Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Bezmasá jídla

Přidat recept
BEZMASÁ JÍDLA
VELKOBORSKE LANGOSE

VELKOBORSKE LANGOSE

Potřebné ingredience

1 kg hladke mouky,1lzicka jedle sody,1 lzicka soli,1 bily jogurt,4lzice oleje,500 ml mleka 5 dkg drozdi.

Postup přípravy

Vsechny suroviny uhneteme,pridame kvasek a nechame vykynout.Po vykynuti si udelame male bochanky ktere vytahneme do stran a smazime na oleji.Osmazene potreme prolisovanym cesnekem…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Švestkový koláč s mákem

Švestkový koláč s mákem

Potřebné ingredience

Těsto:
300-400 g polohrubé mouky
20 g droždí
1/8 l mléka
40 g másla (nebo rostlinného tuku)
30 g cukru
máslo neo rostlinný tuk na vymaštění plechu (všeho může být trochu víc)

Náplň:
1/4 l mléka
1/4 l smetany
300 g mletého máku
40 g škrobové moučky
100 g cukru
1 čl strohané citronové kůry
40 g másla (nebo rostlinného tuku)
1 - 1,5 kg švestek

Na ozdobení:
4 lžíce meruňkové nebo broskvové marmelády
4 lžíce cukru krystal

Postup přípravy

Těsto:
Do mísy prosijeme mouku, doprostřed uděláme důlek, do něho rozdrobíme droždí, zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka a necháme pořádně vzejít. Mezitím rozpustíme ve zbylém…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Celozrnné cookies

Celozrnné cookies

Potřebné ingredience

1 kg celozrnné mouky
250 g másla
200 g strouhaného kokosu
250 g rozinek
100 g slunečnicových jader
100 g lískových oříšků (mandlí, vlašáků, atd.)
100 g sušeného ovoce (švestek, fíků, datlí, meruněk, atd.)
asi 8 dl mléka
olej na vymazání plechu

také možné přidat:
1,5 dl cukru
1 pl směsi koření umletého na prášek (badyán, muškátový oříšek, zázvor, skořice)

Postup přípravy

Sušené ovoce nakrájíme a společně s rozinkami dobře promyjeme ve vlažné vodě. Rozehřejeme máslo a přidáme všechny přísady. Uhněteme vláčné těsto, které necháme chvíli odpočinout.…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Cuketa s rajčaty

Cuketa s rajčaty

Potřebné ingredience

1 velká cuketa
3-4 rajčata
50g másla
1 pl oregána
špetka asafoetidy (není nutné)
sůl

Postup přípravy

V hrnci rozpustíme máslo a přidáme na kostky nakrájenou cuketu a rajčata. Přidáme oregáno, asafoetidu a sůl a vaříme dokud cuketa nezměkne (asi 15 minut). Je to vynikající…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Vídeňský bramborový salát podle babičky

Vídeňský bramborový salát podle babičky

Potřebné ingredience

1,5 -2 kg brambor na salát typu A - nejvhodnější jsou menší nebo typ rohlíčkové, 4 vejce natrvdo, sedmička sterilovaných kyselých okurek. Na zálivku: 1 menší cibule, 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice, 2-3 lžíce slunečnicového oleje, 3 dl vody, cukr, sůl, černý pepř, 1 polévková lžíce octa.

Postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě, po vychladnutí oloupeme. Během vaření brambor si připravíme zálivku - do kastrůlku dáme 3 dcl vody, přidáme hořčici, cukr, sůl, ocet,…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Paprikové pikle

Paprikové pikle

Potřebné ingredience

Pikle jsou speciálním způsobem konzervovaná zelenina, která se v malém množství podává jako chuťovka k rýži, sabdží nebo k purí. Velice se hodí v zimních měsících, kdy není k dispozici tolik čerstvé zeleniny, ale pro svou charakteristickou chuť si najdou místo v jídelníčku po celý rok. Vybrali jsem recept na paprikové pikle, které se vyplatí dělat na konci léta kdy jsou papriky na trhu levně k mání ještě je sluníčko.


1/2 l nakrájených paprik
2-3 dl oleje (sójový, slunečnicový, řepkový...)
1,5 pl soli
1 pl mletých hořčičných semínek
1 pl indického kmínu
1 po garam masaly
1/2 čl zázvoru
1/2 čl kurkumy
1 čl asafoetidy
1/2 čl čili nebo kajenského pepře (pro nepálivou variantu možno vynechat)

Postup přípravy

* Umyjeme papriky a nakrájíme je na menší proužky (asi 1-3 cm). Rozprostřeme je po plechu a necháme je několik hodin naschnout. Jde o to, aby nebyly tak mokré a nepouštěly tolik…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Zapečené sojové šunkofleky

Zapečené sojové šunkofleky

Potřebné ingredience

500 g nevaječných těstovin
(nejlepší jsou italské - osvedčené jsou vrtule, kolínka, atd.)
1/2 - 1 balení sojového uzeného granulátu („sojová šunka”)
100 - 200 g nízkotučného sýra (cihly - 30% eidam)
sůl
olej
koření na pizu (popř. jen oregáno)
pepř

Postup přípravy

Dáme vařit vodu na těstoviny - na 1/2 kg těstovin asi pět litrů vody. Vodu osolíme a když přijde do varu, přisyspeme těstoviny a sojovou šunku (granulát). Zamícháme, aby se nám…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Domácí chléb

Domácí chléb

Potřebné ingredience

1 kg žitné celozrnné mouky
1 kg hladké mouky
1 litr podmáslí případně kyselého mléka nebo syrovátky
2 pl soli
1 kostka droždí

Postup přípravy

V malém rendlíku zahřejeme na tělesnou teplotu trochu vody se špetkou cukru a mouky. Rozdrobíme do něho droždí a necháme asi 5 až 10 minut nakvasit. Mezitím ohřejeme podmáslí nebo…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Celozrnná pizza s baklažánem

Celozrnná pizza s baklažánem

Potřebné ingredience

300 g celozrnné mouky
100 g másla
2 čl soli
(1/2 prášku do pečiva)
1 větší lilek (baklažán)
ghí (nebo olej) na smažení
400g (1 plechovka) krájených loupaných rajčat
1 paprika
4 rajčata
100 g oliv
50 g mražené kukuřice
2 pl oregana
1 čl bazalky
sůl
500 g sýra (panýru nebo mozzarely)
špetky kurkumy a červené papriky
olivový olej

Postup přípravy

Z mouky, másla soli a vody uhněteme vláčné těsto. Můžeme do něj přidat prášek do pečiva anebo udělat klasické kynuté těsto s droždím, ale i bez toho je pizza docela dobrá. Těsto…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Nugátová poleva

Nugátová poleva

Potřebné ingredience

2 dl lískových oříšků
1 dl cukru
1/2 dl mléka

Postup přípravy

Oříšky krátce opražíme v troubě a jemně umeleme. Povaříme mléko s cukrem až je cukr zcela rozpuštěný. Přidáme ořechy a necháme vychladnout.

Zobrazit více...

Kategorie