačky, zelená petrželka, tvrdý sýr, tousty
Postup přípravy
U nás doma jede ve velkém, je rychlá a strááášně dobrá.
Cibuli nakrájíme na půlkolečka, osmahneme na másle do zezlátnutí /nutno hlídat, máslo rádo připaluje, ale s olejem…
Španělská rajčatová polévka
Potřebné ingredience
Na 4 porce: 4 lžíce olivového oleje, 1 nasekaná cibule, 3 prolisované stroužky česneku, 1 nakrájená zelená paprika, 1/2 lžičky chilli koření, 450 g nakrájených rajčat, 200 g bagety nakrájené na kostky (nebo 4 rohlíky), 4 hrnky zeleninového vývaru, čerstvě nasekaná bazalka a cherry rajčátka na ozdobu
Postup přípravy
V hlubší pánvi nebo ve woku rozpálíme olej a přidáme cibuli, česnek a papriku. Opékáme 2-3 minuty, dokud cibule není měkká. Přidáme chilli koření a rajčata a dusíme do zhoustnutí.…
Smetanová bramboračka
Potřebné ingredience
1/2 kelímku smetany ke šlehání, brambory,cibule, česnek, zelenina, máslo a mouka na jíšku, sušená petrželová nať, kmín, sůl
Postup přípravy
Brambory, zeleninu(já dávám mrkev, květák, brokolici), cibuli na kostičky povaříme dokud nezměknou, připravíme si jíšku, kterou zalijeme smetanou a vlijeme do polívky. Ochutíme…
Dýňová polévka
Potřebné ingredience
1-2 malé dýně Hokaido pokrájené na kostky (slupka se nemusí loupat), 1 střední cibule (pokrájet na drobno), 2-3 PL másla, 2 menší brambory (pokrájet na menší kostky),1 KL kari, ½ KL kurkumy, ½ KL mletého zázvoru, ½ KL mletého muškátového květu, voda + zeleninový bujon, sůl, pepř, sladká smetana, na dozdobení zakysanka a bazalka
Postup přípravy
Cibulku necháme lehce zesklovatět na másle, přidáme dýni a cca 5 minut restujeme, pak ochutíme kari, kurkumou, přidáme brambory, promícháme, dochutíme zázvorem, muškát. květem,…
Sýrová polévka s krutony - rychlá
Potřebné ingredience
Na 1 litr polévky: 1 cibulka ,máslo, mouka, 4 trojúhelníčky taveného sýra, 4 plátky šunky ,zelenina dle chuti ( hrášek, mrkev, žampiony...) ,1 vejce, podravka nebo sůl ,rohlíky na krutony
Postup přípravy
Na másle zesklovatíme cibulku,zaprášíme moukou.Tím vznikne světlá jíška, kterou zalijeme vlažnou vodou nebo vývarem ,přidáme sýr,šunku na kostičky nebo nudličky,zeleninu a za…
Dýňová polévka se zakysanou smetanou
Potřebné ingredience
100 g mrkve,100g celeru,200 g dýňe,cibule, zeleninový vývar nebo vodu. zakysaná smetana
Postup přípravy
Oloupenou a nahrubo nakrájenou mrkev,celer,cibuli s dýňi povařte v co nemenším množství vody a rozmixujeme dohladka. Přilijeme zeleninový vývar nebo vodu až do takové hustoty…
SKVĚLÁ ČESNEKOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
česnek (dle chuti), olej, 2 lžíce hladké mouky, hovězí vývar (může být i z kostky), 1 a 1/2 dl šlehačky, hladká mouka, koření Vegeta, kari koření, mletý pepř, majoránka, drcený kmín, sůl
Postup přípravy
Česnek rozmixujeme, krátce osmahneme na oleji, přidáme vegetu, karí koření, mletý pepř, drcený kmín a majoránku. To vše zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a povaříme. Pak…
Brokolicová rychlopolévka
Potřebné ingredience
50 g másla, 1 brokolice, 4 brambory, 1.5 liru pramenité vody, mořská sůl, 1 tofu natural, kukuřičná krupice asi 40 g, 1 kostka bio bujonu
Postup přípravy
na rozpuštěném másle zlehka orestujeme kytičky brokolice, zalijeme vodou, přidáme bujon, brambory a vaříme 15 - 20 minut. Přidáme nastrouhané tofu a zahustíme kukuřičkou krupicí,…
POLÉVKA alá NAŠE MAMINKA - tak ji nazvaly moje děti
Potřebné ingredience
konzerva fazolí v rajčatové šťávě, špagety, sůl, tymián či provensálské koření, máslo + mouku na zásmažku. Mže bát i jeden malý rajčatový protlak či trochu kečupu.
Postup přípravy
Uděláme zásmažku, zalejeme vodou a přidáme konzervu fazolí v rajčatové šťávě ( nebo rajském protlaku ) . Trochu osolíme, přidáme tymián či provensálské koření. Můžete dát ještě i…
Zeleninový krém kari
Potřebné ingredience
200g různých druhů zeleniny (mrkev, květák, hrášek, pórek atd.), 20 g tuku, 30 g hl. mouky, 3 dl mléka, cca 6 dl vody, koření kari, kousek bujónu, petrželka, sůl, 1 vejce uvařené natvrdo
Postup přípravy
Zeleninu nakrájíme na kousky, zalijeme trochou vařící vody, osolíme, podusíme do měkka. Pak ji prolisujeme nebo umixujeme. Z tuku a mouky připravíme jíšku, zalijeme zbývající…