Bulguroto s rajčaty
Potřebné ingredience
250 g bulguru * 1 cibule * 3 stroužky česneku * 300 g žampionů * 7 kusů sušených rajčat * půl kostky zeleninového bujonu * chilli omáčka * pár čerstvých cherry rajčat (nemusí být)
Postup přípravy
cibuli osmahneme na oleji, přidáme žampiony, česnek, na kousíčky nakrájená rajčata, dávám i olej ze sklenice, ve které byly naložené. potom bulgur, půl kostky bujonu a zalijeme…
Bulgurový salát - skoro tabouleh
Potřebné ingredience
300 g bulguru * 5 lžic olivový olej * červená paprika * petržel hladkolistá * bazalka * máta * 1 citron * 3 lžíce plnotučná hořčice * 1 lžička cukru * pepř * sůl
Postup přípravy
bulgur 10 minut vaříme v 600 ml vody s kostkou bujonu (kuřecí) nebo jen se solí, po uvaření propláchnout studenou vodou.
papriku nakrájet na kostičky, bylinky nastříhat či…
Zeleninové kari s batáty a kokosovým mlékem
Potřebné ingredience
4–6 porcí 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 žlutá cibule, 4 stroužky česneku, 2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru, 1 cuketa, asi 1/2 hlávky květáku na růžičky, 1 velká paprika, 1 batát, 1 plechovka (420g) cizrny, 1 plechovka (340g) kokosového mléka, 1 šálek zeleninového vývaru, 1 lžíce hnědého cukru, 1 lžíce práškového kari, asi 1 lžíce chilli, sůl a pepř podle chuti. přidala jsem trošku garam masaly a koriandru
Postup přípravy
v kastrolu na středním plameni rozpalte olivový olej. přidejte utřený česnek, cibuli nakrájenou na půlkolečka silná zhruba půl centimetru a zázvor. restujte asi dvě minuty, než se…
Brokolicové šátečky - pirohy
Potřebné ingredience
1 listové těsto (balení 500g) - menší brokolice - dvě apetita s nivou - 2 vejce - sůl, pepř - může být i jarní cibulka
Postup přípravy
brokolici uvaříme v osolené vodě doměkka (cca 10 minut), ještě teplou rozmačkat vidličkou. přidáme sýry, vejce, okořeníme.
těsto rozdělíme na dvě poloviny, každou vyválet…
Karlovarský knedlík
Potřebné ingredience
3 starší rohlíky - 200 ml mléka - lžička soli - 2 vejce (bílky a žloutky odděleně) - 150 g polohrubé mouky - 50 g rozpuštěného másla - muškátový květ - petrželová nať (i sušená) - bílý pepř
Postup přípravy
rohlíky nakrájíme na kostičky a do rána necháme zaschnout, případně opečeme v troubě nebo nasucho na pánvi. ušlehat bílky se špetkou soli. ve větší míse rozmícháme žloutky, koření…
Hlíva s bramborama - jídlo z jedné pánve:-)
Potřebné ingredience
400 g hlívy * 2 velké cibule (žlutá, může být i červená, jarní...) * 8 stroužků česneku * 1 kg brambor * máslo * sůl * drcený kmín * může být uzené, anglická či jiná slanina, záleží na chuti
Postup přípravy
recept mám ze serveru labuznik od uživatele BONA, dělám ho už dlouho, a je to veeelká dobrota:-)
cibule nakrájíme na tenká půlkolečka a na másle v nepřilnavé pánvi (dělám ve…
Hermelín s brusinkama zapečený v mikrovlnce
Potřebné ingredience
na 4 porce: 4 hermelíny nebo jiné sýry s bílou plísní (originál patří brie) * brusinky nebo výrazná marmeláda - nejlépe rybízová, z černého rybízu atd. * 2 lžíce medu * hnědý (třtinový) cukr * mandlové lupínky
Postup přípravy
hermelíny by měly být už zralé, tak 15 a míň dní před koncem trvanlivosti. jen tak se pěkně roztečou:-)
smícháme v misce brusinky nebo marmeládu s medem. rozkrojíme podélně…
Řecké brambory
Potřebné ingredience
Pro 4 osoby: 1 kg brambor * olej * 150 g balkánského sýra * okurka * 4 rajčata * 2 bílé jogurty * koření zaziky - cca 1 lžička * olivový olej * sůl
Postup přípravy
Brambory i se slupkou překrojíme napůl, položíme řeznou stranou na prkýnko a pak krájíme na cca 1 cm široké plátky - vzniknou taková půlkolečka. Postupně smažíme na oleji (my rádi…
Bramboráky se špenátem
Potřebné ingredience
1 kg brambor * hladká mouka * vejce * majoránka * sůl * česnek *************** mražený špenát * cibule * 1/2 kostky masoxu * trochu mléka * hladká mouka * nové koření, pepř * velká konzerva sterilovaných žampionů
Postup přípravy
Brambory najemno nastrouháme (nejlépe v robotu:-)), smícháme s vejcem, moukou atd., aby vznikla konzistentní hmota, kterou smažíme na velké pánvi - takové aby bramborák byl velký…
Zapečený lilek (cuketa, patizon - co máme) s rajčaty a…
Potřebné ingredience
2 lilky * 4 rajčata * 4 větší brambory * 1 větší cibule * 3 stroužky česneku * 1 balíček parmazánu 40g * 100g eidamu (nastrouhaný nebo nakrájený na menší kousky)* 1 mozzarela 100-125 g nebo eidam * bazalka * oregano * sůl *
Postup přípravy
lilky můžeme a nemusíme oloupat, nakrájíme na 1 cm plátky (nenecháváme předem "vypotit", je to zbytečné), rajčata a brambory na tenčí plátky.
Cibuli na půlkolečka,…