Celerový salát s černými lanýži a ořechy
Potřebné ingredience
1 celer, 1 středně velký černý lanýž, 12 ořechů, 1 lžíce hořčice, 1 stroužek česneku, čerstvé bylinky, extra panenský olivový olej, sůl, pepř.
Postup přípravy
Očištěný, omytý a osušený celer nakrájejte na plátky. Smíchejte hořčici se čtyřmi polévkovými lžícemi olivového oleje, jemně nasekanými bylinkami, solí a pepřem. Nakrájený česnek…
Pstruh s černou lanýžovou omáčkou
Potřebné ingredience
2 pstruhy střední velikosti, 2 černé lanýže, 2 stroužky česneku, vinný ocet, extra panenský olivový olej, šťáva z 1 citrónu, sůl.
Postup přípravy
Očištěné pstruhy dáme vařit do osolené vody. Když jsou uvaření, odstraňte kůži, ploutve a všechny kosti. Připravíme tak čtyři porce filé. Pečlivě očistíme lanýže. Omáčku…
Italské rigattoni s máslem, smetanou, lanýžem a vejcem
Potřebné ingredience
150 g rigattoni (trubicové těstoviny), 3 lžíce bešamelové omáčky, 1 žloutek, lanýž, 1 lžíce smetany, 2 lžíce strouhaného parmazánu, čerstvé máslo.
Postup přípravy
Do horké bešamelové omáčky přimícháme za stálého míchání parmazán a strouhaný lanýž. Necháme několik okamžiků povařit a odstavíme z ohně. Žloutky rozšleháme se smetanou a zvolna…
Polévka s Hlívou ústřičnou
Potřebné ingredience
400 g Hlívy ústřičné, 1 šalotka, 30 g másla, 1 moučná brambora, 1 litr zeleninového vývaru, 125 ml sladké smetany, po 5 snítkách petrželky a kerblíku, sůl, muškátový oříšek. Příprava 20 minut (bez vaření).
Postup přípravy
Hlívy očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Šalotku oloupeme a nasekáme najemno.
Máslo rozehřejeme na pánvi, přidáme šalotku a necháme je zesklovatět. Přidáme houby a…
Bramborový salát s hlívou
Potřebné ingredience
400 g hlívy, vařený brambor, 1 cibule, 1 větší kyselá okurka, Vegeta, 1 jogurt nebo 100 g majolky.
Postup přípravy
Klobouky hlívy (bez třeňů) nakrájíme a podusíme s Vegetou, přidáme brambor nakrájený na kostičky, jemně nasekanou cibuli, nakrájenou okurku a vše zalijeme jogurtem či majolkou.
Salát z Shii -take
Potřebné ingredience
400 g plodnic Shii-take, 4 šalotky, 250 g polníčku, 3 kusy Fleischtomaten (dužninová rajčata), 1 stroužek česneku, 3 lžíce červeného vinného octa, 2 lžíce bazalkového octa, 1 lžička sójové omáčky (zn. Kikkoman), 100 ml olivového oleje, sůl a pepř, 1 bageta s bylinkami (Kräuterbaguette).
Postup přípravy
Plodnice Shii-take očistíme a nakrájíme na plátky, šalotky na kostičky. Houby obděláme na polovině nakrájené šalotky na trošce oleje. Osolíme a opepříme. Polníček očistíme a…
Houbová pánev s tofu
Potřebné ingredience
300 g čerstvých plodnic Shiitake, 250 g nakládaných sójových výhonků, 150 g tofu, 4 lžíce sójové omáčky, 4 lžíce vody, 2 lžíce sezamového oleje, sladká chilli omáčka, sherry.
Postup přípravy
Sójovou omáčku smícháme s vodou. Tofu nakrájíme na kostičky a založíme na 1 hodinu do sójové omáčky. Houby očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Sójové výhonky odkapeme.…
Kuřecí prsíčka se zázvorem a Shii-take
Potřebné ingredience
300 g Shii-take, 300 zelených lusků cukrového hrášku, 1 cm čerstvého zázvoru, 4 nasekané cibule, 1 lžíce másla, 125 g rýže basmati, sůl, pepř, 100 g mrkve nakrájené na kostičky, 1 žlutá paprika nakrájená na kostičky, 1 nasekaná chilli paprička, 4 kuřecí prsíčka s kůží, 3 stonky citrónové trávy, 1 lžíce přepuštěného másla, 125 ml drůbežího vývaru, nasekaná petrželka.
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 200°C. Houby zbavíme třeňů a rozřízneme je na čtvrtky. Lusky hrášku očistíme, omyjeme a podélně rozpůlíme. Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.…
Exotické bramborové knedlíky se Šhii-take
Potřebné ingredience
500 g šhii-take, 100 g uzeného masa nebo šunky, 1 cibule, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, 1/2 lžičky curry powder, 2 lžíce strouhanky, bramborové knedlíky v prášku nebo klasicky vyrobené z brambor.
Postup přípravy
Povařené plodnice hub šhii-take, uzené nebo šunku nasekáme na drobno. Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibuli a strouhanku, přidáme houby a uzené maso, utřený česnek, curry…
Hnědé žampióny na francouzský způsob
Potřebné ingredience
500 g plodnic hnědého žampiónu, 3 malé šalotky, 1 stroužek česneku, 30 g másla, 2 lžíce oleje, 250 ml bílého vína, černý pepř, sůl, kari, cukr, 2 - 3 lžíce zakysané smetany, petrželka
Postup přípravy
Houby očistíme a nakrájíme na malé kousky. Šalotky a česnek oloupeme a nasekáme najemno a podusíme na másle s olejem. Po 2 minutách přidáme houby a vše dusíme dalších 4 - 5 minut.…