Minestrone
Potřebné ingredience
kousek másla, mrkev, cuketu, kedluben a hlávkové zelí. Nebo celer nebo petržel. loupaná rajčata z plechovky, zeleninový bujón, luštěniny cizrnu nebo fazole . těstoviny - flíčky, nastrouhaný sýr
Postup přípravy
na kousku másla orestuji zeleninu - nakrájím mrkev, cuketu, kedluben a hlávkové zelí. Lze použít i něco navíc, dle aktuálních chutí a zásob. Můžete přidat i klasickou polévkovou…
Pórková polévka se sýrem
Potřebné ingredience
1,5 l vývaru (masový nebo zeleninový) 300 g pórku 50 g másla 50 g taveného sýra 20 g hladké mouky sůl mletý pepř
Postup přípravy
Důkladně omytý pórek nakrájíme na kolečka a na rozehřátém másle lehce osmahneme. Přidáme hladkou mouku a krátce smažíme až vznikne světlá jíška. Pak zalijeme vývarem a dobře…
FRANKFURTSKÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
20 g sádla (1 lžíce) 1 střední cibule 4 štrasburské párky Dulano (150 g) 1 lžíce hladké mouky 1 lžíce mleté sladké papriky 2 větší stroužky česneku 1 litr hovězího vývaru 3 střední brambory (cca 300 g) sůl, pepř 1 lžíce sušené majoránky
Postup přípravy
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Párky nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozpálíme sádlo, snížíme trochu plamen a orestujeme…
Svítek do polévky
Potřebné ingredience
3 vejce, sůl, 2 lžíce rozpuštěného másla, mléko, voda, mouka (hladká, celozrnná pšeničná, žitná celozrnná, ev. trochu kukuřičné), ev. bylinky
Postup přípravy
Utřeme žloutky s máslem a solí, přidám mouku a tekutiny, aby vzniklo řidší těsto, nakonec vmícháme našlehané bílky (buď 2 našlehané do sněhu, nebo všechny našlehané jen zlehka -…
Polévka s krupicovou zavářkou
Potřebné ingredience
2 vetší mrkve, 40g másla, 70g krupice, kmín, sůl, pepř, 750g vývaru, petrželka, 1 vejce
Postup přípravy
Mrkev nakrájíme na slabé hranolky a orestujeme na 25g másla, přidáme kmín. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a chvíli vaříme. Na pánvi nasucho opražíme krupici s kmínem a solí,…
Polévka z červené čočky s rajčaty
Potřebné ingredience
olivový olej 2 lžíce, jarní cibulka 1 ks, mrkev 200 g, česnek utřený 2 stroužky, rajčatový protlak bez cukru 30 g, krájená rajčata z konzervy 200 g, zeleninový vývar 1 litr, červená čočka 150 g, sušený tymián 1 lžička, sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
Na olivovém oleji osmahněte najemno nasekanou cibulku. Přidejte mrkev nakrájenou na kolečka a opékejte cca 5 minut. Přidejte utřený česnek a opékejte další 2 minuty. Přimíchejte…
Luštěninová polévka
Potřebné ingredience
velké strakaté fazole (cca 150g), fazole adzuki (cca 300g), červená čočka (cca 100g), 1 velká mrkev, řapíkatý celer (2 - 3 řapíky), 1 velká pikantní klobása, 750 - 1000g vývaru, 1 velká lžíce rajského protlaku, 1 - 2 stroužky česneku, tymián, majoránka, čerstvá petrželka
Postup přípravy
Fazole uvaříme bez namáčení (adzuki přidáme o trochu déle než velké), ke konci osolíme. Scedíme, ale trochu vody necháme na případné doředění polévky. Kolečka klobásy orestujme,…
Asijská polévka pro zahřátí
Potřebné ingredience
140 g kuřecích prsou 800 ml vody 200 g asijské zeleninové směsi (mražené) 1 pórekHrst sušených hub (žampiony, shitake) Čerstvá chilli paprička Sójová omáčka Oblíbené asijské koření dle chuti
Postup přípravy
Kuřecí prsa očistíme, nakrájíme na kousky a společně s houbami dáme do hrnce. Zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
Než se polévka začne vařit, očistíme pórek, podélně…
Nejlepší boršč s hovězím masem
Potřebné ingredience
hovězí maso 350 g - 500 g, bobkový list 2 ks, černý pepř 2 kuličky, nové koření 2 kuličky, středně velká řepa 2 ks, mrkev 1 ks, čtvrt celeru 1 ks, cibule 1 ks, rajčatový protlak 1 lžíce, bílé zelí 200 g, máslo 30 g, ocet 3lžíce , cukr 3lžíce, hladká mouka 2lžíce, zakysaná smetana, nasekaná pažitka
Postup přípravy
Připravte si tři hrnce. Omyté maso vložte do hrnce se studenou vodou, přidejte bobkové listy, nové koření a pepř. Pomalu vařte, až bude maso měkké.
Zatímco se maso vaří,…
Cuketová kulajda
Potřebné ingredience
1 cuketu,3 brambory,máslo,cibuli,sušené houby,sůl,bobkový list,nové koření,celý pepř,mletý kmín,kopr čerstvý či naložený,smetanu na vaření,ocet,cukr
Postup přípravy
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky a dáme vařit.Přidáme sůl a nové koření bobkový list,celý pepř (dávám do sítka).Uvaříme do měkka.Cuketu oloupeme a nakrájíme na…