Zobrazit přihlášovací formulář
SLADKÁ JÍDLA
Jáhlovo-kukuřičné noky

Jáhlovo-kukuřičné noky

Potřebné ingredience

větší miska vřených a částečně rozmixovaných jáhel (vařené ve slané vodě), 1 vanilkový pudink nebo 40g škrobu, 1 vejce, kukuřičná mouka

Postup přípravy

Jáhly v robotu smícháme s vejcem, postupně přisypáváme mouku, než vznikne celkem tuhé těsto. Tvarujeme noky, šišky,... Vaříme v osolené vodě než vyplavou. Podáváme s mákem,…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Německé perníčky (lebkuchen)

Německé perníčky (lebkuchen)

Potřebné ingredience

80g mletých mandlí, cca 230g hladké mouky, 200g medu, 85g másla, 100g ořechů, 50g kandované pomerančové kůry, 1 lžička PP, 1/2 lžičky sody, kulaté oplatky z jedlého papíru (cca 25ks), koření (2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sušeného zázvoru, 1/2 lžičky muškátového oříšku, 1 badyán, 15 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 3 kuličky pepře, 1/2 lžičky kardamomu. Čokoládová nebo cukrová poleva.

Postup přípravy

Celé koření podrtíme, a přesejeme přes hrubší sítko. Ořechy nahrubo nasekáme. V kastrůlku rozehřejeme med a máslo, necháme chvíli vychladnout a přidáme k suchým surovinám, předem…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Čokoládový chlebíček s mandlemi

Čokoládový chlebíček s mandlemi

Potřebné ingredience

Korpus: 125 g hořké čokolády (minimálně 60%), 100 g másla, 100 g sloupnutých jemně nastrouhaných mandlí, 4 vejce, 100 g cukru moučka, 35 g polohrubé mouky, ½ lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky jedlé sody, špetka soli. Dále: 75 g hořké čokolády, kousek kokosového oleje nebo 100% tuku, sekané mandle na posypání.

Postup přípravy

Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Připravíme si mandle a směs mouky s práškem, sodou a solí. Z bílků ušleháme pevný sníh, zašleháme do něho 3 lžíce cukru. Zbytek…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Veganský čokoládový dort

Veganský čokoládový dort

Potřebné ingredience

Korpus: 100g hladké pšeničné mouky, 100g hladké špaldové mouky, 50g cukru, 60g kakaa, 100g rozpuštěného kokosového oleje, 70g javorového sirupu, 1 lžička sody, 1 lžička PP, sůl, 1 lžička octu, 350g rostlinného mléka, 250g jablečného pyré. Krém: 1 plechovka kokosového mléka, 300g čokolády, 2 plné lžíce povoleného (ne rozpuštěného) kokosového oleje. Ovoce na ozdobu, marmeláda.

Postup přípravy

Na korpus smícháme suché a mokré ingredience zvlášť. Poté suché přisypeme k mokrým a metličkou promícháme. Pečeme ve formě 18-20cm zvolna (cca 160- 170°C asi hodinu). Necháme…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Banánové vafle

Banánové vafle

Potřebné ingredience

2 zralé banány, 2 vejce, 100g mléka (rostlinného), 50g oleje, 100g celozrnné pšeničné mouky, 100g špaldové hladké mouky, 50g jemných vloček, 2 lžíce jogurtu nebo zakysané smetany (rostlinné), 1/2 PP

Postup přípravy

Banány rozmixovat s vejci, přidat zbylé suroviny, kromě 50g mouky a PP. Nechat odstát asi hodinu (může být i déle) a až před pečením přidat 50g mouky smíchané s PP.

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Kynuté nekynuté šátečky

Kynuté nekynuté šátečky

Potřebné ingredience

125 g hladké mouky 125 g polohrubé mouky 125 ml smetany 33% 125 g másla špetka soli 1 žloutek 1 lžíce cukru 2 lžíce mléka 15 g čerstvého droždí

Postup přípravy

Tvarohová náplň:
250 g tvaroh v kostce
1 žloutek
1 lžíce rumu
vanilkový cukr
moučkový cukr dle chuti
Postup: Do vlažného mléka přidáme cukr, rozdrobíme droždí a…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Linecké košíčky s krémem

Linecké košíčky s krémem

Potřebné ingredience

Linecké těsto - 315g hladké mouky 210g másla 105g cukru moučka 3 žloutky + citronová kůra.

Postup přípravy

Z těsta upečeme košíčky a naplníme je krémem.

Uvaříme si pudink - 1 litr mléka, 120g vanilkového pudinku, 100g cukru, 2 vanilkové cukry.
Necháme vychladnout, občas…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Měkké šátečky

Měkké šátečky

Potřebné ingredience

300 ml vlahého mléka , 1,5 kostky droždí + cukr do kvásku 500g polohrubé mouky, 200g hladké mouky, nastrouhaná kůra že 2 citrónu, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr , 1 změklé máslo, 4 žloutky Náplně maková : 100-200g mletého máku, 100-200 ml mléka podle použitého máku, 1 vanilkový cukr , cukr dle chuti, trochu rumu , šťávu z citrónu Ořechová : - 200 g vlašských ořechů mletých, 100ml mléka + trochu medu , 1 vanilkový cukr , cukr dle chuti , trochu rumu + trochu šťávy z citrónu Pokud je to řídké přidají se mleté piškoty na zahuštění Tvarohová : 1 tvaroh (nejlépe v kostce, je hustší ) + hrozinky, trochu skořice, šťáva z citrónu dle chuti, trochu rumu, 1 vejce , 2 vanilkové cukry + cukr na doslazení Na dokončení: 2vejce na potření drobenka, rozehřáté máslo, trochu rumu

Postup přípravy

Tyto šátečky jsou vláčné a vydrží měkké déle jak týden
Uděláme kvásek z vlahého mléka, droždí + cukr do kvásku + zaprášit hl. ostatní suroviny dáme do mísy a přilijeme…

Zobrazit více...
POMALÝ HRNEC
Ostravské závitky

Ostravské závitky

Potřebné ingredience

500 g hovězího masa, 100 g kysaného nebo sterilovaného zelí, ostravská klobása, 2 cibule, pepř, sůl, 100 ml piva (nejlépe černého), 100 ml vody, něco na zahuštění (jíška, hraška, škrob...)

Postup přípravy

Připravit si suroviny:
- z masa nakrojit plátky a rozklepat je
- cibuli pokrájet na kostičky
- klobásu pokrájet na kolečka
- zelí trochu vymačkat

Maso osolit a…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Megahouska se sýrem a slaninou

Megahouska se sýrem a slaninou

Potřebné ingredience

* TĚSTO: 300 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1 vejce, 100 ml mléka, 1 rovná lžička sušeného droždí; * NÁPLŇ: 120 -150 gramů krémového měkkého sýra (Lučina, Žervé, Mascarpone....), 3 snítky petrželky, sůl, pepř, 50 gramů strouhaného ementálu, 20 gramů strouhaného parmezánu, 100 g slaniny (nejlépe pravé); * NA DEKORACI: kousek rozpuštěného másla na vymazání formy, semínka (sezam, len...); * NA POVRCH: 1 rozšlehané vejce

Postup přípravy

(Pečeno ve formě o objemu 2,1 l, konkrétně Silikomart Treccia).


Všechny suroviny na těsto smíchat a nechat nakynout (cca 1 hodinu).
Těsto propracovat, zabalit do…

Zobrazit více...

Kategorie