Kapustové karbanátky
Potřebné ingredience
1 kapusta, 250g mletého masa, 2 vejce, 50g slaniny, 1cibule, 3 stroužky česneku, 1 špetka pepře, sůl, koření do mletého masa, strouhanka.
Postup přípravy
Uvaříme kapustu ve slané vodě. Pak ji slijeme, necháme okapat, vychladnout a po té ještě vymačkáme zbylou vodu. Kapustu na drobno nakrájíme nebo umeleme. Vložíme do mísy a přidáme…
Barevné řezy
Potřebné ingredience
1) těsto: 30 dkg polohr.mouky, 1/2 peč.prášku, 15 dkg tuku, 2 lžíce kakaa, 6 lžíc studené vody, vypracujeme těsto2) tvaroh: 2-3 tvarohy, 2 žloutky, cukr, vanilkový cukr, rozinky (cukru podle toho jak to máte rádi sladké)3) těsto: 12 dkg cukru, 4 lžíce vody, 3 žloutky, 1/2 skleničky oleje a 20 dkg polohr. mouky + 1/2 prdopeč., nakonec sníh ze 3 bílků (já přidávám ještě 2 bílky co zůstanou od tvarohu) zamícháme dohromady
Postup přípravy
První těsto vypracujeme a rozválíme na vymazaný a vysypaný plech, na něj naneseme tvaroh a na tvaroh nalijeme druhé těsto. Takže naspod bude tmavé těsto pak tvaroh a navrch světlé…
Vepřové plátky s tvarůžky
Potřebné ingredience
krkovice, cibule, 1 olomoucké tvarůžky, pivo, sůl, pepř.
Postup přípravy
Plátky krkovice opepříme, trochu osolíme (tvarůžky jsou samy o sobě slané), zprudka osmahneme na pánvi, vložíme do pekáčku, zasypeme kroužky cibule (podle chuti, u nás s ní…
Zapečená brokolice
Potřebné ingredience
Brokolice, brambory, sterilované žámpiony, máslo, sýr ( klidně i uzený )
Postup přípravy
Brambory oškrábeme, rozkrájíme a uvaříme do poloměkka. V zapékací míse je smícháme s krátce povařennou na růžičky rozebranou brokolicí a žampiony, osolíme opepříme poklademe pár…
Výborné lívance z acidofilního mléka
Potřebné ingredience
280 g polohrubé mouky, 2 celá vejce, sůl, 1 acidofilní mléko, 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
Postup přípravy
Všechny uvedené suroviny smícháme a necháme 5 minut odležet. Na lívanečníku pečeme obvyklým způsobem lívanečky, které po upečení natřeme džemem a na střed dáme šlehaný tvaroh a…
Česnekové kuřecí nebo krůtí řízky
Potřebné ingredience
4 kuřecí nebo krůtí řízky, 10 stroužků česneku, sůl, grilovací koření, 3 větší jablka, máslo
Postup přípravy
Řízky osolíme, okořeníme, naskládáme do pekáčku nebo remosky, poklademe plátky másla, přidáme nakrájený česnek, a na čtvrtky nakrájená oloupaná jablka. Upečeme doměkka. Potom…
Velikonoční hlavička (řeřábek)
Potřebné ingredience
Hrst dětské krupičky, trochu droždí, 600g vařeného uzeného masa, nebo 400g vařeného uzeného bůčku a 200g vařeného vepřového masa z plecka, 50g másla, 8 vajec, 8 žemlí, vrchovatá lžíce pažitky, lístky z kopřiv, sůl, mletý pepř, máslo na vymazání pekáče.
Postup přípravy
Vařené maso nasekáme nebo umeleme(nasekané je lepší). V misce utřeme máslo se žloutky, dáme rozkrájené žemle namočené ve vývaru z masa, vymačkáme a důkladně promícháme. Přidáme…
Králík s jablkem
Potřebné ingredience
králík,jablko,sůl,provensálské koření,citronka
Postup přípravy
Králíka nakrájíme na kousky, osolíme, okořeníme a přikrájíme oloupané jablko na kousky a pokapeme citronkou. Necháme uležet 1-2 dny a pak pečeme podlité vodou.
Krakonošovy kapky-Na nachlazení
Potřebné ingredience
Velký panák griotky,velký panák rumu,vodu,cukr,citron
Postup přípravy
Do sklenice o obsahu 2 dcl nalijeme oba panáky,zalijeme horkou vodou (nesmí se vařit),podle chuti přidáme cukr a citron. Je to strašně moc dobrý a dá se to pít i bez vody.…
Tiramisu Dort
Potřebné ingredience
3 lžíce cukru,
3 žloutky,
3 sýry lučiny á 62,5g nebo můžeme nahradit 1mascarpone kelímkem k dostání např v Delvitě,
3 lžíce rumu,
1 šlehačka,
2 balíčky piškotů,
uvařená káva na namáčení piškotů,
kakao
Postup přípravy
utřeme žloutky s cukrem, přidáme sýry lučiny, pak rum a opatrně vmícháme ušlehanou šlehačku. Na dno formy klademe namočené piškoty v kávě, na to dáme část krému, zase piškoty,…