Cibulačka se sýrem
Potřebné ingredience
pepř 1 špetka cibule 1 kg sůl 2 lžičky tymián 1 snítka bílé víno 100 ml hladká mouka 2 lžíce hovězí vývar 1.5 l strouhaný sýr (gruyére, gouda) 100 g toastový chléb 1 balení
Postup přípravy
Na másle orestujeme cibuli nakrájenou na půlkolečka, dokud nezezlátne (asi 30 minut). Pak ji zaprášíme moukou a zalijeme vývarem. Přidáme asi decilitr bílého vína, zvolna…
Cibulová polévka s krutony
Potřebné ingredience
3 velké cibule, 2 masoxy, sýr na nastrouhání, starší chleba na krutony, vegeta, pepř
Postup přípravy
Cibule si podélně rozkrojíme a nakrájíme na tenší plátky. Osmahneme na oleji, až cibule dostane zlatavou barvu. Zalijeme vařící vodou, cca necelé 2 litry. Přidáme kostky bujonů,…
Jak na poctivý, základní vývar
Potřebné ingredience
kosti se zbytky masa, kořenová zelenine (petržel, mrkev, celer), cibule, případně čerstvé bylinky (petrželová nať, kerblík, pažitka), česnek, bobkový list a nové koření či rajče.
Postup přípravy
Pokud chceme mít vývar na polévku a nebo jako základ na vaření omáček a nebo třeba risotta, nepotřebujeme chuť vývaru vraždit dochucovadly a nepotřebujeme na to drahé maso. …
Uzený vývar s bramborem
Potřebné ingredience
uzenou křížovku nebo žebro, kořenovou zeleninu, 3 větší brambory, 1 vejce, 3 stružky česneku
Postup přípravy
Maso uvařím v tlakovém hrnci i se zeleninou. Po uvaření polévku zcedím, nakrájím do ní maso a brambory na malé kostičky a vařím do změknutí brambor. Pak přidám prolisovaný česnek…
Cuketová polévka
Potřebné ingredience
1 středně velká cuketa, 3 střední brambory, 1 cibule, špetka muškátového oříšku/květu, špetka pepře, 2 str.česneku, sůl, zakysaná smetana, osmažený rohlík
Postup přípravy
Na oleji osmahneme cibulku skoro do zlatova, na ni přidáme na kostky nakrájenou cuketu bez slupky a bez semínek - lehce orestujeme, pak přidáme nakrájené brambory na kostičky a…
Koprová polévka
Potřebné ingredience
Kopr (bud čerstvý, nebo ve sladkokyselém nálevu) 3 velké brambory, zeleninový nebo masový vývar, mléko nebo smetanu, hl. mouku a máslo na jišku
Postup přípravy
Brambory nakrájím na malé kostičky... Do hrnce si dám rozpustit máslo a zrobím jišku, dám trošičku vývaru a jišku rozmíchám, aby se nedělaly hrudy. Přidám kopr, zamíchám, hodím…
Krémová česnečka v chlebu
Potřebné ingredience
Sádlo, hladká mouka, cibule, česnek, brambory, smetana, sůl, pepř, voda. Na chleba - podle Zuzany Kolowratové (Bzukova2) - 380 ml vody, 1,5 lžíce octa, 3 lžíce oleje, 1,5 lžičky cukru, 3 lžičky soli, 360 g hladké mouky, 215g žitné mouky chlebové, 75g pšeničné celozrné mouky, kmín, droždí - 1 a 1/2 lžičky
Postup přípravy
Na sádle orestujeme cibuli a česnek, přisypeme mouku a uděláme jíšku. Zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory a osolíme. Když jsou brambory měkké, tak polévku rozmixujeme…
Polévka s vaječnou jíškou
Potřebné ingredience
80g másla (nebo 1/2 olivového oleje a 1/2 másla), 4 vrchovaté lžíce hladké mouky, vegeta, sůl, 2 mrkve, 1 petržel, mražená kukuřice, trocha kmínu, 1 -2 vejce, pepř, ev. petrželka
Postup přípravy
Z tuku a mouky uděláme jíšku, přidáme mírně osolená vejce a necháme srazit. Přilijeme vodu, přidáme nakrájenou zeleninu, kukuřici a okořeníme. Necháme vařit do změknutí zeleniny.…
Poctivá cibulačka - cibulová polévka
Potřebné ingredience
500g žluté cibule, 3 lžíce másla (ne olej ani margarín), 1 bobkový list, špetka tymiánu, 10 kuliček černého pepře, půl lžíce bílého vinného octa, 1dl suchého bílého vína , 1l slepičího nebo hovězího vývaru, sůl, bageta, eidam 45% (gouda, ementál)
Postup přípravy
Na rozpuštěném másle restujeme cca 1 hodinu oloupanou a na větší kousky nakrájenou cibuli - zkaramelizujeme ji - pozor, nesmí se připálit. Vyplatí se této polévce obětovat čas. …
Mrkvová polévka
Potřebné ingredience
4 mrkve 4 střední brambory máslo zeleninový bujón 1l vody polévkové koření
Postup přípravy
Připravíme si větší hrnec a rozehřejeme v něm máslo. Poté přidáme nastrouhané větší mrkve a chvíli restujeme. Asi tak 10 minut na mírném ohni.
Pak mrkev zalijeme horkou…