RYBÍ POLÉVKA Z KAPŘÍCH VNITŘNOSTÍ ZADĚLÁVANÁ
Potřebné ingredience
1,75 litru vody, kapří hlava (bez žáber a očí), ocasní partie, jikry nebo mlíčí popř. obojí, 100 g zeleniny (mrkev, petržel, celer), 30 g cibule, 20 g másla, 1 bobkový list, trochu tymiánu, 5 zrnek pepře, lžíce octa, na jíšku: 60 g másla, 50 g hladké mouky, na zjemnění: 1/8 litru smetany, 1 žloutek, vložka: 2 žemle na kostičky nakrájené a na másle osmažené a petrželka
Postup přípravy
Rozpůlenou kapří hlavu a ocasní partii očistíme, omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, ocet, pepř, bobkový list, tymián, asi 30 minut povaříme a procedíme. Maso…
STAROČESKÁ KAPŘÍ POLÉVKA
Potřebné ingredience
vnitřnosti z kapra (játra, mlíčí, jikry), 2 dcl vody, sůl, 4 zrnka čerstvě umletého pepře, 1 malá cibule a 120 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev), 3 kapří hlavy, popř. i kapří odřezky
sůl, asi 2 litry vody, 3 středně velké cibule, 120 g celeru, 2 větší petržele, 1 bobkový list. 12 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, 60 g moučného másla (tj. 30 g másla prohněteme s 30 g hladké mouky), nebo 80 g hrubé krupice a 40 g másla
Postup přípravy
Oprané vnitřnosti vaříme v mírně osolené a slabě opepřené vodě s přidáním pokrájené cibule a zeleniny asi 20 minut, tj. do měkka. Do druhého většího hrnce dáme pečlivě oprané…
Rajská polévka pro labužníky
Potřebné ingredience
2ks petržele
2ks mrkve
cibule
3xbobkový list, 7 kuliček černého pepře
2lžíce cukru
3lžíce kečupu nebo protlaku
2lžíce hl. mouky
vývar
2 kousky skořice
ocet a sůl na konečné dochucení
recept jsem shlédla v TV a je opravdu moc dobrý :-))
Postup přípravy
Petržel s mrkvi nakrájený na kolečka osmahnu na másle. Pak zpěním cibuli. Přidám bobkový list , černý pepř, nové koření. Pak dám 2 lžíce cukru, skaramelizuje to přidám 3 lžíce…
Zelňačka z gulášovky
Potřebné ingredience
1 gulášová polévka z pytlíku (např. Vitana, a to - např. pro dospělé Gulášová pikantní, pro děti Gulášová svačinová), 500 g kysaného zelí, 3 brambory, 1 klobása
Postup přípravy
V 1,5 litru vody rozmícháme pytlíkovou gulášovku, přidáme 3/4 až celý pytlík kysaného zelí a vaříme cca 15-20 minut. Poté přidáme brambory nakrájené ma kostičky a klobásu…
Pastýřská polévka
Potřebné ingredience
1 lžíce oleje,1 cibule,150 g vepřového masa,sůl,150 g brambor,4 rajčata,zelená petrželka
Postup přípravy
Na rozpáleném ojeji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli,přidáme na kostky nakrájené maso a opražíme. Osolíme,podlijeme a dusíme 15 minut. Pak přidáme oloupané pokrájené brambory a…
Frankfurtská polévka
Potřebné ingredience
1 cibule
2 brambory
1 celý párek (Vídeňský)
1 lžička sladké papriky,špetka pálivé papriky
půl kostky Masoxu (cca na 1,25 l vody)
špetka majoránky
sůl,pepř dle chuti
hotová jíška Knorr
Postup přípravy
Na oleji osmahneme na jemno nakrájenou cibuli a přisypeme mletou papriku.Zalijeme vodou a přidáme nakrájený párek,brambory a půl kostky Masoxu.Dochutíme asi 1 lžičkou majoránky…