zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky
Potřebné ingredience
Zeleninu-může být mražená,masox na knedlíčky: 50 g droždí, 30 g másla, 1 stroužek česneku, 1 vejce, strouhanka, špetička majoránky a pepře
Postup přípravy
Nejprve si uděláme knedlíčky: Na rozpálené máslo dáme prsty rozdrobenou kostku droždí a za stálého míchání necháme droždí na pánvičce rozpustit - poté pánvičku odstavíme.
…
Chlebová polévka se zeleninou
Potřebné ingredience
Zbylý chléb asi 150g,1/2 celeru,1/2 mrkve,2 žloutky ,2 lžíce másla,1 smetanu na vaření,celerová nebo petrželová nať,sůl,podravka
Postup přípravy
Na polovině másla osmahneme nastrouhanou zeleninu a zalijeme 3/4 l vody a dáme vařit.Chléb si nakrájíme na kostičky a opečeme na zbylém másle,-přidáme ho k zelenině a -úplně…
Hřejivá dýňová polévka se zázvorem
Potřebné ingredience
Menší dýně Hokkaido, 1 velká mrkev, 1 petržel, kousek celeru, velká cibule, 2 stroužky česneku, plátek cca 1 cm zázvoru (záleží na vaší chuti), olivový olej, máslo, slepičí nebo zeleninový biobujón, sůl, smetana (ovesná nebo kravská), eventuelně dýňový olej (neměla jsem)
Postup přípravy
Receptů na dýňovou polévku je milión a jeden, my máme rádi tuhle, hlavně teď na podzim, pěkně zahřeje...
Na oleji osmahneme cibuli, česnek a kořenovou zeleninu, chvilku…
Zeleninová á la marocká harira
Potřebné ingredience
Hrst cizrny (lepší je si předem předvařit zvlášť, nebo z konzervy), šálek červené čočky, šálek rýže (já dala jasmínovou), olivový olej, čerstvá rajčata bez slupky nebo loupaná z plechovky, 1 velká cibule, celer, mrkev, možno i cuketa, koření - římský kmín, zázvor, paprika, špetka skořice, pepř, já dala i garam masalu, biobujón v kostce, petrželka
Postup přípravy
Hrozně mi chutná marocká harira, párkrát jsem jí jedla v oblíbené čajovně, tak jsem si jí chtěla uvařit doma a vznikla tato bezmasá improvizace. Tradiční harira se připravuje s…
Vydatná kvasnicová polévka
Potřebné ingredience
pepř, sůl, strouhanka, kvasnice, vejce, cibule, celer, mrkev, pórek, petržel, , petrželka na ozdobu, zeleninový bujón: 1
Postup přípravy
Najemno nakrájenou malou cibulku usmažíme na másle do zlatova a rozpustíme droždí. Necháme mírně schladnout.
Mezi tím si v dalším kastrůlku usmažíme na másle nastrouhanou…
Kapustová polívečka
Potřebné ingredience
hl,mouka, menší 1 cibule, 1 zeleninový bujón, sůl, pepř, drcený kmín, brambory: 2-3, kapusta, máslo na jíšku
Postup přípravy
Na másle osmažíme cibulku a zahustíme moukou, uděláme jišku.Tu bak zředíme vodou, přidáme pokrájenou kapustu, (mi měli na střední kastrůlek asi půlku menší kapusty), na kostičky…
strouhanková polévka
Potřebné ingredience
sůl, pepř, zeleninový bujón, mrkev, petržel, celer, porek, vejce: 1, strouhanka na obalování
Postup přípravy
Tato polívka je rychlá, na másle si usmažíme asi 3-4 lžíce strouhanky, taky záleží na množství, já používám menší kastrůlek, usmažíme do zlatova a odstavíme, v mícháme syrové…
Slepičí polévka
Potřebné ingredience
polohrubá mouka, vejce, ( masox nemusí být), sůl, pepř, petrželka, mrkev, celer,petržel, slepičí masíčko,
Postup přípravy
V papíňáku, dáme maso - křídla, stehna co chcete, kdo chce může dát masox, sůl, pepř a dáme vařit cca na 35 min. Mezitím si na krájíme na nudličky zeleninu, mrkev, celer, petržel…
Žampionová polévka
Potřebné ingredience
čerstvé žampiony hl.mouka petželka 4-5 tavených smetanových sýrů smetana 12%: 1 sůl, pepř, tymián, špetka kmínu drceného masox: 1 nastrouhaný brambor: 1
květáková 2
Potřebné ingredience
15dkg květáku,1mrkev,2hrsti vloček,2vejce,máslo,podravka
Postup přípravy
mrkev nastrouháme na hrubém struhadle a opečeme s vločkama na másle-asi 2lžíce,přidáme květák a zalijeme vodou,uvaříme do měkka a přidáme rozšlehané vejce