Zobrazit přihlášovací formulář
BEZMASÁ JÍDLA
Hluchec

Hluchec

Potřebné ingredience

3-4 syrové strouhané brambory, 500 g polohrubé mouky, 5 lž oleje, 1-2 vejce, majoránka, 8 stroužků česneku, 2 lžičky soli, 50 g droždí, 500 ml horkého mléka

Postup přípravy

Je to vlastně Bramborová buchta, které u nás na Plzeňsku říkáme Hluchec.

Do hrnce dáme vrstvu droždí, mouky, brambor a zalijeme horkým mlékem. Necháme 5 minut stát a pak…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Banánová rychlovka

Banánová rychlovka

Potřebné ingredience

2 vejce 2 zralé banány 150 g cukru 250 g polohrubé mouky +prdopeč 150 g másla nebo hery Šlehačka

Postup přípravy

Tak jak jsme zvyklí z jiných receptů vše smícháme (neoddělují sníh), dáme na menší plech (pekáč) a v nahřaté troubě pečeme cca 30 minrnMožno potom polít čokoládou po celé vrstvě…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Datlové tyčinky

Datlové tyčinky

Potřebné ingredience

170g datlové pasty, 50g kokosu, 1 lžíce kakaa, trochu kešu ořechů

Postup přípravy

Strouhaný kokos ještě umeleme ve foodprocesoru na velice jemnou moučku (není nezbytně nutné, ale tyčinky budou sušší). Vše, kromě ořechů, smícháme a vypracujeme. Vznikne mírně…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Štědrák

Štědrák

Potřebné ingredience

500g polohrubé mouky, 120g měkkého másla, 300g mléka, 50g cukru, 20g droždí, 3 žloutky. Náplň: maková (mletý mák, mléko, cukr), ořechová (mleté vlašské ořechy, mléko, cukr), povidla. Vejce na potření

Postup přípravy

Vypracujeme kynuté těsto e necháme asi hodinu kynout. Poté rozdělíme na 4 kusy a z každého vyválíme tenkou placku. Do vyššího pekáčku s pečícím papírem postupně vrstvíme pláty…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Datlová zmrzlina

Datlová zmrzlina

Potřebné ingredience

300g plnotučného mléka, 90g datlové pasty, 250g šlehačky, 3 malé žloutky, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce rumu, hrst opražených vlašských ořechů

Postup přípravy

Na mírném ohni zahříváme mléko s datlovou pastou, dokud se pasta nerozpustí (když je moc tuhá, můžeme použít tyčový mixér). Po rozpuštění přidáme polovinu smetany a zahříváme…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
ANANASOVÉ MINIKOLÁČKY s kandovanou třešní

ANANASOVÉ MINIKOLÁČKY s kandovanou třešní

Potřebné ingredience

1 balíček domácího listového těsta (nebo kupovaného), ananasová kolečka, kandované třešně, trochu mléka na potírání těsta, tekutý med na pokapání upečených koláčků nebo vanilkový cukr smíchaný s moučkovým.

Postup přípravy

Listové těsto vyválíme a vykrájíme kulatou formičkou na velikost o něco větší, než jsou ananasová kolečka.
Dále z plátu těsta nakrájíme proužky o šířce 1 cm. Ke každému…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Focaccia

Focaccia

Potřebné ingredience

Preferment: 125g hladké mouky, 150g vody, 10g droždí. Těsto: 375g hladké mouky, 150g vody, 1 lžíce olivového oleje, 10g sladěnky, 10g soli. Olivový olej.

Postup přípravy

Smícháme suroviny na preferment a necháme 1,5 hodiny kynout. Poté přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme kynuté těsto. Potřeme ho olejem a necháme v míse kynout. 4x po deseti…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Mrkvové kari

Mrkvové kari

Potřebné ingredience

1 kg mrkve na větší kousky, římský kmín, kurkuma, hořčičné semínko, sůl, 400g kokosového mléka, 1 lžíce oleje, hrst petrželky

Postup přípravy

Na oleji orestujeme koření, přidáme mrkev a přilijeme asi 150g vody, osolíme. Necháme chvíli dusit. Po chvíli přidáme kokosové mléko a vaříme za občasného míchání, aby byla mrkev…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Vepřové kotlety na žampionech

Vepřové kotlety na žampionech

Potřebné ingredience

5-6 vepřových kotlet, 300g drobných žampionů, 100g anglické slaniny, sůl, pepř, 1 lžíce papriky, 300g vývaru, 4 lžíce šlehačky, 1 lžíce hladké mouky, petrželka, olej

Postup přípravy

Maso po okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a orestujeme na lžíce oleje. Přidáme nakrájenou slaninu, přepůlené žampiony a papriku. Zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Poté maso…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
JABLEČNÝ KOLÁČ s piniovými oříšky

JABLEČNÝ KOLÁČ s piniovými oříšky

Potřebné ingredience

Ingredience: 150 g hladké mouky, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva (BIO), 125 g krystalového cukru, 2 celá vejce, 4 PL mléka, 100 g rozpuštěného vlahého másla, malá špetička soli, drobné kostičky z jednoho oloupaného jablka do těsta, měsíčky ze dvou oloupaných jablek na povrch koláče, 3 PL třtinového cukru (stačí i běžný), rozpuštěné máslo na pokropení koláče, nasekané mandle nebo piniové oříšky.

Postup přípravy

Do pěny vyšleháme vejce s cukrem, přimícháme předem rozpuštěné vlahé máslo. Vaječnou směs dále spojíme se solí a mlékem, přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem a nakonec…

Zobrazit více...

Kategorie