Tříbarevné košíčky
Potřebné ingredience
100 g 70% čokolády, 3 PL kokosového oleje, 50 g arašídového másla, sekané oříšky (arašídy, já ale dala pistáciové nesolené).
Postup přípravy
Recept je z posledního časopisu Albert. Kdo má také rád arašídové máslo jako my, může vyzkoušet.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s 1 PL kokosového oleje, nalijeme po 1…
Plněné linecké rohlíčky
Potřebné ingredience
Těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučka, 100 g strouhaných ořechů, 30 g kakaa, 2 žloutky, vanilkový cukr, ½ lžičky perníkového koření. Krém: 300 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 2 PL cukru krupice, 100 g másla, 100 g Salka. Dále: čokoláda, kousek 100% tuku.
Postup přípravy
Z uvedených surovin na vále vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme aspoň 1 hodinu odpočinout v chladu. Z těsta uděláme váleček, ten nakrájíme na dílky,…
Rozinkové kuličky
Potřebné ingredience
Drobné rozinky, rum, strouhané vlašské ořechy, drcené piškoty, 1 PL kakaa. Dále: čokoláda s kouskem 100% tuku, strouhaný kokos.
Postup přípravy
Od loňských Vánoc mám vyfocený recept na tyto u nás oblíbené rozinkové kuličky, původně dělané jako šišky. Množství surovin je jen od oka, prostě tak, aby se dobře dělaly.
Maryšky
Potřebné ingredience
Pečené těsto: 150 g hladké mouky, 50 g cukru moučka, 100 g másla, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, citronová kůra. Nepečené těsto: 200 g cukru moučka, 30 g kakaa, 50 g másla, 40 g mletých ořechů, 3 PL rumu. Citronová poleva: 150 g cukru moučka, 1 PL vařící vody, 3 ČL citronové šťávy. Nahoru: půlky ořechů.
Postup přípravy
Z uvedených surovin na vále vypracujeme hladká těsta, která zabalíme do potravinové fólie a necháme asi hodinu odpočívat v chladu. Z lineckého těsta vykrájíme kolečka a upečeme je…
Tiramisu kuličky s mascarpone
Potřebné ingredience
360 g dětských piškotů, 250 g mascarpone, 6 PL uvařené silné kávy, 6 PL rumu, 2 PL cukru moučka, 1 lžička vanilkové esence.
Postup přípravy
Piškoty rozdrtíme (nebo nastrouháme či rozmixujeme), přidáme ostatní suroviny a vytvoříme hmotu, ze které můžeme hned dělat kuličky. Do mističky nasypeme trochu kakaa, vhodíme pár…
Perníčky s povidlovo-ořechovou náplní
Potřebné ingredience
Těsto: 225 g hladké mouky, 60 g cukru moučka, ½ PL kakaa, 1 vejce, 50 g medu, 25 g hery, ½ lžičky perníkového koření, ½ lžičky jedlé sody. Náplň: 75 g povidel, 75 g strouhaných ořechů, 2 PL cukru moučka, špetka skořice, rum dle potřeby. Nahoru: čokoládová poleva v sáčku, slunečnicová semínka v jogurtu a čokoládě.
Postup přípravy
V míse smícháme mouku, cukr, kakao, perníkové koření a jedlou sodu. Do rozpuštěné a vychladlé hery zamícháme tekutý med a vejce. Smícháme obě směsi a na vále zpracujeme ve vláčné…
Kokosové oválky
Potřebné ingredience
Těsto: 250 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 150 g másla, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 PL kakaa. Krém: 150 ml mléka, 80 g cukru moučka, 80 g strouhaného kokosu, 80 g piškotových drobečků, rum, 100 g másla. Dále: čokoláda na vaření, kousek 100% tuku, kousek bílé čokolády.
Postup přípravy
Z uvedených surovin vypracujeme na vále těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme hodinu odpočívat v ledničce. Těsto rozválíme, vykrajujeme zoubkované oválky a pečeme…
Plněné čokoládové oválky
Potřebné ingredience
Těsto: 280 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 200 g Hery, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 70 g rozpuštěné vychladlé čokolády, 100 g strouhaných ořechů, 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva, špetka soli. Náplň: 60 g cukru, 60 g piškotových drobečků, 60 g rozpuštěné čokolády, 60 g másla, 1 PL rumu. Poleva: 100 g hořké čokolády, kousíček 100% tuku.
Postup přípravy
Toto cukroví jsem pekla loňské vánoce poprvé a snad i proto mi chutnalo ze všeho nejvíc.
Na vále vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny odpočívat v chladu. Těsto…
Skořicová srdíčka s marcipánem
Potřebné ingredience
Těsto: 250 g hladké mouky, 120 g cukru moučka, 100 g másla, 1 vejce, 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva, 1 vrchovatá lžička skořice (3 g). Krém: 100 g másla, 100 g Nutelly. Dále: 100 g hořké čokolády, malý kousek 100% tuku, 50 g marcipánu.
Postup přípravy
Vánoce se zase pomalu blíží, tak vám posílám dva recepty z mého loňského pečení.
Na vále vypracujeme těsto, z kterého hned vykrajujeme srdíčka a na plechu s pečícím…
Zvonečky z ořechovo-čokoládového těsta
Potřebné ingredience
Těsto: 280 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 200 g Hery, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 70 g rozpuštěné vychladlé čokolády, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva, špetka soli.
Postup přípravy
Na vále vypracujeme těsto, které necháme 2 hodiny odpočívat v chladu. Z rozváleného těsta vykrajujeme zvonečky a na plechu s pečícím papírem je upečeme (170°C 8 minut).