rychlá a zdravá rybí polévka
Potřebné ingredience
hřbet z kapra, mrkev, libeček, celer, brokolice, smetana, pol mouka, sůl
Postup přípravy
hřbet z kapra ovařme, poté obereme maso, jde to krásně.Vývar raději přecedíme přes plínu, poté přidáme do něj natrouhanou zeleninu a pokrájený libeček, dá polévce maggi chuť…
Brokolicový krém - moje dcera by snědla 3 talíře :o)
Potřebné ingredience
1 košťál a 2 větší růžičky brokolice, půl litru vody, pepř, kostka bujonu Natural, půl litru mléka, mouka, cibule, máslo
Postup přípravy
polévku dělám ze zbytků růžiček a košťálu brokolice, když ji připravuju jiným způsobem, takže jí není potřeba moc - takže 1 celý hlavní košťál a asi 2 větší růžičky brokolice dám…
Rychlá a zdravá polévka
Potřebné ingredience
1 cibule, 1 mrkev, 2 petržele, 2 lžíce oleje, 3 hrstky ovesných vloček, zelená petrželka, sůl, drcený kmín, mletý pepř
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme najemno, mrkev a petržel nastrouháme nahrubo. Dáme společně do hrnce, zakápneme olejem a opražíme. Zalijeme studenou vodou, přisypeme ovesné vločky, osolíme,…
Minestrone
Potřebné ingredience
1 konzerva bílých fazolí, 1 konzerva loupaných rajčat, 2 lžíce oleje, 2 str. prolisovaného česneku, 2 nakrájené cibule, 2 plátky slaniny-nakrájené na nudličky, 0,25 hrnku nakrájené petrželky, 1 mrkev- na kostičky, 2 brambory - na kostičky, kousek celeru -na kostičky, 0,5 hrnku nalámaných špaget, 0,25 hrnku nastrouhaného sýra, 1,5l vývaru, 1 dl červeného vína, sůl, pepř.
Postup přípravy
Na oleji osmažíme cibuli,česnek a slaninu,až ja slanina do zlatova.Přidáme mrkev,celer,brambory,polovinu petrželky,nakrájená rajčata i se šťávou,vývar a víno.
Vše vaříme do…
Chlebová fofr polévka
Potřebné ingredience
Jakýkoliv tvrdý chléb, jarní mražená zeleninová smes do polévky, brambory, nudle nebo drobení, česnek, petrželka a ostatní co obyčejně dáváte do polévky, sůl , pepř, vegeta.
Postup přípravy
Ztvrdlý chléb namočíme do potřebného množství vody, rozmixujeme ponorným mixerem a získáme chutný základ na polévku. Další postup nechávám na Vás, na másle opražená zeleninka,…
Jarní kopřivová polévka
Potřebné ingredience
kopřivy (ideální jsou mladé výhonky-listy. Trhejte v rukavicích :-)¨, já dělala pro 4 osoby a cca bylo jich tak větší půlka mikroten. sáčku. máslo, hl. mouka, 2 vejce, 4 oloupané brambory nakrájené na kostičky, trošku vegetky(používám bez glutamanu a konzerv. látek), sůl, pepř a česnek
Postup přípravy
kopřivy spaříme vařící vodou, propereme a můžeme krájet, již nepálí. Uděláme si máslovou jíšku, zalijeme vodou, rozmícháme mětličkou do hladka a pak přidáme nakrájené kopřivy,…
Minestrone
Potřebné ingredience
cibule, česnek, pórek, mrkev, řapíkatý celer, konzerv.rajčata, vývar, cuketa, 1/2malé hlávky zelí, bobkový list, konzerv.fazole, kapustičky, petrželka, sůl, pepř
Postup přípravy
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli, česnek a na kolečka pokrájený pórek a mrkev a celer. Poté přidáme rajčata, vývar a cuketu, zelí, bobka a kapustičky. Povaříme 10min. Ke konci…
Špenátová polévka se sýrem
Potřebné ingredience
500 g mraženého špenátu, sůl, pepř, vegeta, vývar v kostce ( dávám zeleninový, ale můžete dát i slepičí - prostě podle chuti ), 4 trojůhelníčky smetanového sýra, 3 stroužky česneku, 3 vejce a hladká mouka na zahuštění.
Postup přípravy
Do hrnce si dáme 1 - 2 kostky vývaru a zalijeme 1,5 litrem vařící vody ( z rychlovarné konvice ). Hrnec dáme na předem předehřátou plotýnku a do vroucí vody opatrně dáme ještě…
rychlá a dobrá kytičková polévka:-)
Potřebné ingredience
2lžíce hladké mouky, 1 vejce, troška másla, zeleninka dle chuti, zavářka do polévky- já použila kytičky, děláme to i s nudlemi, obrázky nebo ovesnými vločkami vegeta,kudrnka
Postup přípravy
na másle si připravíme světlou jíšku , do které přidáme vejce a stále mýcháme-udělají se nočky celé zalijeme vodou , povaříme přidáme zeleninku a zavářku, povaříme, dochutíme a…
JEMNÁ POLÉVKA Z RYBÍHO FILÉ (vhodná pro děti)
Potřebné ingredience
150g rybího filé/tresky, 1l vody, 2lžiíce másla, 1lžíce hl. mouky, 1 velká mrkev nastrouhaná nahrubo, citron. šťáva, sůl, nasekaná petrželka
Postup přípravy
Z másla a mouky si uděláme jíšku, zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, vložíme nastrouhanou mrkev, povaříme cca 10minut. Pak na másle osmažíme tresku/filé, hotové pokrájíme…