Zobrazit přihlášovací formulář
PIZZY, CHLEBY
Rozpeky - nejen k houbové omáčce

Rozpeky - nejen k houbové omáčce

Potřebné ingredience

50 dkg hladké mouky, balíček sušených kvasnic, lžička soli, 1/2 lžičky cukru, vlažná voda 2 až 3 dcl vody, 1 malé vejce a 1 žloutek na potření.

Postup přípravy

Do DP naliji vodu, přidán lžičku soli, 1 vejce, dál nasypu mouku, na mouku kvasnice a 1/2 lžičky cukru. Program: těsto. Vodu liji studenou, mám DP z Lidlu, která má v programu…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Pouťové koláče

Pouťové koláče

Potřebné ingredience

1 kg polohr. mouky, 25 dkg cukr krupice, 25 dkg másla, 2 kostičky droždí, 1/2 lt mléka, 1 čaj. lžička soli, 6 žloutků, trochu muškát. oříšku nastrouhat, citr. kůra, 1 vanil. cukr. Mák, povidla, tvaroh, rum, rozinky, mandle, vanil. cukr, perník na strouhání, používám můj upečený.

Postup přípravy

Máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny, přidáme mušk. oříšek, citr. kůru a vanil. cukr. Přisypeme mouku, osolíme, nemícháme, na mouku nalijeme vzešlý kvásek a vlahé mléko a…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Kynuté ovocné knedlíky - švestkové, meruňkové, jahodové (zatím nejlepší těsto, jaké jsem na kynutky vyzkoušela) i do DOMÁCÍ PEKÁRNY

Kynuté ovocné knedlíky - švestkové, meruňkové,…

Potřebné ingredience

500 gr polohr. mouky, 2 vejce, 250 ml mléka, 1 lžíce cukru krupice, 1 sáček sušeného droždí, špetka soli, asi 400 gr meruněk, mouka na podsypání. Do domácí pekárny: nalijeme 250ml mléka s rozšlehanými vejci, přidáme špetku soli, nasypeme 500 gr polohr. mouky, 1 polévk. lžíce cukru, 1 sáček sušených kvasnic. Program: těsto........ Sáček sušeného droždí má vždy na zadní straně napsáno, na jaké množství mouky použít, většinou bývá na 1 kg, proto stačí 1/2 sáčku. Mléko do pekárny liji studené, mám DP z Lidlu a ta má zahřívání v programu.

Postup přípravy

Mouku prosejeme, přidáme špetku soli, cukr, kvasnice, promícháme. Ve vlažném mléce rozšleháme 2 vejce, nalijeme do mouky, vypracujeme vláčné těsto a necháme kynout asi 45 min.…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuřecí guláš s malým pivem- rychlovka

Kuřecí guláš s malým pivem- rychlovka

Potřebné ingredience

500 g kuřecích prsou, nakrájených na kousky, 1 velká cibule, 3 stroužky rozmačkaného česneku, 1 zralé rajče, 1/2 lusku zeleninové papriky, 2 lžíce oleje, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1 lžíce sladké papriky, 1 lžíce majoránky, 1 malé pivo-světlá desítka (3 dcl), 2 lžíce sladkého kečupu, 3 lžíce hladké mouky, pro otrlé 1 malá feferonka. Na ozdobu kroužky pórku a snítka petrželky.

Postup přípravy

Na dvou lžících rozpáleného oleje prudce osmahnu kuřecí maso, aby se zatáhlo (max. 2 a 2 minuty po obou stranách, přidám nakrájenou cibuli, za stálého míchání nechám drobet…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Bavorské vdolečky podle M. Dobromily Rettigové

Bavorské vdolečky podle M. Dobromily Rettigové

Potřebné ingredience

100 gr rozpuštěného másla (dala jsem Heru), špetka soli, 50 gr cukru krupice, 1 pol. lžíce rumu, 2 žloutky, 1 vejce, nastrouhaná kůra z dobře omytého citronu (nemusí být), 20 gr droždí, asi 200 ml mléka, 400 gr hladké mouky, olej na smažení, povidla, nastrouhaný tvrdý tvaroh, zakysaná smetana. Do domácí pekárny dáme v pořadí: tekuté, potom sypké suroviny, nakonec droždí, používám sušené.

Postup přípravy

Vypracujeme nepříliš tuhé těsto, dala jsem necelé 2 dcl mléka, necháme vykynout. Správně se má po vykynutí těsto rozválet na placku a vykrajovat kolečka, pro mě zdlouhavé,…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Kynuté placky s kysaným zelím a anglickou slaninou

Kynuté placky s kysaným zelím a anglickou slaninou

Potřebné ingredience

1/2 kg polohrubé mouky, 1/2 kg kysaného zelí, 20 dkg anglické slaniny, 1 sáček sušených kvasnic, 1 a 1/2 zarovnané lžičky soli, 1 lžíce cukru, 3 dcl vlahého mléka, 1 vejce,10 dkg rozpuštěného vlahého sádla, pepř.

Postup přípravy

Těsto přípravíme klasicky nebo v pekárně, necháme kynout asi 3/4 hodiny, potom přidáme vymačkané a nakrájené zelí a anglickou slaninu nakrájenou na kostičky a necháme ještě…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuřecí "Eintopf" podle nejslavnějšího kuřete od tchýně

Kuřecí "Eintopf" podle nejslavnějšího kuřete…

Potřebné ingredience

Tímto děkuji paní Soně ID 308 18 a jejímu nejslavnějšímu receptu na výtečné tchýnino kuřecí masíčko, které mě inspirovalo k tomuto "eintopfu". Potřebné suroviny:brambory, 1 střední cibule, 1 červená paprika kapie, česnek, sůl, sýr eidam, tatarka malá sklenička, dobré grilovací koření na kuře, 2 větší kuřecí stehna, 15 dkg anglické slaniny.

Postup přípravy

Oloupané syrové brambory nakrájím na větší kolečka a vyložím s nimi dno pekáčku, ničim nevymazávám, tuku bude až dost. Ostatní postup je u fotek.

Zobrazit více...
POLÉVKY
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky

Potřebné ingredience

Hovězí maso přední s kostí 35-40 dkg, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, majoránka, 1 vejce, sůl, pepř, 1 suchý rohlík vcelku, strouhanka, 25 dkg vepřových jater, mrkev, celer, petržel, nebo 1/2 balíčku mražené zeleniny do polévky, petrželka.

Postup přípravy

Maso spolu s 1/2 cibule, novým kořením, bobkovým listem a 1 lžičkou soli dám vařit do tlakáče. (Správný vývar je z masa nebo kostí, když se vaří v odrytém hrnci pomalu asi 3…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
BABICŮV JABLEČNÝ DORT upečený na plechu - báááječný a jednoduchý

BABICŮV JABLEČNÝ DORT upečený na plechu - báááječný a…

Potřebné ingredience

200 g hladké mouky (pro nevěřící "Tomáše": dejte 250 g mouky), 100 g cukru krupice, 1 vejce, kypřící prášek, 100 g rozpuštěného másla (klidně dejte až 150 g), 6 šťavnatých kyselejších jablek. Na náplň: 2 zakysané smetany (jeden kelímek o obsahu 400 g, tedy dohromady 800 g), 1 malá smetana na šlehání (30%), 100 g cukru, 1 vejce, 1 vanil. pudink. MÁSLO MUSÍ BÝT TEPLÉ A TĚSTO S TEPLÝM MÁSLEM HNED VYPRACUJTE NA PLECH.

Postup přípravy

Babica pekl v dortové formě, ale množství těsta bohatě stačí na velký plech. Postup je u fotek.
Náplň: všechny uvedené suroviny pořádně promíchejte. Pokud máte sladší jablka,…

Zobrazit více...
OMÁČKY
ŠVESTKOVÁ OMÁČKA, vařená uzená krkovice a bramborové knedlíky

ŠVESTKOVÁ OMÁČKA, vařená uzená krkovice a bramborové…

Potřebné ingredience

1 litr studené vody, , 5-6 kostek cukru, asi 1 lžičku soli, podle toho jak solíte, 1 lžička skořice, 2 lžíce oleje a 2 lžíce hladké mouky, 6 až 8 lžic švestkových povidel. Čtvereček 3x3 cm dobře omyté citronové kůry - nemusí být, to jenom pro mlsné gurmánské jazýčky. Na posypání - mandlové lupínky.

Postup přípravy

Do kastrolu dám 2 lžíce oleje a dvě lžíce hladké mouky, promíchám, vzniklou světlou jíšku zaliji za stálého míchání asi 1 litrem studené vody, po zhoustnutí přidám až 6 kostek…

Zobrazit více...

Kategorie