Zobrazit přihlášovací formulář
RÝŽE A TĚSTOVINY
Kuřecí rizoto pro děti - rychlé a vláčné

Kuřecí rizoto pro děti - rychlé a vláčné

Potřebné ingredience

1 cibule, 1-2 kuř. prsa (popř. zbylé uvařené/upečené kuř.maso), 250 g rýže parboiled, 1 lžíce rajského protlaku, malá konzerva hrášku, sterilovaná kukuřice, polévková kořenící směs (např. Solčanka pro děti) , olej, nasekaná petrželová nať

Postup přípravy

Nachystáme si buď zapékací nádobu (např. skleněnou) anebo hrnec s tlustým dnem.
Kuř. maso nakrájíme na malé kousky a osolíme. Cibulku zpěníme na oleji, přidáme kousky kuř. masa…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Rychlý jablečný koláč

Rychlý jablečný koláč

Potřebné ingredience

4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1-2 lžíce kakaa, 1/2 hrnku oleje, 4 hrnky jablek pokrájených na kostičky, 4 lžíce rozinek, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prdopeč, 2 lžičky mleté skořice.

Postup přípravy

Vejce našleháme s cukrem, kakaem a olejem do pěny. Poté ručně vmícháme kostičky jablek, propláchnuté rozinky, skořici a nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypř. práškem. Je toho…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Buchta z cukety - rychlá a vláčná

Buchta z cukety - rychlá a vláčná

Potřebné ingredience

4 vejce, 2 hrnky cukru krupice, 1 hrnek oleje, 2 hrnky nastrouhané cukety (nebo jablek, ale cuketa je mnohem lepší), 1 vanil. cukr, 1 lžičky sody a 1/2 lžičky prdopeče, 3 hrnky polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa a 3-5 lžiček mleté skořice (to jak má kdo rád - my spíš těch 5)

Postup přípravy

Vejce vyšleháme s cukrem pomocí šlehače, poté ručně vmícháme olej, nastrouhanou cuketu, vanil. cukr. Vymícháme. V další nádobě si smícháme mouku, sodu a kypř. prášek, kakao a…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Marokánky

Marokánky

Potřebné ingredience

1/4 l šlehačky, 1/4 kg kandované ovoce, 1/4 kg směsi z nasekaných mandlí, lískových a vlašských ořechů, 1/4 kg pískového cukru, 30 g hladké mouky

Postup přípravy

Šlehačku necháme projít lehce varem, do ní vsypeme nasekané ovoce a ořechy, poté vmícháme mouku a cukr, vše promícháme.
Na plech vyložený pečícím papírem klademe menší kopečky…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Zeleninová čočkovka

Zeleninová čočkovka

Potřebné ingredience

250 g čočky, 1 cibule, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), mletá paprika, 20 g hladké mouky, zeleninový vývar (já dělám na každých 500 ml vody 1 lžička Vegety, pro děti Solčanky), cca 2 střední brambory, sůl, olej, zelená petrželová nať

Postup přípravy

Čočku přebereme a propranou ji namočíme na cca 2-3 hod. do studené vody.
Cibule nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji v hrnci, přimícháme kořenovou zeleninu nakrájenou na malé…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Zelňačka z gulášovky

Zelňačka z gulášovky

Potřebné ingredience

1 gulášová polévka z pytlíku (např. Vitana, a to - např. pro dospělé Gulášová pikantní, pro děti Gulášová svačinová), 500 g kysaného zelí, 3 brambory, 1 klobása

Postup přípravy

V 1,5 litru vody rozmícháme pytlíkovou gulášovku, přidáme 3/4 až celý pytlík kysaného zelí a vaříme cca 15-20 minut. Poté přidáme brambory nakrájené ma kostičky a klobásu…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Valašský frgál

Valašský frgál

Potřebné ingredience

Těsto: 300 hrubé mouky, 200 g hladké mouky selské (tzn. asi polosvětlé ?!), 120 g mletého cukru, 120 g Hery, 2 dcl stolního oleje, 2 žloutky, 30 g droždí, 2 dcl mléka, sůl, rum,

Maková náplň: 400 g mletého máku, 100 g cukru, 1 dcl mléka, vanilinový cukr, citronová kúra,
Hrušková náplň: 400 g sušených hrušek, 100 g mletého cukru, badyán

Postup přípravy

Tuk, žloutky a cukr vymíchejte do pěny, postupně přidávejte mouku se solí, kvásek a umíchejte těsto. Máte-li ho z poloviny umícháno, přidejte olej a rum. Nechte kynout 2 hodiny.…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Zasněžené řezy

Zasněžené řezy

Potřebné ingredience

Těsto: 4 vejce, 20 dkg cukru krupice, 10 lžic oleje, 20 dkg polohrubé mouky, 1 prdopeč,
Krém: 0,6 l mléka, 2 vanilk. pudingy, 250 g másla, 1 vanil. cukr, cukr moučka dle chuti (cca10 dkg), 1 tvaroh, 5 lžic kokosu, rum dle chuti,
Na posypání: cca 10-15 dkg kokosu

Postup přípravy

Těsto: Vejce našleháme s cukrem, poté vmícháme olej a prosátou mouku s kypř. práškem. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný pekáč a pečeme při 175 °C.

Krém: Puding uvaříme…

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Zapékané fazole

Zapékané fazole

Potřebné ingredience

500 g bílých fazolí, 20-30 dkg uzeniny (junior apod.), sladký kečup, 1/2 šlehačky, sůl, pepř

Postup přípravy

Fazole necháme přes noc nabobtnat, ráno slijeme a uvaříme v mírně okyselené vodě doměkka. Scedíme a smícháme s nadrobno nakrájenou uzeninou.
Větší zapékací mísi lehce vymažeme…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Sváteční štafetky

Sváteční štafetky

Potřebné ingredience

Těsto: 26 dkg cukru krystal, 11-12 bílků, 12 dkg hladké mouky, 12 dkg mletých ořechů
Krém: 3 dkg másla/Hery, 3 dkg hladké mouky, 2 dcl vody, špetka soli, 1 máslo, lžička mleté kávy, cukr a rum dle chuti

Postup přípravy

Těsto: Bílky s cukrem ušleháme do husta, přidáme mouku smíchanou s ořechy. Připravíme si 3 plechy vyložené pečícím papírem a těsto rozdělíme na tyto 3 plechy. Pečeme prudce (na…

Zobrazit více...

Kategorie