MOZAIKOVÁ PIZZA – velká dobrota
Potřebné ingredience
Pizzové těsto-jakékoliv, hustá rajčatová šťáva (kečup), mozzarella, anglická slanina nebo šunka, žampiony předem podušené nebo z konzervy, oregano, olivový olej, strouhaný tvrdý sýr, sůl.
Postup přípravy
Z vyváleného pizzového těsta vykrajujeme kolečka o průměru asi 10 cm a klademe je na plech s pečícím papírem, na jehož spodní stranu jsme předem nakreslili kulatý tvar budoucí…
Pšeničné placky
Potřebné ingredience
250g vody, 1/4 - 1/2 lžičky soli, 1 lžíce oleje, 150g pšeničné hladké mouky, 150 - 170g pšeničné celozrnné mouky
Postup přípravy
V robotu vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi hodinu odpočinout. Poté rozdělíme na 9 - 10 kousků, vyválíme bochánky a ty zlehka rozválíme a pečeme na rozpálené pánvi z obou…
Kořenové bagety
Potřebné ingredience
Preferment: 150g vody, 150g pšeničné chlebové nebo celozrnné mouky, 1g droždí. Finální těsto: 210 - 220g vody, 50g žitné chlebové mouky, 250g hladké mouky, 50g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 2g droždí
Postup přípravy
Smícháme suroviny na preferment a necháme asi 10 - 12 hodin kynout při pokojové teplotě. Poté přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Necháme kynout asi 2 hodiny, po půl hodině…
Bramborové bulky
Potřebné ingredience
200g vody, 200g předem uvařených brambor ve slupce - strouhaných, 1 lžička soli, 400g hladké mouky, 60g oleje, 2 vejce, 20h droždí, 1 lžička sladěnky, popřípadě grilovací koření, česnek, majoránka,... Vejce na potření
Postup přípravy
Vypracujeme těsto - je velice volné a lepivé. Necháme v míse kynout asi hodinu a půl. V průběhu dvakrát přeložíme. Poté vyklopíme na vál, rozdělíme a utvoříme bulky. Na plechu…
HAMBURGEROVÉ HOUSKY sypané mákem a sezamovými semínky
Potřebné ingredience
450 g hladké mouky, 10 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného), 20 g cukru, 30 g másla, 180 g vlažné vody, 1 celé vejce, 1 kávová lžička soli, 1 žloutek na potření, ½ deci mléka na potření, na posypání malou hrst nemletého máku a sezamových semínek.
Postup přípravy
V mouce uděláme důlek, ve kterém necháme rozpustit rozdrobené droždí s trochou vody. Pak přidáme předepsané suroviny-zbytek vody se solí nakonec a vypracujeme hladké, elastické…
Dalamánky s prefermentem
Potřebné ingredience
Preferment: 180g vody, 150g žitné chlebové mouky, 30g hladké pšeničné mouky, 1g droždí. Finální těsto: 200g vody, 2 lžičky soli, lžička medu, kmín, 10-15g oleje, 270g hladké mouky, 150g pšeničné chlebové mouky, 8g droždí
Postup přípravy
Suroviny na preferment smícháme e necháme při pokojové teplotě asi 12 hodin. POté přidáme zbytek ingrediencí, vypracujeme těsto a necháme kynout asi hodin. Poté rozdělíme na…
Špaldové placky
Potřebné ingredience
200g špaldové celozrnné mouky, 150g vody, sůl
Postup přípravy
Vypracujeme elastické těsto, zakryjeme a necháme minimálně 30min. odpočívat. Poté rozdělíme na 6 - 8 kousků, vyválíme placičky a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 20-25min., v…
SPIRÁLKY-PEČIVO pro různé příležitosti
Potřebné ingredience
125 g hladké mouky, ½ sáčku kypřícího prášku (používám bezfosfátový ze zdravé výživy), 135 g bílého hustého jogurtu, ½ kávové lžičky soli, 1 rozšlehané vejce na potření před pečením, pro dozdobení malé kousky černých oliv (očka) proužky červené feferonky nebo kapie (jazýček), trochu nemletého máku na posypání, popř. bylinky.
Postup přípravy
Postup práce:
Všechny předepsané suroviny zpracujeme do hladkého těsta, z kterého pak vytvoříme kousky (1 ks odvážíme 25-26 g). Každý jednotlivý bochánek vyválíme na tenký a…
Lisovaný sendvič s hovězím
Potřebné ingredience
ciabatta nebo francouzská bageta; * NÁPLŇ: tenké plátky hovězího masa, parmazán, menší pevnější rajčata, červená cibule, ředkvičky (nebo bílá ředkev), rukola; * DRESINK (množství na 1 francouzskou bagetu): 1 menší lžíce majolky, 1 větší lžíce zakysané smetany, 1 lžička medu, 1 velký stroužek česneku, špetka soli
Postup přípravy
Nejprve připravit suroviny:
- z bagety vydlabat vnitřek (bude vypadat jako lodička)
- parmazán nakrájet na tenké plátky
- rajčata nakrájet na kolečka
- ředkvičky…
ZLATAVÉ HOUSTIČKY s dýňovým pyré
Potřebné ingredience
Ingredience: 500 g oranžové dýně, 500 g polohrubé mouky, 15 g čerstvého droždí, 30 g vlažné vody na kvásek, 15 ml olivového oleje (můžeme nahradit slunečnicovým olejem), 10 g soli.
Postup přípravy
Nejprve oloupeme dýni, očistíme ji od semínek, nakrájíme na silnější plátky, které vložíme na plech s pečícím papírem a pečeme v rozehřáté troubě zhruba 30/40 min na 200 st. C.…