Jednoduchá krupičková polívčička
Potřebné ingredience
Ingredience: 1 velká mrkev, 1 petrželka, kousek celeru, asi 5-6 lžic krupice, kousek másla, sůl, 1 lžička kmínu, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, cca 1 l vody, 1 vejce, bylinky-petrželka, pažitka
Postup přípravy
Postup přípravy: Na másle zlehka orestujeme na hrubo nastrouhanou zeleninu (nebo na jemno-naše děti mají raději:-)), krupici a za stálého míchání ji trochu osmahneme, přidáme…
Hrstková
Potřebné ingredience
čočka hrách fazole kroupy slanina majoránka, česnek, sůl, sádlo hl. mouka
Postup přípravy
Fazole přes noc namočíme, druhý den dáme vařit, když jsou poloměkké, přidáme hrách (dobrý je předvařený žlutý), pak čočku, vedle v kastrůlku ve třech vodách uvaříme kroupy. Na…
polévka s játrovými knedlíčky
Potřebné ingredience
vývar - vepřový (já měla vepřové žebra) játra 500g-sůl,pepř,majoránka, 1 vajíčko, strouhanka,česnek zelenina ( já měla mraženou ) klasiku Polévkovou. když je čerstvá je to chutnější !
Postup přípravy
Omyjeme si ( vepřové žebra) a dáme je dusit, nebo do papináče,
ývar scedíme a přidáme zeleninu a koření, sůl, pepř, drcený kmín, majoránka
Játra omyjeme, hodíme do…
Rajčinová polievka s fazuľkou a slaninkou
Potřebné ingredience
Rajčinový pretlak , 5 ks stredných zemiakov , 2 mrkvy , 2 * fazuľka v konzerve , slaninka , bujón podľa chuti . Na dochutenie : čierne korenie , čili , strúhaný tvrdý syr (eidam) .
Postup přípravy
Ošúpeme, nakrájame zeleninku a dáme variť . Pridáme bujón a môžme začať krájať slaninku . Potom ju na chvíľu opražíme na panvici a následne pridáme do polievočky. Ďalej pridáme…
Kulajda
Potřebné ingredience
2 hrsti sušený ch hub,sůl,kmín,brambory,100ml šlehačky,kopr,1 vejce,2 lžíce hladké mouky,ocet,100ml zakysané smetany,houbový bujon
Postup přípravy
Houby zalijeme litrem vody,osolíme a chvilku dáme vařit,přidáme kmín a brambory a vaříme až brambory jsou měkké.Ve smetaně rozmícháme šlehačku a směs vlejeme do polévky a…
Zelná polévka s klobásou
Potřebné ingredience
350 g kysaneho zelí, 50 ml oleje, 1 cibule, mletou papriku, kmín, sůl a pepř, 250g brambor, bobkovy list, 70 g hladké mouky, 40 ml smetany, 1 stroužek česneku, 100g jakékoli klobásy, 2 lžíce polévkoveko koření,
Postup přípravy
Kysané zelí překrájíme na menší kousky a je li příliš kyselé, propláchneme ho studenou vodou. Potom ho vložíme do většího hrnce .
Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Na…
♥♥♥ KYSELAČKA Z MAGAZÍNU ALBERT ♥♥♥
Potřebné ingredience
větší hrst sušených hub, 5 kuliček černého pepře, 3kuličky nového koření, 3 bobkové listy, 4 středně velké brambory, 200 ml 31% smetany, hladká mouka na zahuštění, 1 vejce, kousek másla, ocet podle chuti každého
Postup přípravy
Sušené houby namočíme na půl hodiny do hrnku studene vody přidejte kuličky černého pepře i nové koření a bobkové listy. Chvíli vařte a následně přidejte namočené houby i s vodou a…
fazolová polévka se smetanou 4 - 5 porce
Potřebné ingredience
3 menší brambory, plechovka steril. tmavých fazolí ve vlastním nálevu, zakysaná smetana, 1 cibule, 100g uzeniny, sladká mletá paprika, bobkový list, 3 lžice oleje + mouka na jíšku
Postup přípravy
na oleji si dozlatova osmahneme cibulku a uzeninu, -► přidáme 1 lžici červené mleté papriky a krátce osmehneme - ale ne zprudka aby nám paprika nezhořkla,-► zalijeme cca půl…
můj první Prštenský boršč - rychlý!!!!!!
Potřebné ingredience
500-750g hovězího masa - na polévku, 2 mrkve, 3 brambory, 1 ibule, sůl, pepř, bobkový list, půl sklenice kysaného zelí, rajiský protlak, půl sklenice velké červené řepy, 30% smetana, 1hrnek mléka, jížka, pokud je potreba hovězí bujón na dochucení, zakysaná smetana k podávání
Postup přípravy
hvězí maso uvaříme - nejlépe v papiňáku- šetří čas - po té přelijeme vývar do hrnce a dáme vařit společně s nákrjenou mkrvi, řepou, bramborem, cibulí, zelím, solí, pepřem,…
Hustá kuřecí polévka
Potřebné ingredience
3 kuřecí kostry, 2 vetší mrkve, 6 kuliček pepře, sůl, 1/4 celeru, 1 petržel, zelenina podle chuti (fazolové lusky, hrášek, kukuřice), drobení, 2 vejce, posekaná petrželka
Postup přípravy
Maso, 1 mrkev, petržel, celer, sůl a pepř vaříme pomalu alespoň 2 hodiny. Scedíme. Maso obereme, mrkev rozmačkáme vidličkou. Do čistého vývaru nakrájíme druhou mrkev, přihodíme…