Francouzské fazolové lusky
Potřebné ingredience
Čerstvé zelené či žluté (tzv. máslové) fazolové lusky. Trochu másla, stroužek česneku, voda, sůl.
Postup přípravy
Velmi jednoduché jídlo, které mi velmi chutnalo ve Francii. Lusky umyjeme a pak jim uřízneme oba konečky. Vložíme do vroucí osolené vody a cca 10-15 minut vaříme. Po uvaření by…
Náš vánoční bramborový salát
Potřebné ingredience
brambory typu A (cca 2 kg), 2-3 cibule, 6-9 kyselých okurek, cca 300 g šunkového salámu vcelku, 4-5 natvrdo vařených vajec, olivový olej, trochu vinegru, citronová šťáva, sůl, pepř, trocha drceného kmínu
Postup přípravy
Tento salát děláme u vás jako vánoční (či sváteční). Je bez majonézy, vcelku jednoduchý a chutný.
Brambory uvaříme ve slupce (možno i den předem). Vychladlé oloupeme a…
Famózní koláč
Potřebné ingredience
1 kg tvarohu, 250 g másla, 300 g cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 6 PL krupice
Postup přípravy
Utřeme máslo s cukrem a se žloutky. Přidáme tvaroh. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do tvarohové směsi. Přidáme krupici a prášek do pečiva. Vymazanou formu…
Mrkvovo-oříšková bábovka
Potřebné ingredience
5 vajec, 200 g třtinového cukru (ale může být i normální), 150 g najemno nastrouhané mrkve, 2 lžíce jablečné či pomerančové šťávy, 150 g opražených a nastrouhaných lískových oříšků, 60 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 1/2 lžičky mleté skořice.
Postup přípravy
Oříšky nasucho opražíme a poté umeleme. Žloutky smícháme s cukrem, postupně přidáme mrkev a ovocnou šťávu, poté sníh z bílků, mouku, prášek do pečiva, skořici a oříšky. Vlijeme do…
Maďarsko-slovenská kuchyně - Bramborová polévka s…
Potřebné ingredience
mladý čerstvý hrášek (lze nahradit mraženým, ale ne sterilovaným), 2-3 brambory, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, olej, lžíce hladké mouky, petrželová nať - raději ne kudrnku, ale hladkolistou, sladká mletá paprika, může být i trochu pálivá - záleží na vás, čemu dáte přednost, sůl, pepř, 2-3 lžíce cukru
Postup přípravy
Rychlá snadná polévka z babiččiny kuchyně. Sama to dělám a hlavně dětem to moc chutná. Do hrnce s osolenou vodou dáme vařit nadrobno krájené brambory s kořenovou zeleninou a…
Slovensko-maďarská kuchyně - Brambory na kyselo
Potřebné ingredience
brambory, 2 - 3 stroužky česneku, 1 cibule, sůl, 1 - 2 ks bobkového listu, cca 1 lžička citronové šťávy nebo octu nebo vinegru, 1 smetana (lze použít i naředěnou zakysanou smetanu), popřípadě hladká mouka rozmíchaná ve vodě
Postup přípravy
Další z jednoduchých receptů. Dáme vařit oloupané pokrájené brambory v osolené vodě. Když jsou poloměkké přidáme celé stroužky česneku, celou cibuli a bobkový list. Brambory…
Maďarský recept - Pagáče se škvarkami
Potřebné ingredience
50 dkg škvarků - rozemletých, 1 kg hladké mouky, 3 dl mléka, sůl, kvasnice a špetka cukru, 4 žloutky, 1 kysaná smetana
Postup přípravy
Tyto padáče dělá moje teta - Maďarka. Určitě exituje mnoho obměn, ale toto nám velmi chutná.
Uděláme kvásek a necháme vzejít. Poté přidáme postupně všechny ingredience.…
Francouzská kuchyně - Ratatouille
Potřebné ingredience
2 červené papriky, 2 cibule, 2 malé cukety (nebo jedna větší), 1 lilek, 2 rajčata, 1 plechovka loupaných rajčat, 4 stroužky česneku, olivový olej, pepř, sůl, rozmarýn a tymián (může být i sušený, ale čerstvý je lepší) - zeleninu krájím na hrubší kousky (např. na V kráječi používám planžetu na hranolky). Jedná se o starý francouzský venkovský recept. Jednoduchý, zeleninový, velmi chutný, ne příliš náročný na přípravu. A taktéž platí stará pravda, že co ves, to trochu jiná obměna.
Postup přípravy
Pokrájíme lilek na hrubší kousky, osolíme a necháme tzv. vypotit. Na oleji zpěníme cibuli, když zesklovatí, přidáme papriku, rajské, poté opláchnutý lilek a nakonec nahrubo…
Celerový salát
Potřebné ingredience
celer nakrájený na nudličky, mrkev na nudličky, zelené jablíčko zbavené slupky, jadřince, bubáka a stopky, slanina - nísto slaniny může být i trocha kuřecího masa, například zbytky po pečeném kučeti, bílý jogurt, cca 2-3 lžíce majonézy, sůl, pepř
Postup přípravy
Na nudličky nakrájený celer vhodíme do horké vody. Jakmile voda začne opět vřít, tak jej slijeme. Necháme vychladnout. K celeru přidáme mrkev a na tenké, menší plátky nakrájené…
Maďarská kuchyně - těstoviny s krupicí
Potřebné ingredience
těstoviny (nejlépe vrtulky), hrubá pšeničná krupice, olej, sůl, horká voda na zalití krupice
Postup přípravy
Opět velmi jednoduchý recept. Uvaříme těstoviny dle návodu (pochopitelně v osolené vodě se lžící oleje). Mezitím si na lžíci oleje restujeme krupici, až je zlatohnědá, tehdy ji…